اجتماعیاخباراقتصادیایران و جهانویژهکشاورزی و پستهگزارشگفتگو

حذف آفت شیره پسته با تولید نهال پسته به روش‌های دانش‌بنیان/کاهش روغن امگاتری کتان با روش‌های نوین کشت

عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر رفسنجان گفت: بر روی ۶۰ هزار نهال پسته تحقیقات و پژوهش در حال انجام است که قصد داریم بر روی ۴۰۰ هزار نهال پسته تحقیات انجام داده تانهال بهتری را به کشاورز تحویل دهیم.

به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز، روح‌الله صابری‌ریسه در حاشیه بازدید اساتید دانشگاه و خبرنگاران از واحدهای فناور دانشگاه ولیعصر رفسنجان با بیان این‌که شیره پسته هر ساله خسارات جبران ناپذیزی به محصول پسته وارد می کند، خاطرنشان کرد: تولید نهال پسته کار چندان سختی نیست اما باید بر اساس روش‌های خاص انجام گیرد و روش‌ها دانش بنیان بهترین کاربرد برای کشت نهال پسته مرغوب است که می توان حتی برای تجاری سازی نهال هم اقدام کرد.

وی افزود: تیم تحقیقاتی دانشگاه ولیعصر برای نخستین بار بر روی بیماری گموز پسته تحقیقاتی انجام داده است. بیماری گموز پسته که در اصطلاح محلی، کشاورزان به آن شیره سیاه می‌ گویند. بیماری‌ گموز (شیره سیاه) حتی درخت ۵۰ ساله پسته را از بین می‌ برد.

این محقق با بیان این‌که نهال پسته به روش‌های دانش‌بنیان نه تنها آلوده نیست، حتی اگر باغ هم آلوده باشد، نهال آلوده نمی‌ شود و با استفاده از تحقیقاتی که انجام گرفته است، و با استفاده با روش‌های بیولوژیکی، همه نهال‌ها دارای عامل مفید پروبیوتیک و قارچ مفید هستند که ریشه گیاهان را اشباع کرده و همراه با رشد ریشه حرکت می‌ کنند و اگر در باغ عامل مضر هم باشد نمی‌ تواند به ریشه حمله کرده و این نوع نهال نسبت به آفات و بیماری‌ها مصون خواهد ماند.

کاهش امگاتری کتان برای مصارف پخت‌ و پز

محمدعلی محمدی عضو هیأت علمی دانشگاه ولیعصر رفسنجان هم با اشاره به تولید محصولات باکیفیت زراعی در مزرعه دانشگاه ولیعصر بیان کرد: عملکرد مزرعه کتان روغنی یک تا یک و نیم تن است، ۹ سال بر روی چندین گیاهان تحقیق و پژوهش شده است و ارقام گیاه کتان لیفی هم است که در دانشگاه ولیعصر بیشتر بر روی کتان روغنی تحقیق انجام گرفته است.

وی عنوان کرد: گیاه کتان روغنی بیش از ۵۰ درصد آن اُمگاتِری است و این روغن بیشتر در کپسول‌ها استفاده شده و برای آشپزی مصرف نمی شود و درصدد هستیم که اُمگا تِری آن را کم کنیم تا بتوان در پخت و پز استفاده شود.

محمدی خاطرنشان کرد: دو هزار متر مربع مساحت مزرعه آفتابگردان است که به روش نوار تیپ (آبیاری نوین) آبیاری می شود. مزرعه آفتابگردان با کمک دانشجویان کارورزی کشت شده و این‌که دانشجویان با مصرف پائین آب هم آشنا شوند. با تحقیقات انجام گرفته در کشت گیاهان روغنی به نتایج خوبی رسیده ایم.

این پژوهشگر با اشاره به این‌که مصرف ۹۵ درصد روغن کشور وارداتی است، اظهار کرد: در گلخانه کشت بافت، تولید گیاهانی به مانند انجیر، پسته، سیب، گلابی، گیلاس و…انجام می گیرد و بعد از محیط گلخانه در گلدان کاشته می شوند و بعد به مزرعه منتقل شده و این گیاهان مقاوم به بیماری هستند و فروش این نوع گیاهان را هم داریم.

تحقیق بر روی آفت پاخوره گندم

حسین دشتی عضو هیأت علمی دانشگاه ولیعصر رفسنجان هم در حاشیه بازدید از مزرعه گندم بیان کرد: در سال ۹۳، هزار ژنوتیک را کشت کردیم و تک پوش‌ها برای کشت گیاه انتخاب شدند. بیماری پاخوره خسارات زیادی به گندم وارد می کند و برای این که ژن های مقاوم را به این بیماری شناسایی کنیم، پروژه اصلاح صورت گرفت.

وی اظهار کرد: در مرحله نسل اف هفت هستیم که مطالعه ژنیکی را انجام دهیم و ژن های مقاوم را به این بیماری تشخیص دهیم. انتظار داریم یک سری ارقام که عملکرد بهتری دارند، شناسایی شوند.

به گزارش شایوردنیوز، به مناسبت گرامیداشت سالگرد شهادت دکتر مصطفی چمران و روز بسیج اساتید، جمعی از اساتید دانشگاه ولیعصر و خبرنگاران از واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان بازدید کردند.

در این توره چند ساعته گلخانه و مزرعه دانشکده کشاورزی، مزرعه آفتابگردان، کتان، گلرنگ، گندم و… و مرکز کشت بافت مورد بازدید قرار گرفت. تحقیقات و پژوهش های انجام گرفته در دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر در این راستا انجام می گیرد تا محصولی باکیفیت و بدون آفت را ارائه دهد. مزرعه دانشکده کشاورزی با ۴ هزار متر مربع مساحت، ۲ هکتار زمین زراعی و نزدیک به هفت قطعه ۲۵۰۰ متر مربعی است که کارهای تحقیقاتی، آموزشی و پژوهشی دانشجویان در قالب تحصیلات تکمیلی بر روی بعضی محصولات باغی، زراعی و گلخانه ای انجام می گیرد.

در ادامه از آزمایشگاه مرکزی دانشگاه ولی‌عصر(عج) رفسنجان بازدید به عمل آمد. این آزمایشگاه مجهز به آزمایشگاه های کروماتوگرافی یونی، نمونه گیری از مواد آلی، ترکیبات مختلف کشاورزی و معدنی، مواد نانو و … است که در امور تحقیقاتی و علوم زیستی در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد. آزمایشگاه مرکزی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان از کامل‌ترین و مجهزترین و به روزترین مراکز در استان است که با آنالیز مواد و ترکیبات گوناگون سهم بسزایی در امور پژوهشی و تحقیقاتی دارد.

 

خبرنگار: فاطمه ملایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا