اجتماعیاخباراقتصادیایران و جهانویژهکشاورزی و پستهگزارش

دسترنجی که یک شبه بر باد می‌‌رود/این مغزِ سبزخواران دزد را بگیرید

با افزایش قیمت مغز پسته این روزها سارقان بیکار ننشسته‌اند، این دزدان به باغات پسته چشم دوخته‌اند که ببینند پسته کال به قول کشاورزان محلی چه موقع مغز می‌بندد تا مغزهای سبز، ریز و خوش آب و رنگ را یک شبه به یغما ببرند و به ثمن بخس و به قیمت بسیار ناچیز بفروشند زیرا این سارقان برای به ثمر نشستن درختان پسته زحمتی نکشیده‌اند که دلشان بسوزد، و به صدها کیلو پسته خسارت وارد می‌کنند تا مغزهای سبز ریز را از دل پسته کال بیرون بکشند.

به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز/گزارش/قصه پرغصه سرقت‌های شبانه از باغات پسته در نقاط مختلف شهرستان رفسنجان، قصه‌ای تکراری و دردناک است که هر سال اتفاق می‌افتد و دسترنج و زحمات کشاورزان را عده‌ای سارق به تاراج می‌برند.

صدای لرزانش نمی‌گذارد جملاتش را کامل بگوید، انگار که به بچه‌هایش آسیب رسانده‌اند، غم در صورتش لانه کرده است. کمی که آرام می‌شود با بغضی در سینه و با آهی که درد و رنج یک کشاورز زحمت‌کش را می‌رساند، می‌گوید: تو را خدا جلوی این دزدها را بگیرید، تمام دسترنجم را به باد فنا دادند. چند سال زحمت کشیدم تا امسال درختان به بار نشستند و محصول خوبی دارند. درختان از دام سرمازدگی و آفات فرار کرده‌اند اما حالا به چنگ این دزدان خدانشناس افتاده‌اند. چند سال که پسته نیست امسال هم که پسته است، سارقان به هوای چیدن مغز سبز شبانه به باغات دستبرد می‌زنند.

آقای احمدی کشاورز پسته‌کار آهی می‌کشد و ادامه می‌دهد: چهار دزد شبانه آمده‌اند، شش کرَت باغ، حدودا بالای ۸۰۰ کیلو پسته کال را چید‌ه‌اند، بعد از این‌که کارشان تمام شده پسته‌ها را امتحان کردند، دیدند این‌ها هنوز مغز نبسته‌اند، همان‌جا پسته‌ها را ریختند و رفتند. اگر پسته‌های کال را نچیده بودند، چند صد کیلو پسته می‌شدند حالا چی…خوراک گوسفندان..

پیرمرد کشاورز با سوز دل می‌گوید: هر کیلو مغز سبز بالای ۸۰۰ هزار تومان خریداری می‌شود و سارقان به هوای دو سه کیلو مغز سبز پسته، ده‌ها میلیون تومان خسارت زده‌اند، چه کسی جوابگوست؟ الان دزدها را گرفتند، آن‌ها از یکی از شهرهای شمال شرقی کشور به رفسنجان آمده‌اند، نمی‌دانم اینجا آشنایی داشته‌اند یا نه؟ دستگیری دزدان دردی را از منِ کشاورز دوا نمی‌کند، اگر پول داشتند که دزدی نمی‌کردند. تو را خدا جلوی این دزدان خدانشناس و بی‌وجدان و حرام‌خوار را بگیرید. پول کود، سم، کارگر، تراکتور، آبیاری و…بدهیم یک سال هم شب و روز زحمت بکشیم، بعد آخر هم این مصیبت سرمان بیاید و حالا قرض و وام‌هایی که موعد پرداخت‌شان را گذاشته‌ایم بعد از برداشت پسته دیگر بماند.

یکی از تجار پسته که در کار صادرات مغز پسته به کشورهای عربی است و در یکی از خیابان‌های شهر رفسنجان مغازه دارد، می‌گوید: از اواخر تیرماه افرادی برای فروش مغز سبز می‌آیند. بعضی از این افراد را می‌شناسیم، کشاورز هستند و ترجیح می‌دهند محصولشان را به صورت مغز سبز بفروشند، اما افراد ناشناسی هم هستند که از قیافه و طرز صحبت کردنشان می‌فهمیم که این مغز سبز دسترنج خودشان نیست و متأسفانه پسته کال را از باغات کشاورزان سرقت کرده‌اند و شکسته‌اند و با هر قیمتی حاضر هستند مغز سبز را به فروش برسانند. مثلا چند روز پیش یک تبعه افغانستانی تقریبا یک کیلو مغز سبز ریز برای فروش آورده بود، به این فرد گفتم این مغزها را از کجا آوردی و از باغات کدام منطقه رفسنجان چیده شده‌اند که الان مغز بسته‌اند؟ باید حداقل دویست کیلو پسته را شکست تا این مقدار مغز بدست بیاید. یهو رنگ صورتش تغییر کرد و گفت اگر خریدار نیستی من بروم، کار دارم و به سرعت مغزها را برداشت و با شتاب رفت.

وی می‌گوید: البته بعضی از سارقین محلی نیستند و از شهرهای اطراف می‌آیند، پسته‌های کال را که سرقت کردند و شکستند، مغزهای سبز را در رفسنجان نمی‌فروشند و به شهرهای دیگر برای فروش می‌برند. الان مغز پسته قیمت بالایی دارد و علاوه بر سارقان محلی، دزدانی از دیگر شهرها هم به رفسنجان روانه می‌شوند.

گشت‌های محسوس و نامحسوس از باغات پسته را افزایش دهید

بعضی از کشاورزان به صورت جمعی برای باغات نگهبان می‌گیرند، اما در فصل برداشت پسته در بازه زمانی ۱۵ شهریورماه تا اواسط مهر یا پایان مهرماه، نگهبان‌ها به کار گرفته می‌شوند، زیرا به‌کارگیری نگهبان در ماه‌های تیر و مرداد هزینه‌های بسیاری را بر دوش کشاورزان می‌گذارد و کمتر نگهبانی برای باغات بکار گرفته می‌شود. اما کشاورزان توقع دارند که در این یکی دو ماه هم پلیس و یا نیروهای محلی بسیج گشت‌های شبانه خود را به کمک معتمدین محلی به طور محسوس و یا نامحسوس در اطراف باغات پسته افزایش دهند تا سارقان نتوانند به آسانی پسته کال را به هوای مغز سبز سرقت کنند. کشاورزان می‌گویند که باید برای این سارقان مجازت‌های سنگینی در نظر گرفت و مقامات قضایی تدابیر سختگیرانه‌تری در نظر بگیرند و تا پایان فصل برداشت پسته این دزدان را زندانی کنند تا دوباره فکر سرقت پسته به سرشان نیفتد.

کارگران غیربومی و اتباع بیگانه را بکار نگیرید!

سرهنگ خالقی جانشین فرماندهی انتظامی شهرستان کرمان می‌گوید: با توجه به نزدیکی فصل برداشت محصول پسته، باغداران برای جلوگیری از سرقت باید از افراد امین و خوش‌سابقه برای نگهبانی از باغ‌های خود استفاده کنند و از بکارگیری اتباع بیگانه، کارگران غیربومی و افراد ناشناس در این زمینه خودداری کنند.

وی با تاکید بر این‌که باغداران و کشاورزان در اماکن ضبط پسته از سامانه مها استفاده کنند، بیان می‌کند: به کشاورزان، مغازه‌داران و تاجران پسته توصیه می‌شود برای جابه‌جایی محصول پسته با کلانتری محل هماهنگ باشند و نسبت به تجهیز انبار و محل ضبط و نگهداری پسته‌های خود به دوربین‌های مداربسته اقدام کنند.  

فرماندار رفسنجان با اشاره به این‌که طرح پیشگیری از سرقت پسته در رفسنجان تدوین شده است، بیان می‌کند: در آستانه نزدیک شدن به فصل برداشت محصول پسته شهرستان هستیم که در راستای ایجاد امنیت، طرح پیشگیری از سرقت پسته تدوین شده و اجراء خواهد شد تا محصول به سلامت به سرمنزل مقصود برسد. بنابراین تمهیدات لازم جهت ایجاد امنیت در موقع برداشت محصول از باغ‌ها در دست اقدام است.

اما آن‌چه در این میان مهم به نظر می‌رسد این‌که طرح پیشگیری از سرقت پسته طبق وعده فرماندار هر چه سریع‌تر در رفسنجان به مرحله اجراء برسد تا دست دزدان طمع‌کار از مال و منال کشاورزان پسته‌کار کوتاه شود. کشاورزان برای به ثمر نشستن این درختان بسیار زحمت کشیده‌اند و چشم انتظار برداشت یک محصول خوب هستند و مسئولان قضایی، امنیتی و پلیس باید به کمک کشاورزان آمده و نگذارند دست سارقان به خوشه‌های پسته برسد.

خبرنگار: فاطمه ملایی

دکمه بازگشت به بالا