
دبیرکل انجمن پسته ایران گفت: سال قبل، سال بی سابقه ای در بحث صادرات پسته بود و ۲۱۳ هزار تن پسته با قیمت ۶ دلار (میانگین ۱۱۰ هزار تومان) صادر شد که هر کیلو پسته برای کشاورز ۴ دلار هزینه در بر داشت.
به گزارش شایوردنیوز، حسین رضایی در نشست «ستاد پسته شهرستان رفسنجان» که با حضور کشاورزان، صادرکنندگان، مسئولان و فعالان بخش خصوصی و دولتی در فرمانداری برگزار شد، با اشاره به اینکه سال گذشته عرضه و صادرات پسته در بازارهای خارجی بسیار خوب بود، بیان کرد: پارسال موجودی پسته کشور حدود ۳۱۰ هزار تن پسته بود که بیش از ۲۰۰ هزار تن پسته صادر شد؛ اما سال گذشته فقط ۲۰ هزار تن پسته به اروپا صادر شد که عدد بسیار کمی است.
وی به رقابت شدید در بازارهای بین المللی پسته اشاره کرد و گفت: هزینه های تولید پسته در حال افزایش است و اگر رقیب به بازار بیاید و عرض اندام کند و بازار را در دست بگیرد، بازار صادراتی پسته کشور دچار مشکل خواهد شد.
رضایی عنوان کرد: امسال حدود ۱۰۰ هزار تن پسته در بازار قابل عرضه است و حفظ بازار زیرکی می خواهد. بازارداری در این شرایط بسیار سخت است. دلسوز بسیار داریم، دلسوزان می گویند باید پسته با قیمت ۲۰ دلار عرضه شود که اصلا امکان ندارد. هر جا نهادهای دولتی در بازار و قیمت پسته دخالت کرده، پسته ضربه خورده است. سال گذشته پیمان سپاری ارزی قیمت پسته را از ۸ دلار به ۶ دلار کاهش داد.
دبیرکل انجمن پسته ایران با اشاره به اینکه پسته امسال به علت نوسانات جوی خسارت فراوانی دید، تصریح کرد: ۱۸ روز در فروردین ماه هوا گرم شد، و دمای بالای ۱۸ درجه ثبت شد و در مناطقی هم دما به زیر صفر درجه کاهش پیدا کرد.
رضایی با عنوان اینکه گرمازدگی و سرمازدگی به جوانه های سال آینده خسارت وارد کرده است، تصریح کرد: علاوه بر اینکه پسته امسال به علت سرمازدگی و گرمازدگی از بین رفت و همچنین میزان پوکی پسته هم بالا رفت، سال آینده هم محصول خوبی نخواهیم داشت و جوانه های سال آینده ارقام کله قوچی و فندقی خسارت دیدند و ارقام احمدآقایی و اکبری کمتر خسارت دیده است.
دبیرکل انجمن پسته ایران به کیفیت پسته اشاره کرد و گفت: کیفیت پسته کاهش پیدا کرده و اونس پسته بالا رفته و نمونه های پسته ریز شده اند و میزان پوکی هم بالا رفته است و نوسانات جوی هم بر روی کاهش کیفیت پسته تأثیر گذاشته است.
رضایی به چالش های پیش روی صنعت پسته اشاره کرد و افزود: چالش های بسیاری در بخش کشاورزی وجود دارد، اما از صنعت بیشتر حمایت می شود و بخش صنعت سود خالص بیشتری می برد؛ در حالیکه هر کیلو پسته ۴ دلار هزینه در بر خواهد داشت. باید خط سبز وارداتی ایجاد کرد و با واردکنندگان تهاتر انجام گیرد تا پسته صادر شود و کشاورزان آسیب نبینند.
وی عنوان کرد: اقدامات فراقانونی سبب شده که به کشاورزی آسیب برسد، از خلیج فارس، آب به فلات مرکزی و سرچشمه به مسافت ۵۰۰ کیلومتر منتقل شده است اما کشاورز نمی تواند مثلا از چاه کریم آباد به نوق آب انتقال دهد، آب را قطع می کنند و اجازه انتقال آب نمی دهند.
رضایی با بیان اینکه بایستی درست تصمیم گیری شود، افزود: برای هر هکتار باغ پسته ۵ هزار مترمکعب آب مصرف شده در حالیکه برداشت آنچنانی هم نداشته ایم، اما همیشه بحث خرد مالکی نیست، شرایط جوی و اقلیمی هم است، اما باغهایی که با سیستم قطره ای آبیاری شده اند امسال فقط ۱۵ درصد پوکی داشته اند.
دبیرکل انجمن پسته ایران به جوسازی رسانه های خارجی و افراد سودجو در داخل اشاره کرد و گفت: متأسفانه بعضی از افراد همسو با شبکه های خارجی و بی بی سی شده اند و می گویند آب در کشاورزی هدر می رود. اما نکات مثبت را مد نظر نمی گیرند، اینکه کارگر بیکار نمی شود. کارآفرینی، ارزآوری و…را نمی بینند.
رضایی با بیان اینکه کشورهای خارجی قوانین سختگیرانه ای بر روی بهداشت پسته دارند و پسته بدون مجوزهای لازم استاندارد صادر نمی شود، تأکید کرد: سختگیری برای استانداردسازی مصرف داخلی هم باشد و سلامت مردم در داخل کشور هم بسیار مهم است، و میزان سموم باقیمانده بر روی پسته، افلاتوکسین، پوکی، آب خندان هم بر روی استانداردهای داخلی هم اعمال شود.