اصابت راکت به پردیس معین رفسنجان!!
محور گردشگری گذر بنفشه رفسنجان یکی از محوطه های تاریخی است که بیش از یک سال است که شهرداری رفسنجان زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، این بنا را مرمت و بازسازی کرده است. در این محوطه تاریخی، علاوه بر دروازه و حصار قدیم رفسنجان، پردیس و بادگیر معین هم قرار دارد که هویت تاریخی مردمان کویر و سازگاری و طرز زندگی آنها را در آب و هوای گرم و خشک نشان می دهد.
به گزارش شایوردنیوز، اما متأسفانه با اینکه مدت زیادی از مرمت و بازسازی این بنای تاریخی نمی گذرد، اما حال و روز پردیس و حتی درون سازه بادگیر معین حکایت تأسف انگیزی را نشان می دهد و قسمتهایی که اطراف محوطه احداث شده است، تخریب شده اند و انگار راکت به گوشه هایی از پردیس معین اصابت کرده است که این تصاویر اصلا در شأن یک بنای تاریخی ارزشمند و گران بها نیست.
البته دو فرضیه وجود دارد که این تخریبها به علت استفاده از مصالح نامرغوب و مرمت و بازسازی سرسری بوده یا اینکه افراد خرابکاری (vandalism) هم دست به کار شده و به این بنا آسیب زده اند. اما آنچه مهم به نظر می رسد حفاظت از این اثر تاریخی شهر است که اداره میراث فرهنگی و گردشگری رفسنجان بایستی توجه بیشتری به نگهداری از این ابنیه و میراث گذشتگان داشته باشد. وقتی یک بنای فرهنگی و تاریخی رها شود بیشتر در معرض آسیب و تخریب قرار می گیرد. تا جایی که نبود حصار مشخص در اطراف پردیس معین، کفسازی (پیاده رو) اطراف پردیس را به پارکینگ موتورها و خودروها تبدیل کرده است که به این کفسازیها هم آسیب رسیده است. نکته قابل تأمل این است که بنای بادگیر معین در مرکز شهر قرار گرفته است و نه اینکه در حاشیه شهر واقع شده باشد، که گفته شود نظارت بر آن سخت است.
هر چند امسال به علت شیوع کرونا، گردشگران و مسافران کمتری نسبت به سالهای قبل از رفسنجان و بناهای تاریخی دیار طلای سبز بازدید می کنند اما باز هم تعداد محدودی گردشگر و میهمان نوروزی برای بازدید از این محوطه می آیند. امسال با وجود بیماری کرونا ورود گردشگران به بناهای تاریخی ممنوع نشده است، و به نظر می رسد دستگاههای متولی، شهرداری و میراث فرهنگی با توجه به فرارسیدن نوروز و بهار به محوطه تاریخی پردیس معین آن طور که باید توجه نکرده اند وگرنه این گونه تصاویر زشت، چشم هر بازدیدکننده ای را چنین نوازش نمی داد.
امید است که دستگاههای متولی برای حفاظت و نگهداری از پردیس معین و گذر بنفشه بیش از گذشته تلاش کنند تا این بنای تاریخی بیش از این آسیب نبیند تا هزینه ها و بودجه هایی هم که صرف بازسازی و مرمت این محوطه تاریخی شده است، بدین گونه حیف و میل نشود. البته شهروندان هم باید به وظیفه خود عمل کرده و در حفظ آثار تاریخی نقش خود را ایفا کنند.