صفهای طولانی و مرغهایی که با پرواز چارتری به خارج از رفسنجان منتقل می شوند
در حالیکه از هفته های گذشته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان هشدار خیز و شیوع موج چهارم ویروس کووید۱۹ و کرونای انگلیسی را داده اند و زنگ خطر زده شده است اما در این روزهای کرونایی، تدبیرهای عجیب و غریب مسئولان، مردم را به سمت تجمع و صفهای طولانی سوق داده است.
به گزارش شایوردنیوز، مردم رفسنجان برای بدست آوردن مرغ باید ساعتها در صفهای طولانی بایستند و یا برای گرفتن یک مرغ دو کیلویی تمامی مغازه های کوچک و بزرگ شهر را جست و جو کنند تا بلکه مرغی را که از قفس پریده را بر سر سفره بیاورند. این شهروندان بی خیال کرونا شده اند؛ و در تجمع های چند ساعته بدون فاصله گذاری اجتماعی و در کنار هم برای بدست آوردن این مرغ گریزپای در صفهای طولانی می ایستند و شعار در «خانه بمانید» را در این اوضاع اقتصادی فراموش کرده اند. اما مسئولین به جای اینکه از تجمع شهروندان جلوگیری کنند بیشتر آنها را با اجرای تصمیم های نابخردانه و غلط به تجمع و ازدحام تشویق می کنند.
گزارشها حاکی از این است که به دستور کارگروه استان کرمان و البته با دستور استاندار برای تأمین مرغ شهرهایی همچون کرمان، زرند، سیرجان، جیرفت و.. مرغ از رفسنجان خارج می شود. زینی وند استاندار کرمان در جلسه ستاد تنظیم بازار گفته است: «ما مسئول تنظیم بازار استان هستیم، اگر مردم در صفها معطل بمانند و ذخیرهای هم در استان داشته باشیم، منتظر مجوز عادی نمیمانیم و خودمان توزیع را انجام میدهیم.» که در راستای این تصمیم، شهرستان رفسنجان بزرگترین تولیدکننده مرغ استان کرمان با کمبود مرغ مواجه شده است و توزیع این ماده پروتئینی را با مشکلاتی روبرو کرده است و گفته می شود که کمتر از ۵۰ درصد نیاز بازار رفسنجان تأمین می شود تا جایی که در بعضی از فروشگاهها مرغ منجمد در حال توزیع است و مردم رفسنجان از مرغ گرم بی نصیب مانده اند. به نظر می رسد استاندار کرمان از صفهای طولانی در رفسنجان اطلاع ندارد و فقط به فکر تأمین نیاز بازار دیگر شهرهای استان بوده است بدون اینکه نیاز بازار رفسنجان را در نظر بگیرد.
فرماندار رفسنجان هم چند روز پیش اعلام کرد که هیچ گونه کمبود مرغی در شهرستان وجود ندارد و توزیع مرغ به صورت گسترده و با افزایش تناژ نسبت به روزهای قبل انجام می گیرد اما مشکل کمبود مرغ در رفسنجان همچنان به قوت خود باقی مانده است.
نصف سهمیه رفسنجان را به شهرهای دیگر می دهند
ساعت شش و نیم صبح است و صفی طولانی جلوی یکی از مغازه های مرغ فروشی خیابان امیرکبیر تشکیل شده است و زنان و مردانی که بدون رعایت فاصله گذاری اجتماعی، سروصدای آنها سکوت صبحگاهی را زودتر از همیشه شکسته است. این تنها فروشگاه شهر نیست که چنین صفهای طولانی در جلوی آن شکل گرفته است، در اکثر خیابان های شهر جلوی فروشگاههای بزرگ و مغازه های کوچک مرغ فروشی، مردم به ویترین های خالی مغازه ها زل زده اند و نگاه دیگرشان به خیابان است تا بلکه ماشین حمل مرغ از راه برسد تا شاید اول صبح بتوانند حداقل یک مرغ بخرند.
صاحب مرغ فروشی کلافه است، به اندازه کافی مرغ به این مرغ فروشی داده نشده است و بعد از اینکه چند نفر مرغ می خرند، دیگر نصف صف از خرید مرغ گرم بی نصیب می مانند.
فروشنده می گوید: از پیرمردی که ساعتها در صف ایستاده و التماس می کند تا یک مرغ بخرد خجالت می کشم. اگر درب مغازه را ببندم راحتتر هستم، شنبه مغازه را بستم تا شرمنده مردم نشوم. امروز یک دهم سهمیه مرغ را به فروشگاهم دادند. به اداره تعزیرات و صمت زنگ زده ام که بیایند صف طولانی مردم را ببینند تا بلکه سهمیه اختصاصی مرغ فروشگاه را افزایش دهند.
این فروشنده اضافه می کند: چهار_پنج روز است که بازار مرغ متشنج شده است و سهمیه اختصاصی مرغ را کاهش داده اند تا مرغ را به شهرهای دیگر استان انتقال دهند. از قبل به ما اعلام نمی کنند که چقدر سهمیه مرغ توزیع می کنند تا ما به مردم اعلام کنیم تا ساعتها در صف نایستند. به تعزیرات زنگ زده ام می گویم که کمبود مرغ است، می گویند که سهمیه تان را به کرمان داده اند. نصف سهمیه شهرستان رفسنجان را به شهرهای اطراف می دهند و این آشفتگی بازار همه به سوء مدیریت برمی گردد.
وی اضافه می کند: محموله های مرغ را از رفسنجان خارج می کنند اما ما حق نداریم کمبود مرغ فروشگاه هایمان را از دیگر شهرها وارد کنیم. البته آنها هم هموطنان ما هستند اما باید با مدیریت صحیح این مشکل را حل کنند و مرغ باید عادلانه توزیع شود؛ نه اینکه در شهر رفسنجان مشکلات حاد شود و بحران کمبود به وجود بیاید.
این فروشنده با اشاره به اینکه بعضی از تصمیمها باعث می شود تا تقاضای کاذب ایجاد شود، خاطر نشان می کند: از آن طرف حرص و ولع هم در بین جامعه شکل خواهد گرفت که مرغ کمبود است و مردم در هول و وَلا می افتند تا حداقل مرغ دو_سه هفته را تأمین کنند و این سوءمدیریت ها و بی مسئولایتی ها باعث شده است که چنین آشفتگی در بازار مرغ ایجاد شود. به مرغداری زنگ می زنم که مرغ بیشتری کشتار کند، می گوید، مرغ زنده است اما اگر الان کشتار داشته باشیم، مرغ بیشتری از شهر خارج می شود و دو_سه هفته دیگر با مشکلات بیشتری برمی خوریم.
این فروشنده مرغ می گوید: آیا مسئولین نارضایتی ها را نمی بینند؟ مسئولین استان می خواهند قیمت مرغ در سطح استان کرمان ثابت نگه داشته شود و قیمت ها پائینتر از دیگر استانهاست و به همین علت مرغ از استان خارج می شود و در دیگر استانها با قیمت بالاتر توزیع می شود. حتی مرغ را از شهر رفسنجان به کرمان برده و قطعه قطعه می کنند و می فروشند زیرا سود بالاتری دارد.
وی خاطر نشان می کند: چرا مسئولین از کسانی که بازار را می شناسند، مشاوره نمی گیرند؟ مسئولین دور یک میز می نشینند و بعد حرف هایی را مصوبه می کنند و می گویند، همه چیز حل شد این است اتاق فکر!! اگر مسئولین با این رویه بخواهند چند تا شهر را با هم، مرغ مصرفی شان را تأمین کنند؛ همانطور که رفسنجان با مشکل مواجه شده است، شهرهای دیگر هم با مشکل مواجه می شوند.
ساعت ۱۱ صبح است که فروشنده بعد از تماسهای مکرر با توزیع کننده مرغ، بالاخره ماشین حمل مرغ از راه می رسد و در این ماشین یخچالدار هم چندان مرغی نیست. راننده می خواهد سهمیه ۵۰ کیلویی مرغ را به این فروشگاه بدهد که با کمی چانه زنی سهمیه چند کیلویی افزایش پیدا می کند، اما باز هم تعدادی از مردم از مرغ بی نصیب می مانند.
بعد از گوشت، مرغ هم از سفره ها پریده است
به علت گرانی گوشت قرمز و حتی انواع گوشت ماهی، درخواست مردم برای خرید گوشت مرغ خواه ناخواه بالا می رود تا بدین شکل مواد پروتئینی سفره خود را تأمین کنند. اما این روزها که سفره های مردم در حال کوچک شدن است، کمبود و گرانی مرغ، سبد غذایی خانوارها را تحت تأثیر قرار داده و سلامت آنها را به خطر انداخته است.
خانمی که در صف مرغ ایستاده است، با اشاره به اینکه به چند فروشگاه سر زده و با ویترین خالی فروشگاهها مواجه شده است، می گوید: گوشت قرمز گران شده است و قدرت خرید نداریم. مسئولان می گویند در این شرایط همکاری کرده و مرغ نخریم؛ مگر بچه اعتصاب سرش می شود؟! گوشت قرمز که گران است نمی توانیم بخریم، گوشت مرغ هم که بچه ها نخورند، سوءتغذیه می گیرند. آیا مسئولین در این وضعیت گوشت و مرغ نمی خرند و نمی خورند؟ آنها سر سفره زن و بچه هایشان چه می برند؟
آیا مسئولین با حقوق های میلیاردی هم در برابر این گرانی ها و مشکلات به مانند مردم تاب می آورند؟
این خانم با انتقاد از عملکرد مسئولین که شرایط مردم را در این بحران اقتصادی درک نمی کنند، در ادامه بیان می کند: ای کاش همه چیز که گران می شد، حقوق ها هم با قیمتها افزایش پیدا می کرد. می گویند مردم در تحریمها تاب آورده اند، آیا مسئولین با حقوق های میلیاردی هم به مانند ما در برابر این گرانی ها و مشکلات تاب می آورند؟
یک کارگر کارخانه که تازه از شیفت شب آمده است، می گوید: خسته از سر کار آمده ام و ساعتهاست که در صف مرغ ایستاده ام اما می گویند مرغ تمام شده است. کاش مسئولین به فکر قشر ضعیف جامعه هم بودند. گوشت گران است و نمی توانیم بخریم اما حداقل با پول یک کیلو گوشت می شود چند کیلو مرغ خرید که مرغ هم نایاب شده است. حبوبات و برنج هم گران است و روغن هم که پیدا نمی شود. آیا مسئولین این اوضاع را نمی بینند؟!!
ویترینهای خالی مغازه ها و دربهای بسته مرغ فروشیها
به بعضی از فروشگاههای شهر که سر می زنیم، فروشنده ها درب فروشگاه هایشان را به علت نداشتن مرغ بسته اند و آن تعداد هم که باز هستند، جمعیت زیادی پشت در مغازه ها ایستاده اند که بعد از دیدن ویترین های خالی مغازه با دستی خالیتر به خانه برمی گردند.
صحبتهای این فروشنده و این خریداران به طور نمونه بازتاب گسترده ای از صحبتهای شهروندان رفسنجانی است که این روزها مسئولین و سیاست هایشان، مردم را در شرایط شیوع کرونا به سمت صفهای طولانی و ازدحام جمعیت سوق می دهند و سلامت آنها را به خطر می اندازند.
مردمی که این روزها توانایی خرید گوشت قرمز را ندارند تنها امیدشان به خرید مرغ است که علاوه بر گرانی، با کمبود این ماده پروتئینی، مرغ از سبد خانواره ها هم پر کشیده و خانواده ها را به دردسر انداخته است و برای بدست آوردن یک مرغ باید تمام مغازه های شهر را بگردند تا شاید بتوانند مرغی را بر سر سفره خانواده بگذارند.
رفسنجان که به گفته مسئولین بزرگترین تولیدکننده مرغ در استان است اما این روزها این شهرستان با کمبود مرغ روبرو شده است. به نظر می رسد با تصمیمات و اتخاذ سیاست های نادرست و اشتباهی که در کرمان گرفته شده، باعث شده است که در بازار مرغ رفسنجان آشفتگی و بلبشو ایجاد شود و از آن طرف که مرغ به میزان زیاد در رفسنجان تولید می شود به طور اختصاصی و ویژه به شهرهای دیگر انتقال پیدا کند.
اما مدیرعامل شرکت تعاونی مرغداران رفسنجان در مصاحبه های مختلف در چند روز اخیر بارها بیان کرده است که مرغ به اندازه کافی در رفسنجان تولید می شود اما به دستور کارگروه استان کرمان، مقداری از این مرغ ها از شهرستان خارج می شود، و اینکه در شهرستان رفسنجان جوجه ریزی برای شب عید حتی بیشتر از مصرف شهرستان انجام شده است اما در بعضی از شهرهای استان، جوجه ریزی به موقع انجام نگرفته که استان را با کمبود مرغ مواجه کرده است.
اما از طرفی گزارش ها و تحقیقات میدانی شایورد نشان می دهد که شبانگاه نیروهایی از اداره صمت و.. در کشتارگاههای رفسنجان حضور دارند و مرغ ها را می شمارند و تحویل توزیع کنندگان می دهند تا در دیگر شهرها توزیع کنند اما ماجرا از آنجا جالب می شود که این برنامه ریزی مسئولین باعث خستگی و رنجش این نیروها شده است که سلامت نیروهای انسانی را هم در معرض خطر قرار داده است.
به نظر می رسد تصمیم ها و سیاست های نادرست مسئولین این روزها تمامی ندارد!!
گزارش: فاطمه ملایی