اجتماعیاخباراقتصادیایران و جهانفرهنگی و هنریگزارش

خنامان تمدن چندین هزارساله دارد/ آثار باستانی خنامان در موزه بریتانیا نگهداری می شود

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رفسنجان گفت: رفسنجان یکی از نقاط و شاهراههای اصلی در استان کرمان بوده است که از دیرباز آثار تاریخی بسیاری داشته است و خنامان یکی از مراکز تمدن و سکونت‌ گاههای اولیه بشر بوده است.

به گزارش شایوردنیوز، حسن حسینی در «آئین روز جهانی موزه و میراث فرهنگی» در خانه حاج آقاعلی رفسنجان با اشاره به حواشی روزهای اخیر در خصوص «محوطه تاریخی تپه برج رییس آباد خنامان» بیان کرد: یکی از اولین کاوشهای باستان شناسی به سال ۱۹۰۰ میلادی در این منطقه توسط سرپرسی سایکس و دو باستان شناس انگلیسی دیگر صورت گرفته است که تعدادی اشیاء باستانی کشف کردند که هم اکنون در موزه بریتانیا (The British Museum) نگهداری می شوند.

وی افزود: به گفته باستان شناسان قدمت خنامان به هزاره های قبل از میلاد برمی گردد. جزئیات دقیقی از نتایج این کاوش‌ها و مطالعه اشیاء مکشوفه در دسترس نیست و بعد از این کاوش‌ها، در طول ۱۲۰ سال گذشته متاسفانه پژوهش دیگری صورت نگرفته است.

حسینی در ادامه به اهمیت میراث فرهنگی اشاره و تصریح کرد: با فعالیت‌های فرهنگی که در جامعه انجام شده است، اهمیت میراث فرهنگی و آثار تاریخی در ابعاد گوناگون مورد توجه قرار گرفته است.

وی با اشاره به اینکه آیات قرآن به ما تذکر می دهند که گردش، سیر و سفر به اطراف جهان داشته باشیم تا عبرت بگیریم، افزود: یکی از ابعاد توسعه پایدار در جوامع، توسعه صنعت گردشگری‌ است که در بُعد اقتصادی هم اهمیت زیادی دارد.

رئیس میراث فرهنگی و گردشگری رفسنجان با بیان اینکه امیدواریم با پژوهش‌ها و تحقیقات تاریخی در شهرستان انار و رفسنجان، زوایای تاریکی که از گذشته وجود دارد در این منطقه روشن شود، عنوان کرد: ۳۰۰ اثر تاریخی در شهرستان رفسنجان است که ۶۲ اثر تاریخی به ثبت ملی رسیده است و ۵ اثر ناملموس و دو اثر طبیعی هم به ثبت رسیده است.

حسینی در ادامه بیان کرد: داشته های تاریخی به عنوان غنای فرهنگی بایستی مبنای پژوهش ها و مطالعات ما باشند. به طور نمونه در اثر تاریخی خانه حاج آقاعلی رفسنجان که به عنوان بزرگترین خانه خشتی جهان است، معمار تابش آفتاب را در معماری خانه برای ساخت اتاق‌های تابستان‌نشین و زمستان‌نشین مد نظر گرفته است و سبب آسایش ساکنین خانه را فراهم کرده است.

رئیس میراث فرهنگی رفسنجان خاطر نشان کرد: معماری کویر بسیار غنی است. به طور مثال مرحوم معمار میران از یخدان‌های کویری الهام گرفته است، و مجموعه ورزشی (استخر) موزه را در رفسنجان به سبک پست مدرن طراحی کرده و به خاطر نگرش و سبک معماری‌ اش در سال ۸۰ جایزه معمار برتر را کسب کرد. پرونده این بنا تکمیل شده و برای ثبت میراث ارسال شده است که علاوه بر اینکه اثر تاریخی است، صاحب یک معماری مدرن خواهیم بود.

به گزارش شایوردنیوز، چند روز پیش فردی با تخطی از ضوابط اعلام شده با ادعای مالکیت، اقدام به تسطیح قسمتی از محوطه تاریخی تپه برج رییس آباد خنامان رفسنجان برای ساخت و سازهای جدید کرده است که پس از اطلاع مردمی و به درخواست میراث فرهنگی با مداخله نیروی انتظامی کار وی متوقف شد و موضوع از طریق مراجع ذی ربط در حال پیگیری است.

دکمه بازگشت به بالا