۶ کشاورز رفسنجانی رکورد کالیفرنیا را در تولید پسته شکستند/پیمانسپاری ارزی صادرکنندگان خوشنام را از عرصه صادرات حذف کرد
سرپرست فرمانداری رفسنجان گفت: در ۱۰ سال گذشته کشاورزان نمونه کشوری از جوادیه فلاح انتخاب شدند و این کشاورزان توانستند رکورد تولید کشور رقیب (آمریکا) را بشکنند.
به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز، حسین رضایی در جشنواره ملی پسته با اشاره به اینکه سه نسل شهرستان به کشت پسته پرداخته اند و سابقه صدسالهای در تولید و صادرات پسته داریم، بیان کرد: جوادیه به عنوان مکان جشن ملی پسته انتخاب شد، به این دلیل است که در ده سال گذشته حدود ۶ پستهکار نمونه کشوری از این منطقه انتخاب شدند و رکورد کالیفرنیا را در این منطقه شکستند، بنابراین این منطقه را برازنده جشن ملی پسته دانستیم که از کشاورزان نمونه هم تقدیر کنیم.
سرپرست فرمانداری رفسنجان با بیان اینکه حال کشاوزان خوب نیست و نیاز به کمک دارند، افزود: حدود ۲۰۰ هزار نفر از جمعیت ۳۲۰ هزار نفری شهرستان در تولید پسته اشتغال دارند و بهطور مستقیم از پسته امرار معاش میکنند.
رضایی با بیان اینکه ۲۰ درصد سطح زیر کشت پسته کشور در رفسنجان است، گفت: ۳۴ درصد پسته کشور در رفسنجان تولید می شود است. معمولا محصول پسته هر ده سال یک بار دچار سرمازدگی می شد اما دو سال پشت سر هم درگیر سرمازدگی شدیم و تولید ۹۰ هزار تنی پسته در سال ۹۹ به زیر ۴ هزار تن رسیده و کاهش شدید منابع آبی از لحاظ کیفی و کمی هم بر منطقه حاکم است و با وجود شوری آب هیچ محصولی جز پسته نمی توانیم تولید کنیم.
وی افزود: حوزه صادرات پسته با دو مشکل پیمانسپاری ارزی و افلاتوکسین و باقیمانده سموم در محصول پسته روبرو است که باید تدابیر لازم را در نظر گرفت تا صادرات پسته به خوبی و بدون دغدغه انجام شود.
رضایی اظهار کرد: در حوزه صادرات پسته، پیمانسپاری ارزی که سال ۹۷ بانک مرکزی آن را اجرا کرد متأسفانه این موضوع سبب شد که صادرکنندگان خوشنام ما از عرصه صادرات حذف شوند.
وی به ۴.۵ میلیارد دلار ارزآوری محصول کشاورزی پسته رفسنجان طی ۱۲ سال اخیر اشاره کرد و گفت: ۸۰ هزار هکتار باغ پسته در شهرستان رفسنجان وجود دارد که مشکل این کشاورزی کمبود آب، خشکسالی، سرمازدگی و سیل اخیر است.
سرپرست فرمانداری رفسنجان با اشاره به اینکه کشاورزان نیاز به حمایت های دولتی دارند تا بتوانند بهرهوری این محصول که دومین کالای لوکس ارزآور کشور است را افزایش دهند، خاطرنشان کرد: ماده ۲۷ و ۲۸ قانون توزیع عادلانه آب اجازه استفاده کشاورز از منابع آبی را نمی دهد که باید ساماندهی شود.
رضایی کشتهای جایگزین و گلخانه ای را راهحلی برای رفع مشکلات حوزه کشاورزی پسته رفسنجان عنوان کرد و گفت: اگر ۲ هزار هکتار از باغ های پسته رفسنجان به کشتهای جایگزین و گلخانه ای تبدیل شود می تواند ۵۰۰ میلیون دلار ارزآوری ایجاد کرد.
وی خاطرنشان کرد: ۱۰ هزار هکتار باغ پسته در این شهرستان از ناحیه سیل اخیر دچار خسارت شده که برای لایروبی هر هکتار از این باغها ۸۰ میلیون تومان اعتبار نیاز است و امیدواریم دولت تسهیلات در این زمینه را در نظربگیرد و به کشاورزان واگذار کند.
سرپرست فرمانداری رفسنجان گفت: صندوق حمایت از بخش کشاورزی پسته باید راه اندازی شود و مشکلات کشاورزان این حوزه را مرتفع سازد، اتاق بازرگانی رفسنجان مستقل می شود تا مسائل ۲۰۰ صادرکننده حوزه کشاورزی و صنعتی رسیدگی شود.