قصه مرغ در رفسنجان به مانند یک حکایت طنز می ماند، بزرگترین تولید کننده مرغ استان کرمان حالا وارد کننده مرغ از دیگر شهرستانهای کشور شده است.
به گزارش شایوردنیوز، رفسنجان ماههاست که با مشکل کمبود مرغ مواجه است و این روزها برای اینکه مرغ مورد نیاز شهرستان رفسنجان تأمین شود، دلالان وارد عرصه شده و مرغ را با قیمت بالاتر از قیمت مصوب (بالای ۳۰ هزار تومان) از استانهای سمنان، یزد، مشهد و… وارد رفسنجان کرده و بدست مشتری می دهند.
بیش از پنج ماه است که کمبود مرغ در شهرستان رفسنجان، مردم را به سمت صفهای طولانی و شلوغ سوق می دهد تا بتوانند چند قطعه مرغ بدست آورند و سر سفره خانواده بگذارند. در ماههای اخیر صفهای طولانی در شهر رفسنجان «پدیده تشکیل صف» را به یک امر طبیعی تبدیل کرده و مردم را در لابلای صفهای پرازدحام در این روزهای کرونایی گم کرده است.
گرچه چند هفته ای با حضور بسیج اصناف تا حدودی از مشکلات بازار مرغ در رفسنجان کاسته شد اما با حذف بسیج اصناف، دوباره روز از نو و روزی از نو شروع شد. با دستور استاندار، تناژ و مقدار معینی از مرغ تولیدی رفسنجان باید وارد بازار شهرستان شود و بقیه مرغ تولیدی در شهرستانهای دیگر استان عرضه شود. نکته قابل تأمل اینکه برای حل مشکل کمبود مرغ استان، تمامی بار این مشکل بر دوش رفسنجانیها انداخته شده است و برای حل کمبود مرغ در استان کرمان صورت مسئله پاک شده و هیچ اقدام دیگری صورت نمی گیرد. هر چند بایستی به هم نوعان و هم استانیها در مواقع ضروری کمک کرد تا مردم دیگر شهرها در سختی و مرارت نباشند، اما وقایع اخیر نشان می دهد که بی تدبیری مسئولان استان و دیگر شهرهای استان، وضعیت را بغرنجتر کرده است و مدیران دیگر شهرهای استان برای حل این مشکل تا به حال قدمی برنداشته اند. انگار آماده خوری بهتر از تلاش و کوشش برای حل مشکل کمبود مرغ در استان است.
هر بار که از صفهای طولانی مرغ، کرونا و کمبود مرغ حرف به میان می آید، گلایه های مردم را می شنویم، اما موضوع وقتی جالب می شود که مسئولین هم گلایمند هستند و از بی تدبیری و اقدامات و تصمیمات مسئولین استان به ستوه آمده اند.
می توان به صراحت گفت مسئولان شهرستان رفسنجان در این بلبشوی بازار از خود اختیار ندارند تا بتوانند مشکلات حوزه مسئولیتی شان را حل کنند و باید از مسئولان استان به مانند یک شاگرد مدرسه ای اجازه بگیرند و اگر استانیها اجازه ندهند، مدیران شهرستان رفسنجان باید بنشینند و نگاه کنند و سختیها و مشکلات مردم را هم به حال خود رها کنند، و اگر هم خواستند مشکلی را مرتفع کنند باید جور راه دادگاه و استنطاق را بکشند.
به سراغ مسئول تعاونی مرغداران شهرستان رفسنجان می رویم، او هم دل پر دردی دارد، از اینکه مرغ به اندازه کافی بلکه بیشتر از نیاز شهرستان تولید می شود امّا مردم شهرش نمی توانند بخرند، چون حجم بیشتری از مرغ تولیدی این شهرستان به دستور مقامات استانی به شهرستان هایی که مرغ ندارند، ارسال می شود.
محمد شهرآبادی در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار می کند: در حال حاضر ۱۵۰ مرغداری و واحد پرورش مرغ گوشتی فعال داریم که با ظرفیت های ۲۰ هزار تا ۱۰۰ هزار قطعه ای سالانه حداقل ۴ نوبت جوجه ریزی داریم، ماهیانه ۶۰ درصد این مرغداری ها جوجه ریزی دارند و ماهیانه تا ۹۰۰ هزار قطعه مرغ ( بیش از ۹۰۰ تن ) تولید می کنیم.
شهرآبادی با اشاره به اینکه قبلاً علاوه بر اینکه نیاز شهرستان را برآورده می کردیم، مرغ مازاد را به شهرستانهای کرمان و شهربابک ارسال می کردیم، بیان می کند: ما در ایامی که مردم نیاز بیشتر دارند مانند عید نوروز، ماه های محرم و صفر و دیگر ایام علاوه بر اینکه مرغ مورد نیاز را تهیه می کنیم، بخشی از مرغ تولیدی مازاد را در سردخانه های کشتارگاه مرغ رفسنجان، به صورت منجمد نگهداری می کنیم تا مردم کمبود را احساس نکنند.
وی با اشاره به اینکه رفسنجان یک سوم مرغ استان کرمان را تولید می کند، تصریح کرد: امّا در حال حاضر ما نمی توانیم در سردخانه مرغ نگهداری کنیم، چون هر چه تولید می کنیم بخش کمی را به مردم رفسنجان و بیشتر حجم تولیدی به دستور مقامات استانی به شهرستانهای سیرجان، جیرفت، ارزوئیه، شهربابک، کرمان، شهرهای جنوب استان و زرند می رود.
شهرآبادی در مورد افزایش قیمت نهاده های دام و طیور هم می گوید: اگر چه قیمت نهاده ها کمی گران شده امّا تعاونی ما با مشکل مواجه نشده؛ زیرا سهامداران پولی که در صندوق می گذارند و این پول در گردش است و حتی سودی هم که از فروش مرغ به دست می آید بین سهامداران تقسیم می شود و به خاطر نهاده ها متضرر نمی شوند.
مردم رفسنجان چوب عدم مدیریت شهرهای دیگر استان را میخورند
شهرآبادی خاطرنشان می کند: روزانه ۳۰ تا ۴۰ تن تولید مرغ داریم امّا ۱۰ تن برای مصرف مردم شهرستان باقی می گذارند و مابقی به شهرستان های دیگر می رود و من شرمنده مردم شهرم هستم که آنها چوب عدم و سوء مدیریت شهرستانهای دیگر را می خورند، شهرستانهای جنوب و دیگر شهرستانهای استان، زیرساخت پرورش مرغ دارند امّا اگر تعاونی داشتند، به خوبی می توانستند مدیریت کنند و کمبود مرغ شهرشان را از دیگر شهرها جبران نکنند.
تشکیل تعاونی مرغداران، مشکل کمبود شهرستان ها را حل می کند
شهرآبادی اظهار می کند: اگر جهاد کشاورزی همکاری کند و تعاونی مرغداری ها در شهرستانها تشکیل شود، تسهیلات ارائه شود ۴۰ تا ۴۵ روز بعد از آن جواب می گیرند؛ زیرا پرورش مرغ به مدت ۴۵ روز است، این شهرستانهایی که مرغ را از رفسنجان تهیه می کنند، زیر ساخت دارند فقط مدیریت و تعاونی می تواند به مردم آن شهرها کمک کند تا کمبود مرغ نداشته باشند.
وی اضافه می کند: امکاناتی که جهاد کشاورزی به تعاونی ما می دهد به شهرستانهای دیگر هم می دهد مردم آن شهرها باید کمر همت ببندند و با برنامه ریزی و تشکیل تعاونی، مرغ مورد نیاز مردم خود را تولید کنند.
نظارت بر قیمت ها بر عهده صنعت و معدن است
رئیس روابط عمومی اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان رفسنجان هم در مورد نابسامانی بازار مرغ در رفسنجان به خبرنگار ما می گوید: طبق قانون مجلس شورای اسلامی تولید، تأمین و توزیع مرغ بر عهده جهاد کشاورزی است و اداره صمت بحث نظارت بر قیمت ها در سطح واحدهای صنفی را پی گیری می کند تا مصرف کننده متضرر نشود.
علی حسینی نسب بیان می کند: در حال حاضر با توجه به کمبود مرغ گرم در کشور، خرید مرغ از استانهای دیگر به شهرستانهایی که کمبود مرغ دارند بلامانع است و چنانچه مرغ با قیمت بیش از قیمت مصوب شده در ستاد تنظیم بازار به دست مردم برسد به دلیل هزینه های حمل و نقل از شهری به شهر دیگر است.
وی تصریح می کند: قیمت مصوب در ستاد تنظیم بازار رفسنجان برای هر یک کیلوگرم مرغ ۲۴ هزار تومان است که مرغ وارداتی به این شهرستان تا قیمت ۳۰ هزارتومان برای هر یک کیلوگرم هم رسیده است.
وی اظهار کرد: فرمانداری رفسنجان هم تلاش کرد که کمبود مرغ در این شهرستان را جبران کند امّا راه به جایی نرسید.
حسینی نسب عنوان می کند: کارگروه اقدام در مرکز استان کرمان تشکیل شده و اعضای آن کارگروه که متشکل از استانداری، جهاد کشاورزی، دادگستری، اداره اطلاعات و صنعت و معدن و تجارت است، تشخیص می دهند که در مناطق استان کرمان کمبود مرغ است و تولید کننده های مرغ در استان به طور عادلانه این کالا را تقسیم کنند و به همه مردم برسد.
وی خاطرنشان می کند: ما نیز از اینکه مرغ تولیدی رفسنجان به نسبت کم به مصرف مردم رفسنجان می رسد و بیشتر حجم آن به شهرستان های دیگر ارسال می شود ناراضی هستیم امّا وقتی تصمیم استان این باشد چه می شود کرد؟
کمبود نهاده های کشاورزی در رفسنجان وجود ندارد
رئیس جهاد کشاورزی رفسنجان هم در مورد پرورش مرغ در این شهرستان می گوید: در این شهرستان حدود ۱۷۰ واحد پرورش مرغ وجود دارد که سالانه بیش از ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار قطعه مرغ را تولید می کنند.
عباس حاج عبدالهی اظهار می کند: خوشبختانه افزایش قیمت نهاده های کشاورزی تأثیری بر تعطیلی واحدهای مرغ نداشته و مثل سابق جوجه ریزی و تولید در حال انجام است.
وی ادامه می دهد: نهاده های دامی مورد نیاز مرغداری ها هر مرتبه که اقدام به جوجه ریزی می کنند، توسط سامانه ای که دولت برای صاحبان این مرغداری ها تعریف کرده است تأمین می شود ولی سایر دام ها مانند گاو و دام های سبک از نظر تأمین نهاده با مشکل روبرو هستند.
حاج عبدالهی بیان می کند: کاهش تولید در مرغ رخ نداده و مثل سالهای قبل است.
وی از نابسامانی بازار مرغ هم ابراز نارضایتی می کند که مردم شهرستان رفسنجان دچار مشکل شده اند امّا تصمیم مقامات استانی بر این است که در جاهایی که مرغ کمبود است از تولید کننده ها تأمین و به دست مردم آن شهرستانها برسانند.
با مسئول اتحادیه قصابان و مرغ فروشان رفسنجان هم گفتگویی انجام شد. علیجان حسنی با اشاره به وجود بیش از ۱۲۰ مغازه مرغ فروشی در سطح شهرستان اظهار می کند: روزانه بیش از ۳۰ تن مرغ در رفسنجان تولید می شود که حدود ۱۰ تن در مغازه ها توزیع می شود.
وی از اینکه ۱۰ تن مرغ برای جمعیت بالای ۳۰۰ هزار نفر رفسنجان بسیار ناچیز است و جوابگو نیست افزود: همین ۱۰ تن هم مردم با رابطه ای که با فروشنده دارند، تأمین می کنند کسی رابطه و آشنایی نداشته باشد نمی تواند تهیه کند و سفره زن و فرزندش باید خالی از مرغ باشد.
حسنی با بیان اینکه چندین نامه نگاری با مسئولان استان انجام گرفته است، خاطرنشان می کند: هیچ گونه جواب درستی تا به حال نتوانستیم دریافت کنیم، کاش مدیریت صحیح اعمال می شد و شهرستانهای دیگر که کمبود مرغ دارند به تولید مرغ روی می آوردند.
با صحبتهای مسئولان شهرستان رفسنجان می توان این نتیجه را گرفت که حتی شهرهایی که داعیه صنعتی شدن را دارند، اما در صنعت طیور هیچ قدمی برای جبران کمبودها برنداشته اند و تمامی بار مشکلاتشان را بر دوش دیگر شهرها انداخته اند. کمبود مرغ در بعضی از شهرهای استان باید در یک دوره کوتاه مدت اتفاق می افتاده است و بعد از آن باید مسئولان و مدیران این شهرها یک فکر اساسی و بلندمدت برای جبران این کمبودها می کردند، نه اینکه بار همه مشکلات را بر دوش شهرستان رفسنجان بیاندازند و رفسنجان را هم با کمبود مرغ روبرو کنند و مشکلاتی را برای مردم این شهرستان به وجود بیاورند. شهرستانی که جمعیت بیش از هشتاد هزار نفری اتباع افاغنه را هم باید پوشش دهد، که متاسفانه مسئولین استان این قسمت از مسئله را در نظر نگرفته اند و معضل اتباع را پاک کرده اند.امید است که دولت آینده تدبیری بهتر از هم اکنون بیاندیشد تا این مشکلات هر چه زودتر رفع شود و دیگر شاهد صفهای طولانی در رفسنجان برای گرفتن یک مرغ نباشیم.