کاهش ۴۰ هزار تنی برداشت پسته رفسنجان در یک دهه اخیر
فرماندار رفسنجان گفت: سال ۸۶ در رفسنجان ۱۲۰ هزار تن پسته تولید میشد و از آن پس دیگر به این رکورد نرسیدیم، هم اکنون هشتاد هزار تن برداشت میشود که مشکل اساسی، آب و کیفیت نامطلوبش است و بعد تغییرات اقلیمی بر روی محصول پسته اثر گذاشت که در دهه آخر از سال ۹۲ تا کنون بیسابقه بوده و سرمازدگی و گرمازدگی بیشترین خسارت را به بخش کشاورزی وارد کرده است.
به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز، حسین رضایی در نشست تخصصی ذینفعان آب به کاهش دبی آب چاههای رفسنجان اشاره و بیان کرد: هزار و ۲۴ حلقه چاه کشاورزی در رفسنجان فعال داریم که در متن پروانههای صادر شده به میزان ۲۵ تا ۳۰ لیتر در ثانیه حق برداشت آب از چاهها داده شده بود امّا اکنون کاهش یافته و به ۱۷ لیتر در ثانیه رسیده که به ندرت چاهی در رفسنجان می توان پیدا کرد که آب فراوانی داشته باشد.
آبیاری اراضی خشک پسته برای عدم باطل شدن اسناد آنها
فرماندار رفسنجان بیان کرد: یکی از اقتصاددانان کشورمان نظری داد مبنی بر اینکه یارانههایی که برای برق، آب و گاز به صنعت و کشاورزی میدهند به بشکه نفت تبدیل شود یعنی در سال ۳۸۰ میلیون بشکه نفت یارانه به صنعت میدهیم و به بخش کشاورزی ۵۸ میلیون بشکه نفت تعلق گرفته در حالی که بخش صنعت هفت برابر کشاورزی یارانه میگیرد بنابراین باید عملکردمان را در این بخش کشاورزی افزایش دهیم و تولیدمان را بالاتر ببریم تا اقتصادی شود.
رضایی بیان کرد: ۲۰ درصد آب را از چاه استحصال میکنیم که فقط به خاطر حفظ و استمرار مالکیت باغها است قانون باید اصلاح شود تا این آب صرف باغهای بایر نشود و هدر نرود از ترس باطل شدن سند زمین کشاورزی این آب هدر میرود و کشاورزان باید مطلع باشند که آب نایاب را کجا هدر می دهند.
فرماندار رفسنجان تأکید کرد: باید قوانین آب اصلاح و تغییر پیدا کنند، توزیع عادلانه آب در ماده ۲۷ و ۲۸ تعدیل یارانه،ها و غیره میتواند به بهبود وضعیت آب کمک کند.
رضایی از تشکیل موسسه ذینفعان آب که جهت بررسی آب مورد مصرف کشاورزی در بخشهای مختلف شهرستان اعم از نوق، کشکوئیه، کبوترخان، بخش مرکزی و … ایجاد شده ابراز خرسندی کرد که قوانین مصرف آب را میتوان بر اساس این بررسی و وضعیتها تدوین کرد و در ادامه گفت: از سال ۵۳ که ۳۶۰ حلقه چاه کشاورزی در رفسنجان داشتیم که حفر چاهها را ممنوع کردند اما اضافه بر سازمان، آب از سفرههای زیرزمینی برداشت کردیم.
وی با اشاره به اینکه تغذیه آب سفرههای زیرزمینی در رفسنجان از بردسیر گرفته تا کبوترخان، حومه شرقی و غربی و دشت انار ادامه دارد، افزود: شهرستان انار از لحاظ کیفی به شدّت خراب و شوری آب بیداد میکند و EC آب در انار ۱۸ هزار به بالا است و آبهای شیرین را مصرف کردیم.