اجتماعیاخبارایران و جهانحوادثویژهگزارش

گاهی چاقو جان می‌گیرد و جان می‌دهد

نویسنده: فاطمه ملایی/سردبیر

خبر رسید نیمه‌های شب جوانی در پارکی با ضربات چاقو در یک نزاع دسته‌جمعی در رفسنجان به قتل رسید و امسال این ششمین قتل در رفسنجان است که باز افسوس و آه بهمراه داشت و اذهان را درگیر کرد که در رفسنجان چه خبر است که هر از گاهی خبر قتل یک جوان با اسلحه یا چاقو به گوش می‌رسد.

به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز/یادداشت/بی‌شک جوانان با تاثیرپذیری از گروه همسن و سالان و محیط زندگی یا فرهنگ اجتماعی، ایجاد رعب و وحشت در گروه دوستان یا همسن و سالان، گرفتن انتقام از طرف مقابل و برتری‌جویی و کسب قدرت کاذب و.. مبادرت به حمل و نگهداری سلاح سرد می‌کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهند که بیش از ۴۰ درصد قتل‌ها در نزاع و درگیری با استفاده از سلاح سرد، چاقو، قمه، دشنه، شمشیر و ساطور انجام می‌شود اما اکثر غریب به اتفاق کسانی که به قتل رسیده‌اند و یا مجرمین، جوان و مَرد بوده و اغلب جرائم و نزاع‌های دسته جمعی در پارک‌ها و خیابان‌ها از ساعت ۲۲ شب به بعد صورت گرفته است. جوانانی که در اوج عصبانیت و با پیش فرض گرفتن انتقام و حق‌خواهی دعوا به راه انداخته و در بحبوحه دعوایی که هیچ‌کس کنترلی بر رفتار خود ندارد، تیزی چاقو بر بدن یکی فرو می‌رود و چراغ عمر جوانی با همه آرزوهایش خاموش می‌شود و خانواده‌ای داغدار شده و بعد از وقوع قتل به حتم یک پشیمانی مادام‌العمر همراه قاتل خواهد بود و عمر و جوانی قاتل هم با طناب دار و یا زندان ابد به سر خواهد رسید.

این سؤال پیش می‌آید تا چه اندازه جامعه، خانواده، نهادهای فرهنگی‌، قضایی، امنیتی و انتظامی، جوانان را در خصوص خطرات و مجازات حمل سلاح سرد آگاه ساخته و خطرات پیش‌رو را به آن‌ها گوشزد کرده‌اند؟ با مشاهدات و بررسی‌های انجام گرفته اغلب خانواده‌ها از این‌که فرزندان‌شان چاقو حمل کرده و در جیب‌شان داشته باشند، بی‌تفاوت بوده و جوانان را از خطرات احتمالی حمل چاقو آگاه نمی‌کنند و یا کنترلی بر روی تردد شب‌هنگام فرزندان ندارند که عدم کنترل بر روی رفت‌وآمدهای شبانه فرزندان، پیامدهای خطرناکی را به مانند استفاده از قرص‌های روانگردان، مشروبات الکلی و مواد مخدر و… و در آخر نزاع و درگیری را در بر خواهد داشت و یا قتلی را رقم خواهد زد.

به هر حال، خانواده‌ها و البته نهادهای فرهنگی، انتظامی و قضایی نباید در این خصوص بیش از این غفلت کرده زیرا غفلت‌، بی‌خیالی و سهل‌انگاری سبب می‌شود هر ماه و یا هر چند هفته شاهد یک قتل در رفسنجان بود. در ماه‌های اخیر که پنج قتل اتفاق افتاده است، شورای فرهنگ عمومی و شورای تأمین شهرستان در خصوص وقایع اخیر چه برنامه‌ فرهنگی و یا امنیتی و انتظامی ارائه داده‌ و یا اجراء کرده‌اند؟ چند پوستر و بنر در خصوص پیامدهای خطرناک استفاده از سلاح سرد و نزاع‌های دسته‌جمعی در سطح شهر و پارک‌ها نصب شده است؟ آیا عموم می‌دانند که حمل سلاح سرد طبق ماده ۶۱۷ قانون مجازات اسلامی جرم است و از شش ماه تا دو سال به حبس و حدود ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهند شد.

آیا آنطور که انتظار می‌رفت در شب‌هنگام و از ساعت ۲۲ شب به بعد نظارت‌های انتظامی بر روی پارک‌ها افزایش یافته است و آیا می‌توان برنامه‌ای را در قبال ممنوعیت ورود به پارک‌ها و بوستان‌ها را از نیمه شب به بعد اجرایی کرد یا نه؟

باید گفت، چه بخواهیم و چه نخواهیم پدیده قتل‌ یک اتفاق شوم که هر لحظه اتفاق خواهد افتاد، اما می‌توان از وقوع برخی اتفاقات ناگوار جلوگیری کرد که باید در خصوص عواقب و پیامدهای نزاع و درگیری‌های دسته جمعی و استفاده از سلاح سرد و چاقو، آگاه‌سازی و فرهنگسازی کرد و البته پاک کردن صورت مسئله و مخفی‌کاری در خصوص قتل‌ها مشکلی را حل نمی‌کند.

اما در آخر، ماجرایی را باید یادآوری شد، چند سال پیش در رفسنجان یک نوجوان بر سر یک مسئله بسیار عادی و پیش پاافتاده، نوجوان دیگری را در نزاعی به قتل می‌رساند، چون قاتل به سن قانونی نرسیده بود در زندان می‌ماند و در این سال‌هایی که قاتل در زندان بود خانواده قاتل نوجوان، اکثر بزرگان و روحانیون شهر را واسطه کرده تا از خانواده مقتول رضایت بگیرند اما خانواده مقتول که تحمل این داغ و مصیبت سنگین را نداشتند، رضایت نمی‌دهند و قاتل بعد از رسیدن به سن قانونی به پای چوبه دار می‌رود و دوباره خانواده‌ای داغدار می‌شود و از هر طرف که این حادثه بررسی شود، خود درد بزرگی‌ست برای قاتل و خانواده اش و هم برای مقتول و عزیزانش، و باید گفت در بعضی از نزاع‌های خونین، دو جوان قربانی می‌شوند و چاقو هم جان می‌گیرد و هم جان می‌دهد…

در هر حال می‌توان جلوی خیلی از اتفاقات و حوادث ناگوار را گرفت اگر این مخفی‌کاری‌ها در این شهر ادامه پیدا نکند…

دکمه بازگشت به بالا