از سگ کُشی تا سگ کِشی؟

چند سالیست که پرسه سگهای ولگرد در شهر رفسنجان از معضلاتیست که امنیت و سلامت شهروندان را در معرض خطر قرار داده است. کافیست در شهر رفسنجان فقط یکی_دو ساعت دور بزنید، در هر کوچه، خیابان، پارک، میدان و… گله ای از سگها را می بینید که با خیال آسوده حتی در خیابانها و میادین اصلی شهر جولان می دهند. به نظر می رسد یک همزیستی اجباری و البته از روی ترس و وحشت بین مردم و سگها در شهر شکل گرفته است.
به گزارش شایوردنیوز، سگهای ولگرد در رفسنجان از خبرسازترین موضوعاتیست که در استان و حتی کشور سرو صدای زیادی به پا کرده است. از آن زمان که در دوران پورمحمدی شهردار اسبق، سگکشی سگهای ولگرد مورد انتقاد گروههای حامیان حیوانات قرار گرفت و در استان سروصدا به پا کرد، تا سفر مسئولین بهداشتی کشور، که هشدار جدی برای در خطر افتادن سلامت مردم دادند و از مسئولان شهرستان خواستند که این موضوع، مهم انگاشته شود. اما در این سالها با تغییر مسئولیت ها و صندلی مدیران این معضل به طور جدی پیگیری و حل و فصل نشده است.
در دو سال اخیر عقیم سازی سگها شروع شد اما این روش هم چندان کارساز نبود و سگهای ولگرد همچنان سلامت و امنیت جانی همشهریان را تهدید می کنند زیرا بعد از عقیم سازی سگها دوباره در شهر رها می شوند و البته همه سگهایی که در شهر جولان می دهند به حتم سگهایی نیستند که عقیم و سالم سازی شده اند و انگار پدیده سگ کُشی بیشتر به سگ کِشی به مانند جوجه کِشی تبدیل شده است.
در یک سال گذشته بیش از ۶۵۰ مورد سگ گزیدگی در رفسنجان اتفاق افتاده است که متأسفانه در همین یک ماه اخیر دو کودک ۶ ساله و ۱۹ ماهه طعمه سگهای ولگرد شده و جان خود را بر اثر سگ گزیدگی از دست دادند و خانواده هایی را داغدار و عزادار عزیزانشان کردند.
شهردار رفسنجان در جلسه ساماندهی سگهای ولگرد می گوید: عقیم سازی سگها زمانبر است و برای کنترل سگها بازه زمانی طولانی میطلبد و همچنین معضل رهاسازی سگهای عقیم شده در شهرها نیز وجود دارد.
مختاری بیان کرده است: کار ساماندهی سگها باید به طور همزمان در سراسر شهرستان انجام گیرد و به صورت نقطه ای جواب نمی دهد چرا که سگها بلافاصله جایگزین می شوند.

پسماندها هجوم سگها را به شهر افزایش می دهد
یکی از علل پرسه سگهای ولگرد در سطح شهرها به مدیریت نامناسب پسماندها در سطح شهرها برمیگردد، زیرا سگهای ولگرد بهمنظور تأمین غذا به داخل شهرها هجوم آورده و نداشتن مدیریت زبالهها زمینه را برای حضور سگهای ولگرد فراهم میکند که در این خصوص باید شهرداری نسبت به جمع آوری زباله ها و پسماندها به موقع و سریع عمل کند.
شهردار رفسنجان عنوان می کند: شهروندان به سگها غذا می دهند و همچنین وجود پسماندهای مواد غذایی در زباله ها باعث افزایش جمعیت سگها در شهرستان می شود و زمینه مساعدی برای تولید مثل بیشتر آنها فراهم می شود، و از آن طرف مردم نگران سگ گزیدگی فرزندان شان هستند.
میزان حیوان گزیدگی در رفسنجان ۲ تا ۲.۵ برابر میانگین کشوری است که این موضوع نشان می دهد موضوع بسیار مهم و جدی است و به حتم با تشکیل جلسه و شعار این معضل حل نخواهد شد. سگهای ولگرد علاوه بر اینکه سلامت همشهریان را در معرض خطر قرار می دهند و خطرات جانی و صدمه هایی به آنها وارد می کنند، که ممکن است این صدمات جبران ناپذیر باشد. از آن طرف هر بار حیوان گزیدگی، هزینه های سنگینی (برای تزریق واکسن هاری) بر دوش بخش بهداشت و سلامت می گذارد.
بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب رفسنجان با بیان اینکه باید اعتدال رعایت شود و مسئولان در این زمینه بیشتر دقت کنند، می گوید: مسئولان باید از قبل برای ساماندهی سگها کاری می کردند و اقدام جدی انجام می دادند، اگر مسئولی به تعهدات خود عمل نکند ما به عنوان دادستان و مدعی العموم از آقایان سؤال خواهیم کرد.
قریب بیان می کند: حقوق مردم نباید ضایع شود، تذکر جدی میدهم که موضوع سگها و عقیم سازی را جدی بگیرید و حوادثی که پیش آمده است، باعث شده که این موضوع جدی تر گرفته شود.
با وجود باغ های پسته اطراف شهر و همچنین روستاها و زمین ها و ساختمان های متروکه، جمعیت سگهای ولگرد خود به خود افزایش پیدا می کند که این سگها به شهر هجوم آورده و در خیابان ها و میادین پرسه می زنند. این نکته را باید در نظر گرفت که بایستی دهیاران و شوراهای روستا هم به صورت جدی به موضوع ساماندهی سگها ورود کنند.
سگگزیدگی داستان امروز و فردا نیست
بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب رفسنجان با اشاره به اینکه پیشگیری از حادثه را نباید نادیده گرفت، اضافه می کند: زمانی که فاجعه ای پیش می آید به دنبال درمان هستیم. شهرداران، بخشداران و دهیاران وظایفی دارند. اطلاع رسانی و فرهنگسازی جزء وظایف این نهادهاست که باید انجام شود و اگر به وظایف خود عمل نکنند، دادستان به عنوان مدعی العموم در هر سطحی برخورد خواهد کرد.
قریب خاطر نشان می کند: حیوان گزیدگی داستان امروز و دیروز نیست، اگر هر حادثه ای بر اثر حیوان گزیدگی در روستا یا شهری اتفاق بیافتد، و اگر دهیاری و شهرداری به دیه محکوم شوند این برای آنها سنگین خواهد بود.
مسئولین رفسنجان بایستی معضل سگهای ولگرد را ریشه ای حل کنند، با مصوبه، حرف و آمار مشکلات قطعا حل نمی شود. فقط کافیست متولیان امر در خیابانهای شهر، محله ها و شهرکهایی که محل تجمع سگهاست و آسایش را از شهروندان گرفته اند، حضور پیدا کرده و پای درد دل مردم بنشینند و متوجه شوند که مردم چه گلایه هایی دارند. سگهایی که دیگر روز و شب برای آنها فرق ندارد و در هر ساعت از شبانه روز در شهر پرسه می زنند و جان شهروندان و بیشتر کودکان و بچه ها در معرض خطر است.
هر چند در این سالها گروههای حامیان حیوانات با کشتن و از بین رفتن حیوانات بسیار مخالف هستند اما باید در نظر گرفت که حقوق شهروندان و جان آنها هم بایستی مهم در نظر گرفته شود تا بیش از این شاهد مرگ کودکان بر اثر سگ گزیدگی نباشیم و باید به طور جدی و پیگیرانه برنامهریزی هایی در سطح خرد و کلان در مجموعه مدیریتی صورت گیرد تا به این سادگی خانواده هایی عزادار نشوند و علاوه بر آن امنیت لازم در سطح شهر هم فراهم شود.
همانطور که به نظر میرسد ساماندهی سگهای ولگرد باید با همکاری چند اداره و سازمان صورت گیرد اما این در حالی است که هر سازمانی خود را جدای از این موضوع میداند و تقریباً همه معتقد بر این هستند که باید ساماندهی سگها در کارگروه تصمیم گیری شود و به شکل دیگری از مسئولیت شانه خالی می کنند. از مسئولیت ها شانه خالی کردن، تبعات سنگینی برای شهر و شهروندان دارد، و اما مسئولین متوجه این پیامدهای سنگین و خطرناک باشند.
فاطمه ملایی