یک دهه سرمایههای مردم در مجتمع تجاری پیامبراعظم رفسنجان خاک میخورد/مجتمع با کلید اوقاف قفل شده است

وقتی می گوید رفسنجان بدترین شهر برای سرمایهگذاریست و قصد مهاجرت دارد و پشیمان است که در این شهر سرمایه گذاری کرده، شاید در نگاه اول این تصور ایجاد شود که قصد سیاه نمایی دارد، اما یک دهه زمان کمی نیست و یک سرمایه هنگفت سالهاست که بر روی مدار بلاتکلیفی مانده است.
به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز/ گزارش/ ماجرا از ده سال پیش شروع می شود، از زمانی که با حمایت شهردار وقت به سرمایه گذار مجتمع تجاری پیامبر اعظم مجوز ساخت و ساز در میدان ابراهیم شهر رفسنجان داده می شود، همان موقع هم ساخت این مجتمع تجاری در مرکز شهر و بافت تاریخی و سنتی رفسنجان مخالفانی داشت و منتقدان معتقد بودند که احداث این ساختمان چند طبقه به بافت سنتی آسیب خواهد رساند و به هویت تاریخی شهر خدشه وارد می کند. اما پورمحمدی شهردار وقت با صدور مجوز ساخت و ساز به همه انتقادها و حرف و حدیث ها پایان داد و بدین گونه از سرمایه گذار استقبال کرد.
بالاخره کلنگ مجتمع تجاری پیامبر اعظم سال ۹۱ بر زمین زده می شود و طبق تعهداتی که سرمایه گذار و پیمان کار می دهند، فاز اول این پروژه طبق قرارداد به مدت چهار سال احداث می شود. اما اکنون چند سال است که ساختمان این مجتمع تجاری نیمه کاره رها شده تا اختلافاتی که بین اوقاف و سرمایه گذار است، حل و فصل شود تا بلکه خریداران واحدهای تجاری به حق و حقوق خود برسند، خریدارانی که تا به حال چندین بار جلوی فرمانداری، اوقاف، مجتمع تجاری پیامبر اعظم و…تجمع کرده اند و صدای اعتراض خود را به سمع و نظر مسئولین رسانده اند تا بلکه گوش شنوایی پیدا شود و گره از کار مالکین این مجتمع بگشاید اما انگار این گره هر لحظه کورتر می شود.
وعده ها و مصوبات بی ارزش!!
محمدرضا ملکی سرمایه گذار پروژه پیامبر اعظم (ص) با بیان اینکه تقریبا ۷۰ درصد مجموعه متعلق به آنهاست، می گوید: که حدود ۸۰ پلاک در این مجموعه است که تقریبا ۴۰۰ نفر مالک این پلاک ها هستند، به جزء مردم که ملک خود را واگذار کرده اند، شهرداری و اوقاف هم زمین هایشان را در اختیار ما گذاشته اند و تقریبا دو برابر سرمایه اولیه ای که پیش بینی می شد، هزینه شده و تا به حال ۷۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری انجام گرفته است.
این سرمایه گذار با بیان اینکه مجتمع پیامبر اعظم در دو فاز ساخته خواهد شد که فاز اول مجتمع آماده بهره برداری است، خاطر نشان می کند: این مجموعه در ۱۱ هزار متر مربع با زیربنای ۴۰ هزار متر ساخته شده و ۴۵۰ واحد تجاری دارد، که این مجموعه گنجایش پارک بیش از ۷۰۰ خودرو را دارد. طبق قراردادها بایستی سال ۱۳۹۴ این مجتمع بازگشایی می شد و همه کسانی که زمین واگذار کرده یا واحدی خریداری کرده اند، مالک یکی از واحدها می شدند، اما هر بار اوقاف بهانه ای می آورد و کار پیش نمی رود و روند ساخت و ساز همچنان متوقف مانده است.
وی به جلسات متعددی که با حضور مسئولین و نماینده اوقاف برگزار شده است، اشاره و بیان می کند: چندین بار صورت جلسه نوشته شده است و طبق قرارداد و توافق های انجام گرفته، اوقاف باید زمین های جلوی مجتمع را واگذار می کرد اما بدعهدی کرده است، که در حال حاضر این اوراق اصلا ارزشی ندارند و بدرد نمی خورند و کاغذ پاره ای بیش نیستند. سال هاست سرگردان هستیم و نزدیک به سه سال است که کار ساخت و ساز تعطیل شده، در حالی که ۹۵ درصد پروژه تکمیل شده است و کارهای جزئی آن مانده که در صورت بازشدن درب ورودی که در اختیار اوقاف است، می توانیم کارهای جزئی از جمله پله برقی، نصب تجهیزات و… را انجام دهیم.
این سرمایه گذار اضافه می کند: اگر اجازه تخریب مغازه های روبروی درب ورودی مجتمع را بدهند، می توانیم تجهیزاتی را که خریداری کرده ایم را نصب کنیم تا پروژه به زودی به بهره برداری برسد.
ملکی عنوان می کند: در این مجتمع علاوه بر بازار موبایل و طلافروشی، شهربازی، رستوران، کافی شاپ و… واحدهای اداری هم هستند که در صورت بازگشایی مجتمع تجاری، ۸۰۰ فرصت شغلی به مانند فروشنده، نیروهای خدماتی و تأسیسات و….ایجاد خواهد شد.
وی با گلایه از بی اعتنایی مسئولین قبلی و فعلی می گوید: بسیاری از فرمانداران، نماینده ها و شهرداران و اعضای شورای شهر در این سال ها آمدند و رفتند، اما هیچ کدام قدمی برای بازگشایی مجتمع برنداشتند. حجت الاسلام جلالی نماینده مجلس سال قبل قول داد که به زودی مشکل این مجتمع مرتفع خواهد شد، اما اکنون یک سال از آن وعده می گذرد و مشکلات همچنان باقی مانده اند.
سازمان اوقاف تکلیفش با خودش هم مشخص نیست!!
به هر حال دی ماه ۹۹ با حضور معاون توسعه و پشتیبانی و معاون حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه کشور و هرندی فرماندار وقت نشستی برگزار می شود و مسائل و مشکلات مجتمع تجاری پیامبر اعظم مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و در این جلسه قول داده می شود تا چند ماه دیگر این مجتمع بازگشایی خواهد شد اما از آن جلسه بیش از یک سال می گذرد اما هنوز خبری از افتتاح مجموعه نیست. اداره اوقاف رفسنجان هم اذعان دارد که بدون اجازه سازمان اوقاف کشور هیچ کاری نمی تواند انجام دهد و تمام تصمیمات باید با اجازه و تأیید رئیس سازمان اوقاف گرفته شود.
اما طبق قراردادی که بین اوقاف و سرمایه گذار منعقد شده است، باید ۱۰۵۰ متر از فضای تجاری این پروژه به اوقاف واگذار شود، تا مغازه هایی که مانع باز شدن درب ورودی هستند، تخریب شوند. این در حالیست که خیابان پشت مجتمع تجاری پیامبر اعظم هم در حال زیرسازی و آسفالت است، و مغازه های فرسوده و کلنگی که در محدوده طرح هستند باید تخریب شده و عقب نشینی صورت گیرد، که اختلاف بر سر قیمت زمین مغازه ها و نحوه واگذاری واحدهای تجاری در طبقات مجتمع به اوقاف، مانع باز کردن راه ورودی خیابان از طرف خیابان اصلی (سعدی) و درب ورودی مجتمع شده است.
مگر ذات وقف به معنای نیت خیرخواهانه نیست؟
ملکی سرمایه گذار مجتمع تجاری پیامبر اعظم با اشاره به اینکه تا به حال پروژه هایی مشابه این مجتمع را در شهرهای دیگری ساخته اند و همگی آنها افتتاح شده اند، بیان می کند: سال ۹۱ بر اساس ارزیابی کارشناس ها، اوقاف بایستی ۲ میلیارد و ۹۰ میلیون تومان برای هزینه ساخت و ساز بپردازد که گفتند این رقم زیاد است، و اوقاف ملک را کارشناسی کرد که کارشناس هزینه را بیش از سه میلیارد تومان برآورد کرد، که همین مبلغ را هم نپرداختند.
وی از کارشکنی اوقاف در هر دوره سخن به میان می آورد و می گوید: دو سال بعد کارشناس از تهران انتخاب شد که هزینه ساخت را ۹ میلیارد تومان برآورد کردند، اما باز هم این رقم پرداخت نشد و هر بار می گویند تهران در خصوص املاک وقفی یاید تصمیم بگیرد و تا به حال نسبت به باز کردن مسیر ورودی هم اقدامی صورت نگرفته است.
ملکی با پرسش این سؤال مگر ذات وقف به معنای نیت خیرخواهانه نیست؟ اضافه می کند: خیلی از خریداران نمی گذارند یک روز از موعد قسط های پرداختی شان بگذرد و افرادی هم بوده اند که واحد تجاری در مجتمع خریده اند، اما فوت کرده اند و این ارثیه هنوز به فرزندانشان هم نرسیده است. جواب حق الناس و دیون این افراد را چه کسانی می دهد؟
این سرمایه گذار در پاسخ به این سؤال که چرا این مجتمع در بافت قدیمی و سنتی رفسنجان احداث شده و آیا این کار از ابتدا اشتباه نبوده است؟ عنوان می کند: اینجا بافت فرسوده است، که در همین مکان که مجتمع ساخته شده است، بیش از این گوسفند و…..پرورش می دادند و محل سکونت مهاجرین بوده است. البته در خیلی از شهرها در چنین بافت های فرسوده ای، چنین مراکز مدرنی ساخته شده است و رفسنجان اولین شهر نیست.
امانت مردم را به آنها بازگردانید!
بر طبق اسناد ارائه شده تا به حال چندین بار مقرر شده است که این مجتمع هر چه زودتر تعیین تکلیف شود و حتی در بعضی از اخطاریه ها مهلت ده روزه به اوقاف داده شده است، اما از آن مهلت ده روزه بیش از یک سال و چند ماه می گذرد اما هیچ اتفاق مثبتی رخ نداده است.
به هر حال این مجتمع تجاری در مرکز شهر ساخته شده است و قیمت زمین و ملک هر سال تغییر می کند و روند افزایشی دارد و نمی توان هر بار به بهانه تغییر قیمت ها، جلوی پیشرفت کار را گرفت. عده ای سرمایه های اندک زندگی شان، خودرو و طلاهایشان را فروخته اند تا کسب و پیشه ای راه بیندازند. اما افرادی هم در این سال هایِ چشم انتظاری، عمرشان کفاف نداد تا کلید واحد تجاریشان را تحویل بگیرند و خریداران دیگری هم هستند که سال هاست چشمشان به در مجتمعیست که شاید قفلش گشوده شود اما انگار قفل این مجتمع نمی خواهد با کلید باز شود.
اوقاف و البته شهرداری رفسنجان باید هر چه زودتر این ملک را تعیین تکلیف کرده و دیون مردم را بپردازند تا حق آنها بیش از این پایمال نشود تا افرادی که در این مجتمع تجاری سرمایه گذاری کرده اند، بتوانند کسب و کار خود را راه اندازی کنند. خداوند در آیه ۵۸ سوره نساء تأکید می کند که باید اموال و امانت مردم را به آنها بازگرداند: إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلى أَهْلِها «خدا به شما فرمان مى دهد که سپرده ها را به صاحبان آنها ردّ کنید…»
خبرنگار: فاطمه ملایی