اجتماعیاخباراقتصادیایران و جهانویژهگزارش

فرار فکنی

به قلم: فاطمه ملایی/ سردبیر

«طرح ساخت جاده رابر در نزدیکی معدن دره آلو (درآلو‌) در زمان مدیریت بنده شکل نگرفته است بلکه دو سال پیش این طرح در مجمع سالیانه شرکت ملی صنایع مس مطرح و به تصویب رسیده و در دوران انارکی محمدی نماینده سابق رفسنجان و انار اتفاق افتاده است.»

به گزارش شایوردنیوز، در حالی حجت الاسلام جلالی نماینده مردم رفسنجان و انار این ادعا را مطرح کرده است که باید گفت که این طرح چند ماه پیش ( تقریبا اواخر تابستان سال۹۹) در دوران وی به تصویب رسیده است. تقریبا شش ماه پیش محمدی نماینده بافت، رابر و ارزوئیه در دیداری با سعدمحمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از تصویب طرح احداث جاده رابر_کرمان به طول ۴۰ کیلومتر با حمایت غریب‌پور رئیس هیات عامل ایمیدرو و سعدمحمدی مدیرعامل شرکت مس خبر می دهد، و از پیگیری‌ های مستمر، تشکیل جلسات متعدد در وزارت صمت، دعوت مدیرعامل هیأت ایمیدرو و بازدیدهای میدانی از این مسیر ارتباطی تا تخصیص اعتبار و تصویب طرح در مجمع شرکت ملی مس حرف به میان می آورد.

هر چند این طرح بر اساس طرح‌ های توسعه ای شرکت ملی صنایع مس ایران ساخته می شود و از طرح‌ هایی است که به علت اکتشافات جدید و احداث کارخانه هایی در معدن درآلو، ساخت آن مهم به نظر می رسد. به دلیل اینکه از رابر به سمت معدن درآلو مسیری نامناسب وجود دارد و به دلیل توپوگرافی بسیار ناهموار منطقه، تردد به این معدن عمدتاً از منطقه گلزار انجام می گیرد. بی شک اجرای این طرح بیشتر به نفع شرکت ملی صنایع مس ایران است تا مسیر خود را در اجرای طرح‌ هایی که در این منطقه دارد، هموار کند تا هزینه هایی که از سمت حمل و نقل به آن وارد می شود را کاهش دهد، و البته مردم منطقه هم از این زیرساخت مهم (احداث جاده) منتفع خواهند شد و از لحاظ اقتصادی و اجتماعی هم منطقه متحول شده و رشد خواهد کرد. همانطور که محمدی نماینده بافت به این موضوع اشاره می کند و می گوید: «احداث این جاده برای ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاران بخش دولتی و خصوصی و رونق معادن و توسعه صنایع معدنی و کشاورزی است. همچنین دسترسی آسان و ارزانتر مردم منطقه، کارکنان معدن مس درآلوی رابُر و کاهش هزینه های حمل و نقل و تامین تجهیزات مورد نیاز معدن و کارخانه از مزیت های دیگر این جاده است.»

اما چنین طرحی با چنین بودجه ای (۶۰۰ میلیارد تومان) به حتم با تصمیم مجموعه مدیران راه و شهرسازی، ایمیدرو و شرکت ملی صنایع مس به تصویب رسیده است و نمی توان یک یا دو نفر را در اجرای این طرح دخیل دانست.

بی شک این نماینده است که از قدرت نظارت و مطالبه گری خود باید استفاده کرده و جلوی ناحقی‌ هایی که در حق رفسنجانی‌‌ها می شود را بگیرد. همانطور که بیش از این انارکی محمدی با درایت و تلاش مضاعف، بودجه چندین طرح را به سمت رفسنجان گسیل داد و اقداماتی در مجموعه مس به نفع شهرستان رفسنجان انجام داد.

البته اینکه توپ اهمال‌‌ کاری‌‌‌ها و کم‌‌کاری‌‌‌ها در میدان فرد دیگری انداخته شود، چندان در شأن و منزلت نماینده مجلس نیست و وظیفه یک نماینده است، تا جایی که قانون و اختیارات وی اجازه می دهد از حق حوزه انتخابیه و مردمان شهرش در «حوزه مس» دفاع کند و نگذارد حقوق یک شهر به سمت شهر دیگری کشانده شود، که این هم پیگیری و رایزنی با مدیران بالاتر می خواهد.

دکمه بازگشت به بالا