اجتماعیاخباراقتصادیایران و جهانویژهگزارش

فیلترینگ دست رسانه‌ها را در حنا گذاشته است/فعالان فضای مجازی به پیام‌رسان‌های داخلی نمی آیند

به قلم: فاطمه ملایی/سردبیر

باید به صراحت گفت که فیلتر کردن اپلیکیشن‌های اینستاگرام و واتس‌ آپ دست خیلی‌ها را در حنا گذاشته و میلیون‌ها کاسبی را کساد کرده و خیلی از موقعیت‌های خبری و رسانه‌ای را هم نابود کرده است.

به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز/یادداشت/این روزها زیاد شنیده‌ایم که میلیون‌ها نفر کسب و کار اینترنتی‌شان کساد شده است، فروشندگانی که بعد از فیلتر تلگرام در اینستاگرام کسب‌ خود را به پا کردند و حتی عده‌ای هم در واتس آپ مرکز خرید و فروش کالا راه انداختند اما حالا بیش از پنجاه روز است که فیلترینگ و کندی اینترنت همه کسب‌وکارها را در مرز نابودی قرار داده است و میلیون‌ها نفر به آمار بیکاری کشور افزوده شده اند و حتی آن‌ها نتوانسته‌اند در بستر پلتفرم‌های داخلی تا حدودی ضرر و زیان‌ها را جبران کرده زیرا مردم به پیام‌رسان‌های داخلی کوچ نکرده‌اند.

اما از منظر دیگر علاوه بر کسادی کسب‌و‌کارها، این روزها رسانه‌های معتبر و مجوزدار هم با مشکلات بسیاری روبرو هستند، رسانه‌هایی که در بستر اینستاگرام اخبار را به سرعت منتشر می کردند، حالا مدت‌هاست این بستر بین المللی را از دست داده اند.

سایت‌های معتبر خبری که هنوز در تلگرام هستند (هر چند کاربران خود را از دست داده‌اند) و بعد از تلگرام به اینستاگرام این رسانه بین‌المللی و پرطرفدار دلخوش کرده بودند که به یکباره همه معادلات‌شان بهم ریخت. حتی بعضی از رسانه‌های محلی با ایجاد چندین کانال در واتس آپ توانسته بودند مخاطبان زیادی جذب کنند که حتی این موقعیت مجازی هم از دست رفت.

باید پذیرفت با همه نکات منفی که در وصف اینستاگرام، تلگرام و واتس آپ گفته می شود، اما نکات مثبت آن هم کم نیست، دنیای رسانه تغییر کرده است، دیگر روزنامه‌ها و نشریات چاپی جایگاه خود را در بین مردم از دست داده اند. حالا دیگر مردم صبر نمی کنند که خبری را بعد از یک روز بخوانند، آن‌ها می خواهند به سرعت از اخبار و اطلاعات آگاه شوند و شبکه‌های پیام‌رسان خارجی زودتر به میدان آمدند و ذائقه مخاطبان را تغییر دادند و آن‌ها را مجذوب خود کردند، در حالیکه پیام‌رسان‌های داخلی با همه تعدد و تنوع نتوانستند، مخاطبان ایرانی را جذب کنند.

با همه تلاشی که رسانه‌ها کردند تا مردم را به سمت پیام‌رسان‌های داخلی سوق دهند، اما مخاطبان ترجیح داده اند که هنوز اخبار را از همان پلتفرم‌های خارجی دنبال کنند و فیلترشکن‌ها از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و به عنوان یک ابزار مهم دست به دست می چرخند همانطور که استفاده از فیلترشکن در ماه‌های اخیر تا سه هزار درصد افزایش پیدا کرده است و حدود ۸۰ درصد کاربران در داخل کشور روی گوشی خود وی‌پی‌ان نصب کرده‌اند.

هر چند با تنوعی که در پیام‌رسان‌های داخلی ایجاد شده است، اما باید به صراحت گفت هیچ کدام از آن‌ها نتوانسته اند در جذب مخاطب، موفق عمل کنند. مردم به داخلی‌ها اعتماد ندارند و اپلیکیشن‌های داخلی از نظر فنی هر روز با یک مشکل روبرو هستند، گاهی تا ساعت‌ها قفل کرده و نمی توان از آن‌ها استفاده کرد و خدماتی ارائه داد و یا گرفت و این مشکل بزرگیست که رسانه‌ها هم با آن مواجه‌اند. پس باید این حق را به همه رسانه‌های معتبر چه کشوری و یا محلی داد که هنوز هم از برندهای خارجی برای انتشار اخبار و اطلاعات و گزارش‌ها استفاده کنند، و از آن طرف بین‌المللی بودن پیام‌رسان‌های خارجی مزیتی است که نمی توان آن را نادیده گرفت و بالطبع گستردگی انتشار اخبار و گزارش‌ها یک رقابت تنگاتنگ را با رسانه‌های خارجی و فارسی‌زبان ایجاد می کند و اخبار درست و معتبر را به سرعت در اختیار مخاطبان قرار می دهد.

کارشناسان معتقدند که فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ مغایر با قانون و اصل ۷۹ قانون اساسی است و این روزها اخبار ضد و نقیض از رفع فیلترینگ اینستاگرام و واتس به گوش می رسد اما عده‌ای هم می گویند تا تجمع و اعتراضات باشد این دو پلتفرم همچنان فیلتر خواهند بود. رئیس‌جمهور در انتخابات ریاست‌جمهوری، فیلتر اینستاگرام را به‌طور جدی رد کرد و حال بعضی از نمایندگان از تلاش‌های محمدباقر قالیباف رئیس مجلس برای رفع فیلترینگ این دو پلتفرم خارجی حرف به میان آورده‌اند.

اما با این حرف‌ها آن نهادی که دستش را بر روی فیلترینگ گذاشته است، باید مزیت‌های این پیام‌‌رسان‌های خارجی را هم در نظر بگیرد، از تأثیر بسیار مثبتی که بر روی کسب‌وکارها و اشتغال، حوزه گردشگری و تجارت و انتشار اخبار و… گذاشته اند، نباید به آسانی گذشت.

دکمه بازگشت به بالا