اجتماعیاخباراقتصادیایران و جهانکشاورزی و پستهگزارشگفتگو

۴۰ درصد میانگین دبی آب چاه‌های رفسنجان کاهش پیدا کرده است/تصمیمات وزارت نیرو به ضرر کشاورز است

سرپرست فرمانداری رفسنجان گفت: ۴۰ درصد میانگین دبی آب چاه‌های شهرستان رفسنجان کاهش پیدا کرده است. متوسط میانگین دبی چاه های مجاز در سال ۷۸، ۲۵ لیتر بوده که به ۱۴ لیتر بر ثانیه رسیده است.

به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز، حسین رضایی در مراسم افتتاح مؤسسه ذینفعان آبخوان با بیان این‌که اساسی ترین اقتصاد رفسنجان به باغداری و منابع آبی گره خورده است، خاطرنشان کرد: سه نسل است که نام این شهرستان با پسته عجین شده و در دنیا مشهور است و سرمایه گذاری در باغات نباید به هیچ قیمتی نابود شود. متوسط خرده مالکین در چاه های کشاورزی ۱۱۲ نفر در هر حلقه چاه است و شاید ۲۰ درصد عمده مالکین چاه های آب کشاورزی را مدیریت می کنند.

وی بیان کرد: باغداران بزرگ رفسنجانی هم به خاطر ترس از تغییر پروانه باغات، سطح باغات خود را کاهش نمی دهند و هم چنین موانع قانونی در این حوزه، بهره وری محصول پسته را تحت تاثیر قرار داده است.

رضایی افزود: عدم انتقال آب چاه توسط کشاورز از یک روستا به روستای دیگر، عدم هزینه‌کرد دریافتی عوارض آب از کشاورزان از سال ۹۹ برای مناطق کشاورزان و افزایش قبوض برق کشاورزان و…از دیگر مشکلاتی است که کشاورز با آن مواجه است.

وی با اشاره به افت سطح آب های زیرزمینی در نقاط مختلف شهرستان عنوان کرد: ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب هر سال در باغات استفاده یا به هدر می رود ولی در این حوزه مدیریتی صورت نمی گیرد.

سرپرست فرمانداری رفسنجان اقدام تجهیز چاه های آب شرب شهر به تله متری و مانیتوری توسط اداره آبفای شهرستان را اقدامی تحسین آمیز خواند و گفت: چنین اقدامی را اداره منابع و آب باید انجام می داد تا با آمار دقیقی که ارائه می شد، برای مدیریت کلان آب منطقه ای تصمیم گیری شود.

رضایی با اشاره به عدم هزینه‌کرد عوارض آب از سال ۹۹ از کشاورزان از سوی دولت، خاطرنشان کرد: هزینه این عوارض باید برای دشت همان منطقه هزینه شود، متاسفانه به خزانه رفته و برگشتی نداشته است.

سرپرست فرمانداری رفسنجان گفت: تصمیماتی در وزارت نیرو اخذ می شود به ضرر کشاورز است و باعث می شود فکری برای منابع آبی نشود.

رضایی بیان کرد: جمعی دلسوز اعم از کشاورزان، خانه کشاورز و انجمن های صنفی باغداران و … برای حفظ سفره های آب زیرزمینی گرد هم جمع شدند تا برای اولین بار برای مدیریت آب و منابع آبی تصمیم گیری گیرند.

وی افزود: در ادوار گذشته هر تصمیمی که در حوزه پسته گرفته شده و همیشه نگاهی بالادستی بوده هیچ جا بخش خصوصی دخالت نداشته است، ضمن این‌که قوانین وضع شده در حوزه بهره‌وری، ضد بهره‌وری است باید در این موضوع اقدام اساسی شود.

دکمه بازگشت به بالا