قتل عام درختان یا بهسازی خیابانهای شهر رفسنجان!؟
همزمان با هفته درختکاری، مسئولان شهری یکی یکی در حال کاشت درخت هستند تا خود را دوستدار فضای سبز نشان دهند. اما نکته جالب ماجرا اینجاست، شهرداری رفسنجان که خود را داعیه گسترش فضای سبز و کاشت درخت میداند، در ماههای اخیر برای احداث پروژههای شهری، دهها اصله درخت را از ریشه درآورده و یا به آنها آسیب رسانده است.
به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز/یادداشت/خیابان انقلاب یکی از خیابانهاییست که به طور وضوح میتوان برای قطع درختان در شهر رفسنجان نام برد. خیابان انقلاب یا همان فردوس که درختانش سالها جزء نماد و هویت تاریخی این خیابان بودند در عرض چند هفته از خاک بیرون کشیده شدند، زیرا کفسازی و بهسازی خیابان انقلاب و اتمام پروژه در کمترین زمان از حفظ و نگهداری درختان بسیار مهمتر بود که بدون هیچ برنامه اصولی، روشی مناسب و طرحی منسجم، پیمانکار برای اینکه زودتر کار خود را پیش ببرد، آسانترین راه انتخاب کرد و درختان از این خیابان حذف و آنها را از ریشه درآورد.
هر چند بعدها ادعا شد که درختان به علت گودبرداری و ریختن سیمان و بتون پای آنها خود به خود خشک میشدند، هر چند نمیبایست بدین گونه پای درختان سیمان ریخته میشد اما قطع درختان همینطور بیحساب و کتاب نیست. شهرداری باید قبل از قطع درختان نسبت به سربرداری درخت خشک شده اقدام کند و ۶ ماه زمان نیاز است تا مشخص شود که آیا درخت خشک شده است یا نه؟ در صورتی که درخت بعد از سربرداری دوباره سبز شود، زنده بودن درخت مشخص و از قطع آنها بایستی جلوگیری شود.
براساس قانون، برای حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی رویه درختان، قطع هر نوع درخت و یا نابود کردن آن به هر طریق در معابر، میادین، بزرگراهها، پارکها، بوستانها، باغات و نیز محلهایی که به تشخیص شورای اسلامی شهر باغ شناخته شوند در محدوده و حریم شهرها بدون اجازه شهرداری و رعایت ضوابط مربوط، ممنوع است. هر کس درختان را بر حسب موضوع ماده ۱ قانون گسترش فضای سبز، عالماً، عامداً و برخلاف قانون مذکور قطع یا موجبات از بین رفتن آنها را فراهم آورد، علاوه بر جبران خسارت وارده حسب مورد به حبس تعزیری از ۶ ماه تا ۳ سال و یا جزای نقدی از سه میلیون تا هجده میلیون ریال محکوم خواهد شد.
با توجه به قانون لایحه حفظ و گسترش فضای سبز شهرها، یکی از وظایف اصلی شهرداریها نگهداری و نظارت بر فضای سبز عمومی و شهری است. حال این سؤال پیش میآید با مجازاتهایی که در خصوص قطع درختان وجود دارد و از آن طرف شورای شهر و شهرداری رفسنجان که باید حامی حفظ درختان در سطح شهر باشند، اما خلاف آن را عمل میکنند چه ارگانی باید این دو نهاد را جریمه کند تا این روند اشتباه و خلاف قانون ادامه پیدا نکند.
باید یادآور شد، شورای شهر برای تغییر کاربری اراضی کشاورزی که مثمرثمر نیستند و در محدوده شهر یا محلهها قرار گرفتهاند به راحتی مجوز مسکونی نمیدهد، حال چگونه به شهرداری مجوز داده میشود که درختان را در خیابانهای شهر قطع کرده، در حالیکه سالها برای حفظ و نگهداری درختان هزینههای گزافی خرج شده و زحمات زیادی کشیده شده است تا به این مرحله برسند. درختانی که ضامن سلامت شهروندان بوده و هوای آلوده شهر را تمیز کرده و برای رشد و نمو چنین درختانی باید سالها انتظار کشید. گرچه در خیابان انقلاب گونههای جدید و زینتی درختان کاشته شده است، اما این درختان قطعا جای درختان قدیمی را نمیگیرند و همانطور که دیده میشود با بهسازی و کفسازی، خیابان بیروح شده است.
البته از ریشه درآوردن درختان در خیابان جمهوری در راستای دوباندهسازی خیابان پرستار (حریم رودخانه) که از آن به عنوان روش اصولی نام برده شده است، یکی دیگر از شاهکارهاست که فعلا از سرنوشت این درختان هم خبری نیست. امید است که با تلاشهای صورت گرفته سبز بمانند تا سوژه حامیان شوند، زیرا درختان مهم نیستند بلکه حمایت از شهرداری مهمتر و واجبتر است، وگرنه اگر این درختان در هر دوره دیگری قطع میشدند حامیان سینه چاک طبیعت و رسانههایی ورود پیدا میکردند و شهرداری را به باد انتقاد میگرفتند!!
به هر حال قطع درختان نه تنها در خیابان انقلاب بلکه در دیگر خیابانهای شهر در این دوره واکنشها و انتقادات فراوانی را از سوی دوستداران طبیعت و مردم به سمت شهرداری روانه کرده است و نکته جالب اینکه در خصوص قطع درختان در معابر شهر رفسنجان آیا قانونگذار نباید ورود کند؟ که این سکوت سؤالبرانگیز باعث شده است تا قطع درختان به یک امر عادی بدل شود و هیچ ارگانی هم جلوی این عمل غیرقانونی را نگیرد!!
در آخر باید متذکر شد، هیچکس با فعالیتهای عمرانی و تغییر ظاهر شهر، بهسازی، زیباسازی، کفسازی و…مخالف نیست اما فعالیتهای عمرانی نباید باعث شود که به فضای سبز و درختان آسیبی وارد شود.