هوشنگ مرادی کرمانی دوباره نامزد جایزه جهانی آسترید لیندگرن شد
موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان برای چهارمینبار هوشنگ مرادی کرمانی را به عنوان نامزد جایزه جهانی آسترید لیندگرن ۲۰۲۲ معرفی کرد.
به گزارش شایوردنیوز، این جایزه که به یادبود یکی از نویسندگان برتر جهان، آسترید لیندگرن از سال ۲۰۰۲ از سوی وزارت فرهنگ سوئد پایه گذاشته شده، با تاکید بر این حق شکل گرفته است که کودکان حق دارند از خود ادبیاتی غنی و باارزش داشته باشند. از این چشمانداز، ادبیات ناب کودکان ادبیاتی است که کودک با لذت به سوی آن میرود، اندیشهاش برانگیخته میشود و تخیلش به پرواز درمیآید.
مرادی کرمانی به سبب آثاری که در ایران فراگیر و تأثیرگذار هستند و دامنه این تأثیرگذاری سالهاست جهانی شده، شایسته معرفی چندباره برای این جایزه است. هوشنگ مرادی کرمانی، نویسنده کودکان و نوجوانانی است که در جامعه صدایشان شنیده نمیشود. از کودکانی که بر تار قالی نقش میچینند تا کودکانی که پشت میز مدرسههای روستایی از کمترین امکانات آموزشی بهرهمند هستند. آثار مرادی کرمانی بازنمایی خلاق از کردار و رفتار خانواده ایرانی با کودکان در فضای خانه و بیرون خانه در دورهای مشخص از تاریخ اجتماعی این سرزمین است.
بعضی از آثار مرادی کرمانی بازتابی از دوران کودکی اش است و فقر در قصه هایش بازتاب و نمود بیشتری دارد.
هوشنگ مرادی کرمانی ۱۶ شهریور ۱۳۲۳ در روستای سیرچ کرمان متولد شد. او دوران کودکیاش را در این روستا گذراند. هوشنگ مرادی کرمانی مادرش را در کودکی از دست داد و همراه پدربزرگ و مادربزرگش بزرگ شد.
مرادی کرمانی آثار بیشماری در کارنامه دارد که از میان آنها میتوان به داستانهای «خمره»، «آبانبار»، «لبخند انار»، «نازبالش»، «ته خیار»، «مثل ماه شب چارده»، «مربای شیرین»، «مشت بر پوست» و چندین کتاب دیگر اشاره کرد. «قاشق چایخوری» آخرین اثر این نویسنده است که در نمایشگاه کتاب ۹۸ رونمایی شد.
او نویسنده فیلمنامههای «کاکلی»، «تیکتاک»، «کیسهی برنج» و همینطور فیلم ماندگار و زیبای سینمای ایران، «مهمان مامان» است. «شما که غریبه نیستید» مجموعه خاطرات مرادی کرمانی از دوران کودکی اش است که منتشر شده است.
هوشنگ مرادی کرمانی برای آثار کمنظیرش برنده جوایز مختلفی شده است از میان این جوایز میتوان به جایزهی جهانی اندرسن در سالهای ۱۹۸۴ و ۲۰۱۴ میلادی، جایزهی کتاب سال ۱۹۹۴ کودکان و نوجوانان اتریش در سال ۱۹۹۴، سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه در دوازدهمین جشنوارهی فجر، جایزهی مهرگان ادب، عنوان نویسندهی برگزیدهی کشور کاستاریکا، جایزهی خوزه مارتینی در سال ۱۹۹۵ اشاره کرد.
هوشنگ مرادی کرمانی عنوان چهره ماندگار را دارد و عضو پیوستهی فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.