قطعی برق هزاران میلیارد تومان خسارت روی دست پستهکاران رفسنجانی گذاشت/کشاورزان دست به دامن دستگاه قضاء شدند
امسال تابستان داغ و قطعی برق خسارات جبران ناپذیری به محصول پسته وارد کرد و اکنون که فصل برداشت از راه رسیده است، کشاورزان دسترنجشان را پوک برداشت میکنند.
به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز/گزارش/فاطمه ملایی/اگر درختان پسته در زمان مناسب و بالاخص در زمان مغز رفتن پسته در تابستان آبیاری نشوند، بدلیل تنش آبی، محصول پوک خواهد شد و یا محصول پسته دچار آفتاب سوختگی یا نیممغز میشود. با توجه به اینکه اکثر چاهها خرده مالکی (شراکتی) هستند و روزهای مشخصی برای کشاورزان سهمیهبندی شده است، اگر قطعی برق اتفاق بیفتاد زمان آبیاری درختان نامنظم شده و باغات پسته بیش از یک ماه و حتی بیشتر از این زمان آبیاری نمیشوند که این برای درخت پسته فاجعه است و محصولی پوک یا نامرغوب برداشت خواهد شد و درختان هم از کمآبی آسیب میبینند.
درخواست رسیدگی به ترک فعل مسئولان وزارت نیرو و برق منطقهای کرمان
امید ناصری عضو هیأت امنای انجمن پسته ایران و نظام صنفی کشاورزی رفسنجان از راهاندازی دو کارزار در خصوص قطعی برق موتورپمپهای کشاورزی و اثرات آن بر محصول پسته در گفتوگو با شایورد میگوید: در خصوص قطعی برق کارزاری در اردیبهشتماه برگزار کردیم که چند هزار نفر امضاء کردند که از وزرات کشور و شورای امنیت ملی درخواست کردیم که مدیریت برق کشاورزی را به استانها واگذار کنند تا خسارت کشاورزی کم شود چون این قطعیها و ناترازیها را پیشبینی کرده بودیم که متاسفانه توجهی نشد و خسارت هنگفتی به محصول پسته وارد شد.
ناصری با اشاره به اینکه کارزار دیگری بعد از خسارت قطعیها راهاندازی کردیم، اظهار میکند: کارزاری با عنوان “درخواست رسیدگی به ترک فعل مسئولان وزارت نیرو و برق منطقهای در خسارت قطع برق کشاورزان” (https://www.karzar.net/156474) خطاب به رئیس قوه قضائیه و دادستان کل کشور راه افتاده است تا دستگاه قضا ورود کند که این کارزار تا ۱۸ مهرماه ادامه دارد. از طرف مدیران برق شهرستان برای قطعیها مشکلی نبود و کمکاریها و مشکل از طرف مدیران استان بوده است.
وی اضافه میکند: آنچه کشاورزان را بیشتر از قطعی برق و ضرر و زیان وارده ناراحت کرده و باعث یأس و بدبینی به مسئولین شده، عدم برنامهریزی و مدیریت کافی و لازم و ترک فعل مدیران برق منطقهای و وزارت نیرو است.
عضو هیأت امنای انجمن پسته ایران اضافه میکند: متأسفانه در بسیاری نقاط، شرکتهای بزرگ دولتی و خصولتی با رایزنیها توانستند به بهانههای مختلف معافیتهای گوناگون بگیرند و این بار مضاعف ناترازی و گریز از صرفهجویی صنایع بزرگ بر دوش کشاورزی افتاد، که کشاورزان بخش مظلوم و بدون صاحب و یاور هستند، بهطوری که در تمام کشور تقریباً دو برابر قطعهای پیشبینی شده از ابتدای امسال برای کشاورزی اعمال شد.
عضو هیأت امنای انجمن پسته ایران عنوان میکند: الان فصل برداشت است و ۶۰ درصد ارقام بادامی و احمدآقایی منطقه نوق پوک شدهاند، قطعی برق و گرمای بیسابقه باعث خسارت میلیون دلاری به محصول پسته شده است و با برآوردهایی که کردیم ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار به محصول پسته کشور خسارت وارد شده است.
وی تأکید میکند: سال آینده هم قطعا قطعیها اتفاق خواهد افتاد، شرکتهای دولتی میتوانند معافیتهایی بگیرند اما کشاورزان حامی ندارند و قشر ضعیف و مظلومی برای احقاق حق و حقوق خود هستند.
خسارت هزاران میلیارد تومانی قطعی برق به محصول پسته/تولید را با پسته پوک بالا بردند
احمد خانی کشاورز پستهکار رفسنجانی با گلایه از وزارت نیرو که دسترنج کشاورزان را با قطعی برق به فنا دادهاند، میگوید: دستشان درد نکند پسته ما را پوک کردند و تولید را با پسته پوک بالا بردهاند. ۴ همت ضرر کردهایم، ۹ ماه هزینه کردیم و ۷۰ درصد زیر بار وام و بدهی هستیم.
این کشاورز در ادامه بیان میکند: ما هم دلمان برای سفرههای آب و کشاورزی میسوزد اما این تصمیم های خلقالساعهای که در تهران میگیرند به کشاورزان خسارت هنگفتی میزند.
وی با اینکه کشاورزان فقیر شدهاند و روز به روز این وضع بدتر میشود، عنوان میکند: کشاورزان نمیتوانند هم برق تولید کرده و هم کشاورزی کنند، می گویند کساورزان پنل خورشیدی برای تولید برق نصب کنند، کشاورز نمی تواند هم برق تواید کند و هم کشاورزی، وزارت نیرو باید به کشاورزان کمک کند که پنل خورشیدی نصب کنند.
خانی با اشاره به دیگر مشکلات پسته کاران میگوید: گازوئیل را هنگامی که کشاورز به این سوخت برای سمپاشی و تعمیر باغات نیاز دارد، قطع میکنید و باید کشاورز با التماس گازوئیل بگیرد، اگر گازوئیل قاچاق میشود جلوی آنها را بگیرید. کشاورزان به سوخت برای تراکتورها نیاز دارند، زشت است که به ما کشاورزان اتهام دزدی میزنید.
کشاورز رفسنجانی اضافه میکند: قطعی برق مشکلاتی را برای موتورپمپها هم ایجاد کرد که در برخی موارد چاههای کشاورزی ریزش پیدا کردهاند.
هدررفت سرمایه کشاورزان با قطعی برق
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان از کاهش ۷۲۰۰ تنی محصول امسال پسته در شهرستان و خسارت به کشاورزان بر اثر قطعیهای برق خبر داد اما برآوردهها نشان میدهد که بیش از این میزان، محصول پسته پوک شده است.
قطعی برق، علاوه بر این که به محصول پسته پوک میشود به درختان هم آسیب میرساند، درآمد کشاورزان کاهش پیدا میکند و عملا سرمایه آنها از بین رفته و منابع هم هدر میرود. اگر قطعی برق در سالهای آینده به همین منوال ادامه پیدا کند، کشاورزان بیشترین سرمایه خود را از دست میدهند و معشیت کشاورزان به خطر میافتد. هزینه،های تولید پسته با توجه به گرانی نهادههای کشاورزی، دستمزد کارگران، مخارج تولید و فرآوری پسته بسیار افزایش پیدا کرده است و پدیده های طبیعی مثل سرمازدگی، بادزدگی و گرمازدگی هم به پسته خسارت وارد میکند و حال اگر قطعی برق موتورپمپهای کشاورزی هم به آن اضافه شود، کشاورزان دچار ضرر و زیانهای هنگفتی میشوند که در این راستا باید برنامه ریزیهای عاقلانه و بهتری صورت گیرد وگرنه قطعی برق فقط پاک کردن صورت مسئله است.
مسئولان بدانند بدمدیریت کردند
حجتالاسلام اصغر عسکری امام جمعه رفسنجان در خطبههای نماز جمعه هفته گذشته به سوءمدیریت در قطعی برق اشاره و بیان کرد: یک کارشناس غیر خبره گذاشتند که فلان جا برق قطع شود اما نمیدانند چه بلایی بر سر مردم میآید. مسئولان بدانند بد مدیریت کردند و به مردم جنوب و شمال استان آسیب رساندند. محصول مردم را خراب کردند، پسته مردم را خراب کردند.
وی اضافه میکند: باید مدیریت برق را به استان واگذار کنند که تصمیم بگیرند کدام مناطق قطع شود تا کمتر خسارت ببیند. چند ماهی که جنوب کشاورزی تعطیل است، در شمال و شرق استان آبیاری کشاورزی در اوج خودش است. درخت پسته تا مهرماه آب میخواهد.
حجتالاسلام عسکری بیان میکند: از الان به این فکر باشند که سال آینده این سناریو و برنامه تکرار نشود چون میدانند ناترازی برق هست اقدام کنند. آسیبی که به محصولات خرما و پسته زدند، اگر خسارتها را برآورد کنند چند نیروگاه میتوانند با همین پول بسازند.
خسارت قطعی برق باید به کشاورزان پرداخته شود
در یکی از بندها، وزارت نیرو مکلف شده است تا برق چاههای عمیق کشاورزی را هر ۲۴ ساعت با ولتاژ مناسب تأمین کند اما این در حالی است که تقریبا از ۴ سال گذشته وزارت نیرو از وظایف خود در این بند کوتاهی کرده و به شکل برنامهریزی شده روزانه شاهد قطع برق موتورپمپهای کشاورزی هستیم و براساس قانون ماده ۲۵ کسب و کار، وزارت نیرو مکلف به پرداخت خسارت ناشی از قطعی برق به کشاورزان است اما آیا جبران خسارتها در عمل محقق خواهد شد؟ قطعا وزارت نیرو بودجهای برای چنین خسارتی تخصیص نخواهد داد!
اما ذکر این نکته ضروریست، مسئولان قضایی باید مدیرانی که نتوانستند قطعی برق را در شهرهای استان و بالاخص مناطق پستهخیز به درستی مدیریت کنند، برای آنها مجازاتهای سنگینی در نظر بگیرد تا شاید سالهای آینده بهتر از این قطعی برق موتورپمپهای کشاورزی را مدیریت کنند.