اجتماعیاخبارایران و جهانحوادثشهری و رفاهیویژهگزارشگفتگو

روایتی متفاوت از منطقه سیل‌زده صادق‌آباد شهر رفسنجان/محله‌ای که به چشم مسئولین نیامد

این روزها رودخانه صادق آباد رفسنجان مورد توجه ویژه مردم و مسئولان قرار گرفته و اسم آن بر سر زبان‌ها افتاده است. رودخانه ای که به رودخانه اسدآباد هم معروف است، و ماجراهای پر پیچ و خمی دارد.

به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز، پورمحمدی فرماندار وقت رفسنجان در جلسه ای رودخانه صادق آباد را به یک آبرفت تشبیه کرده و ادعا می کند: «آنجا اصلا رودخانه نیست، بروید اطلاعات درست جمع کنید، آبرفت آب است نه رودخانه، ۴۱ سال پیش بر طبق اسنادی که در فرمانداری موجود است، مسیر همین آبرفت که اسمش را رودخانه گذاشتید از جاده سرچشمه به سمت رودخانه اسدآباد انحراف زدند. یک سوال بپرسم بعد از این سال‌ها که از انقلاب گذشته بگویید چند نوبت آب در رودخانه صادق آباد دیده شده است؟ و اسم آن رودخانه نیست.» اما در همین آبرفت به یکباره سیلی خروشان جاری می شود.

خبرنگار فارس که در حاشیه رودخانه صادق آباد (دهقان رجبی ۲۵) زندگی می کند، روایت متفاوتی از ورود سیلاب به این منطقه در شب هفتم مراددماه دارد.

زهرا بمی نژاد خبرنگار خبرگزاری فارس در گفتگو با شایورد ماجرای آن شب را چنین شرح می دهد: شهرداری در فاصله چند دقیقه به رسیدن سیلاب هشدار تخلیه داد اما نام منطقه‌ ای (صادق آباد) که بیشترین اثرپذیری از سیل را داشت، در فهرست مناطق نیامده بود. رودخانه صادق‌ آباد که گفته می‌ شد مسیر آن را تغییر داده‌اند و نمی‌ آید، به یکباره سیل خروشان به سمت منطقه حرکت کرد و هر لحظه بر حجم آن افزوده می‌‌ شد.

رودخانه یا زباله‌دانی؟

بمی نژاد با اشاره به این‌که اهالی حاشیه‌نشین این رودخانه به این خیال که رودخانه نمی‌ آید منازل خود را ترک نکردند، بیان می کند: همان‌طور که گفتم نام این منطقه در فهرست هشدار هم نبود! و حتی مسیر این رودخانه بیشتر شبیه زباله دانی بود و بیش از سیلاب هم لایروبی نشده بود اما هنگام هجوم سیلاب، به فاصله کمتر از یک ساعت از اعلام هشداری که شد، صدایی سهمگین منطقه را فرا گرفت و چیزی نبود جزء صدای رود خروشان! تنها راه دسترسی اهالی که از همان مسیر رودخانه است، همراه آب برده شد. شب سختی بود، همسرم آن طرف رودخانه و در جست‌وجوی راهی میان‌بر بود.

وی اضافه می کند: گم شدن همسرم در باغ‌های پر و گل‌ولای و با توجه به اینکه با منطقه آشنا نبود، سردرگمی و ساعت‌ها گشتن برای اینکه راهی برای رسیدن به خانه پیدا کند و از آن طرف دلهره‌ و نگرانی ام که از همسرم بی‌خبر بودم تا اینکه ساعت ۳ بامداد تماس گرفت و خبر داد که توسط تعدادی اتباع که در دامداری‌های آن حوالی زندگی می‌ کنند مسیر را پیدا کرده و به بلوار اصلی رسیده است. شهر در سکوت فرو رفته بود و تنها در خیابان‌ها صدای آب و در منطقه صدای رود خروشان به گوش می‌ رسید.

مسیری ایمن برای تردد نداریم

خبرنگار فارس خاطرنشان می کند: این وضعیت در حالی‌ بود که روز بعد هم بارندگی شدید داشتیم و به‌ نظر می‌ رسد ستاد مدیریت بحران شهرستان نتوانست مدیریتی در خور این وضعیت داشته باشد. رودخانه شور خالی از آب بود و تمام آب‌ها به سطح شهر و بلوارها جریان پیدا کردند که دلیل آن را باید مسؤولان پاسخ دهند.

بمی نژاد در ادامه به خرابی زیرساخت‌ها اشاره می کند، که بعد از چند روز هنوز ترمیم و بازسازی نشده اند و خاطرنشان می کند: آب بعد از هفت روز وصل شد. راهمان را سیلاب با خود برد و هنوز راهی مناسب و ایمن برای تردد و رفت و آمد نداریم و مسیر جایگزین هم بسیار خطرناک است و رانندگی در این مسیر بسیار سخت است، اگر مراقب نباشیم ممکن است خطر جانی پیش بیاید.

این خبرنگار به شرایط سخت اهالی محل به علت نبود راه ایمن اشاره می کند: اهالی منطقه چند خانواده هستند که راهی برای رفت و آمد ندارند و اگر در این چند روز توپخانه ۶۵ سپاه نبود معلوم نبود وضعیت آب و غذایشان چه می شد. این روزها خیران و مردم و جهادگران هستند که یاد اهالی مناطق سیل‌زده کردند وگرنه مسئولان اصلی درگیر صدور بیانیه و مدیریت بحران شده اند!!

بمی نژاد به احداث مسیری بهتر برای این منطقه اشاره و اظهار می کند: سیل مسیر دسترسی این منطقه را تا خیابان بیمارستان خراب کرده است، همان مسیر که به رودخانه اسدآباد می رسد. زمانی که آب قطع بود، اهالی منطقه سختی بسیار کشیدند، آوردن آب از آن طرف برای شستشو و آشامیدن سخت بود. همسرم تا ۵ روز اول بعد از سیل که هنوز مسیر جایگزین درست نشده بود و همچنان آب قطع بود، ماشینش را آن طرف رودخانه می‌گذاشت و با سختی فراوان دبه آب را از یک پل بسیار خطرناک می‌ آورد و فاصله هم خیلی زیاد بود، الان هم مسیر جایگزین که باز شده با ماشین خیلی رفت و آمد سخت است. ای کاش شهرداری راه بهتری می‌‌ساخت. بازسازی راه اصلی را باید هرچه سریعتر شروع کنند مردم اینجا کارگر هستند و برای رفتن به سرکار با مشکلات زیادی رو به رو هستند.

وی اضافه می کند: خطوط تلفن هنوز قطع هستند و مخابرات به هیچ عنوان پاسخگو نیست، حتی چندین مرتبه تماس هم گرفته ام و پیامک هم دادم، رئیس شرکت مخابرات تلفنش را هم جواب نمی دهد. به خاطر شرایط کاری و احتیاج به وای فای خانگی به تلفن نیاز دارم.

دلخوری مردم از ستاد بحران

این خبرنگار به دلخوری و عصبانیت مردم در زمان جاری شدن سیلاب اشاره می‌کند که به موقع در خصوص سیل اطلاع رسانی نشده بود و می‌گوید: در بین پیام‌های مردمی که در کانال‌های خبری منتشر می شد، از دلخوری مردم نسبت به ستاد بحران سخن‌ها بسیار گفته شد و با جمله «دستمریزاد که همه آب‌ها را به سمت شهر هدایت کردید!» از مسؤولان قدردانی کردند.

خبرنگار فارس صبر و متانت مردم رفسنجان را در وقوع سیل اخیر ستودنی می داند و در پایان می گوید: به طور نمونه مردم این منطقه آدم‌های ساده و مهربان و صبوری هستند و با این اتفاقات طلبکار هیچ‌کس نیستند و این اتفاق را قضا و قدر الهی می دانند. اکثرا این شب‌ها از رفتن به محافل و مجالس روضه محروم شدند چون راه خراب است. ای کاش مسئولان قدر این مردم را بدانند و برایشان سنگ تمام بگذارند و باری از مشکلات مردم بردارند.

همدلی، صبوری، متانت و همکاری مردم در حادثه سیل اخیر رفسنجان می تواند تبلوری از فرهنگ بالای همدلی مردم در برابر حادثه گسترده‌ای همچون سیل اخیر باشد که با همه دلخوری‌هایی که مردم از مسئولین و مدیران در دلشان انباشته شده است، اما در برابر این حادثه مخرب، رفتاری مناسب و شایسته از خود نشان دادند. هر چند عده ای تلاش کردند که شکایت‌ها و گلایه های مردم را سیاسی جلوه دهند، اما باید این نکته را مد نظر داشت که وقوع یک اتفاق به مانند سیل اخیر در رفسنجان، خواه ناخواه گلایه‌های مردم را بدنبال خواهد داشت و باید در برابر این شکایت‌ها، رفتاری عاقلانه و مدبرانه از خود بروز داد، نه اینکه در همان روز اول سیلاب، بیانه های تهدیدآمیز صادر کرد.

مسئولان گزارش بدهند که قبل از سیل چه اقداماتی انجام داده‌اند

با توجه به هشدارهای هواشناسی در خصوص ورود پدیده بارش‌زا مونسون به کشور و مناطقی همانند رفسنجان، این روزها مطالبه و درخواست مردم رفسنجان این است که مسئولان اقدامات انجام شده را قبل از وقوع سیلاب گزارش دهند. اما آنچه به طور کلی مهم است، این‌که بر اساس بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون، یکی از مهمترین وظایف شهرداری‌ها اتخاذ تدابیر مؤثر برای حفظ شهر از خطر سیل است. شهرداری‌ها باید موضوع بحران را به ‌عنوان یکی از موضوعات مهم قبل از وقوع سیلاب مورد توجه قرار دهند و نقاط ضعف شهر را استخراج کرده و برنامه اجرایی برای آن‌ها تعریف کنند، همچنین بایستی قبل از سیلاب پیشگیری‌‌های لازم انجام گیرد، اطلاع رسانی گسترده صورت گرفته تا مردم با چنین فضایی آشنا شوند. حال با وظایفی که ذکر شد مردم منتظر گزارش‌ اقدامات انجام شده قبل از سیلاب هستند و این‌که چرا رودخانه صادق آباد به عنوان نقطه بحرانی مورد توجه قرار نگرفت و چرا قبل از سیلاب بدرستی ساماندهی و لایروبی نشده است؟ و رودخانه صادق آباد به صورت مسقیم و یا غیرمستقیم در خصوص ورود سیلاب به شهر رفسنجان چه نقشی داشته است؟

خبرنگار: فاطمه ملایی

دکمه بازگشت به بالا