کاهش ۴۰ درصدی آمار زاد و ولد در رفسنجان در ۳ سال اخیر/افزایش ازدواجها در دوران کرونا

مدیر گروه سلامت جمعیت رفسنجان گفت: آمار تولد در این شهرستان از ۵ هزار و ۶۰۰ تولد در سال ۹۶ به ۳ هزار و ۷۰۰ مورد در سال ۹۹ کاهش یافته است.
به گزارش شایوردنیوز، علیرضا عرب علیدوستی در جمع خبرنگاران به وضعیت تولد، ازدواج، طلاق و دیگر مسائل شهرستان پرداخت و افزود: در تعریف سامانه سیب ( سامانه یکپارچه بهداشت) داریم که هر کسی در هر جای کشور زندگی کند، به نزدیک ترین مرکز بهداشت که مراجعه کند می تواند اطلاعات خود و خانوارش را در سامانه سیب ثبت و در هر جای کشور هم با وارد کردن کد ملی خدمات بهداشتی دریافت کند.
وی ادامه داد: در این سامانه سیب که جمعیت ایرانی و غیر ایرانی دارد، در شهرستان رفسنجان اطلاعات ۳۲۲ هزار نفر یعنی ۲۸۰ هزار نفر ایرانی در قالب ۸۴ هزار خانوار و ۴۳ هزار نفر جمعیت غیر ایرانی در قالب ۸ هزار و ۶۰۰ خانوار ثبت شده است.
علیدوستی تصریح کرد: اگر جمعیت را به خانوار تقسیم کنیم بُعد خانوار به دست می آید که در رفسنجان بُعد خانوار ۳.۳ است، یعنی یک خانوار شامل پدر، مادر و یک فرزند است.
علیدوستی با اشاره به اینکه در کشور در دهه ۴۰ بُعد خانوار روستایی ۷.۸ و بُعد خانوار شهری هم ۴.۴ بود یعنی خانواده های شهری ۵ فرزند و خانوار روستایی ۶ فرزند داشتند که این بُعد خانوار رفته رفته کاهش پیدا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: ۶ سال پیش بُعد خانوار در رفسنجان ۲.۱ بود یعنی هر خانوار ۲ فرزند داشت که در سال ۹۷ این عدد به ۱.۶۷ رسید و اگر این عدد به ۱.۵ برسد نرخ رشد جمعیت رفسنجان منفی می شود.
وی در مورد کمترن نرخ باروری و بیشترین این نرخ در کشور در سال ۹۸ هم گفت: بیشترین نرخ رشد و باروری به استان سیستان و بلوچستان با نرخ باروری ۳.۳ و کمترین آن هم به استان گلستان با رقم ۱ تعلق گرفته است، ضمن اینکه استان کرمان نرخ باروری ۱.۸ را داراست.
تولد ۳۷۰۰ ایرانی و ۱۴۴۸ غیر ایرانی در رفسنجان
دکتر علیدوستی تصریح کرد: جمعیت زنان واجد شرایط یعنی زنانی که سن بین ۱۰ تا ۵۴ ساله هستند که این جمعیت زنان، ۶۲ درصد خانم های کل جمعیت شهرستان رفسنجان را شامل می شوند.
وی ادامه داد: ۳۷.۶ درصد این خانم ها را خانم های همسردار تشکیل می دهند.
علیدوستی در مورد طلاق در رفسنجان هم گفت: نرخ زنان طلاق گرفته ۱.۵ درصد و فوت شدگان هم در رفسنجان ۱.۱ درصد است. هر ساله ۶.۵ درصد از زنان واجد شرایط ایرانی ( ۶۷ هزار زن واجد شرایط ایرانی در رفسنجان) در رفسنجان زایمان می کنند در حالی که از ۹ هزار و ۶۳۶ زن غیر ایرانی ۱۶ درصدشان زایمان می کنند.
مدیر گروه سلامت جمعیت رفسنجان با ادامه اینکه متولدین ایرانی ما در رفسنجان طی سال ۹۶ هم ۵ هزار و ۶۰۰ مورد بوده که در سال ۹۷ ، ۹۸ و ۹۹ به ترتیب ۷۰۰ ، ۶۰۰ و ۵۰۰ تولد کاهش یافته است، افزود: این یعنی از ۵ هزار و ۶۰۰ تولد در سال ۹۶ به ۳ هزار و ۷۰۰ مورد رسیدیم و ۱۹۰۰ تولد کاهش یافته که زنگ خطر است.
وی اظهار کرد: این در حالی است که آمار غیر ایرانی (اتباع بیگانه) در رفسنجان از ۴۲۰ تولد در سال ۹۶ به یکهزار و ۴۴۸ تولد در سال ۹۹ افزایش یافته است.
در وضعیت کرونا، ازدواج در رفسنجان روند افزایشی دارد
وی ادامه داد: خوشبختانه بعد از کرونا موارد ازدواج در این شهرستان افزایش یافته است، دلیل آن هم کاهش سرسام آور هزینه ها بود که با توجه به وجود کرونا و اینکه پروتکل های بهداشتی باید به طور کامل رعایت شود، هم تعداد مهمانها بسیار کم شد، هم از صرف هزینه های ازدواج جلوگیری شد.
علیدوستی با بیان اینکه تعداد ۵۰ درصد موارد طلاق ها در سطح کشور در ۴ تا ۵ سال اول زندگی رخ داده و تقریبا بعد از ۱۵ سال زندگی طلاقی اتفاق نمی افتد، گفت: امّا باید فکری به حال رشد جمعیت کشور شود، عده زیادی از دوره میانسالی وارد سالمندی می شوند، سنین ۳۰ تا ۶۰ سال دوره میانسالی است و از ۶۰ سال به بالا سالمند محسوب می شوند.
اگر تولد کاهش یابد پنجره جمعیتی را از دست خواهیم داد
وی در تعریف پنجره جمعیتی چنین گفت: یعنی افرادی که قادر به کار هستند مشخص شوند، در کشور ۶۴ درصد افراد سنین از ۱۵ تا ۶۵ سال دارند، حال اگر تا حد زیادی تولد نداشته باشیم که بچه هایمان وارد این چرخه بشوند و از طرفی دیگر هم افرادی از این رده سنی پنجره جمعیتی خارج می شوند.
علیدوستی خاطرنشان کرد: این موضوع خیلی مهم است که هر چه تولدها کاهش یابد کشور به سمت پیر شدن می رود و این پنجره را از دست می دهیم؛ برخی معتقدند که در سال ۱۴۲۵ امکان دارد به طور کامل پنجره جمعیتی را از دست بدهیم و در این سال یعنی نیروی جوان جهت کار نداریم.
وی برای رفع این مشکل ایجاد کمیته صیانت از جمعیت در رفسنجان را ابراز کرد و گفت: در سال ۹۳ سیاست های ۱۴ گانه رهبری برای رشد جمعیت ابلاغ شد،
که چند سال مسکوت ماند و در حال حاضر با به صدا درآمدن زنگ خطر کاهش جمعیت کشور، کمیسیونی در مجلس شورای اسلامی تشکیل شده است و به دنبال آن کمیته صیانت از جمعیت هم در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تشکیل شد.
دکتر علیدوستی ۵ کارگروه زیرمجموعه این کمیته را نام برد و افزود: از جمله این کارگروه ها کارگروه مسکن، ازدواج آسان، اشتغال هستند و در این کارگروه ها به دنبال شناسایی خانواده هایی هستیم که نتوانستند بعد از چند سال دوران عقد، زندگی خود را شروع کنند.
وی ادامه داد: بعد از شناسایی این افراد و زوجین قرار است توسط خیران، آئین جشن برای آغاز زندگی آن ها گرفته شود ضمن اینکه مَسکن هایی هم توسط خیریه کوثر در رفسنجان در حال ساخت است تا به صورت امانی به مدت ۳ سال به آن زوجین واگذار شود.
علیدوستی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ۴۰ درصد از هزینه هر خانواری برای مسکن صرف می شود و افراد بی بضاعت توان تهیه این هزینه را ندازند به همین منظور موسسه خیریه کوثر واحدهای ۶۵ تا ۷۰ متری را در حال ساخت دارد.
خبرنگار: مریم رضایی