اخباراقتصادیایران و جهانسیاسی

سهم رفسنجان در بازسازی عراق/ تولیدات رفسنجان بازار عراق را قبضه خواهد کرد؟

دوشنبه تا چهارشنبه این هفته اجلاس بازسازی عراق در کویت برگزار شد و در این سه روز کشورهای مختلف از جمله ایران دیدگاه‌های خود را نسبت به بازسازی عراق و روند آن مطرح کردند. در اجلاس کویت، ۱۷۵ پروژه به ارزش ۸۵ میلیارد دلار تعریف و ارائه شد که روز آخر این اجلاس با حضور دبیر کل سازمان ملل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، امیر کویت، نخست وزیر عراق و وزیر امور خارجه ایرا‌ن، فرانسه و دیگر کشورها برگزار شد. محمد جواد ظریف که چهارشنبه به کویت سفر کرده بود در حاشیه این اجلاس با حیدر العبادی نخست وزیر عراق دیدار کرد و قول همکاری برای بازسازی عراق را به مقامات عراقی داد«با توجه به علاقه مردم و بنگاه‌های اقتصادی و تجاری ایرانی به حضور در عراق امیدواریم حجم مناسبات به ویژه در زمینه‌های اقتصادی و تجاری دو کشور جهش قابل توجهی داشته باشد، همانگونه که ایران در مبارزه علیه تروریست‌ها در کنار دولت و مردم عراق بوده، در بازسازی این کشور نیز از هیچ گونه همکاری و مشارکت دریغ نخواهد کرد و عراق را یک شریک مهم سیاسی و اقتصادی می‌داند.»
با توجه به صحبتهای وزیر امور خارجه کشورمان در اینجا سوالات متعددی پیش می آید، سهم ایران از این بازار چقدر خواهد بود؟ ‌آیا ایران همانطور که توانست نقشی کلیدی در شکست داعش در عراق ایفا کند، به همان اندازه هم این توان را دارد که در عرصه بازسازی عراق برای خود سهم قابل توجهی در نظر بگیرد؟ آیا محصولات شرکتها و کارخانجات ایرانی می توانند بازار عراق را قبضه کنند؟
به حتم جواب ‌همه این سؤالات به حضور فعال شرکتهای ایرانی در عراق بر می گردد، که تا چه اندازه شرکتهای ایرانی می توانند موفق عمل کنند و نیازهای اساسی عراق را شناسایی کنند و چگونه می توانند بازاریابی کرده و شرکتهای عراقی را برای خرید محصولات ایرانی ترغیب کنند.‌
شبکه ان بی سی در گزارشی تحلیلی از نقش آمریکا در بازسازی عراق می گوید:«برای بازسازی عراق بین کشورهای خاورمیانه، اروپایی و آمریکایی رقابتی شدید وجود دارد، دولت آمریکا قبل و همچنین طی برگزاری اجلاس در کویت اعلام کرد هیچ کمک خیرخواهانه ای برای بازسازی عراق در نظر ندارد هر چند این تصمیم، وجهه و اعتبار آمریکا را در مجامع بین المللی زیر سوال می برد اما شرکتهای سرمایه گذار آمریکایی را به اخذ وام و تسهیلات تشویق می کند و در نظر دارد سه میلیارد دلار به شرکتهای آمریکایی تسهیلات داده تا به عراق رفته و در بازسازی عراق مشارکت کنند و پول نفت عراق را به جیب خود سرازیر کنند. حتی به کشورهایی همچون عربستان، ‌امارات، مصر، ‌ترکیه و .. دستور داده که شرکتهایشان را به عراق بفرستند و نگذارند ایران وارد بازار عراق شود.‌‌ برای بازسازی عراق ٨٨ میلیارد دلار پول لازم است که فقط ۱۷ ‌میلیارد دلار نیاز است تا منازل مسکونی در این کشور بازسازی و ساخته شوند و در شهر موصل به تنهایی ۴٠ هزار خانه باید بازسازی و ساخته شود که این یک سرمایه گذاری سود آور برای شرکتهای آمریکایی است.»
به حتم می توان گفت عراق، ‌بازار بزرگی برای داد و ستد، تجارت ‌و رونق بازار کسب و کار شرکتهای ایرانی است. زیرا ایران در کشور عراق از نظر سیاسی، روابط دیپلماتیک، اقتصادی ‌و … از جایگاه بالایی برخور‌دار است و عراقی ها تمایل دارند در همه زمینه ها با ایران رابطه تنگاتنگی برقرار کنند. اکنون در کشور عراق این بستر فراهم شده و شرکتهای ایرانی می توانند از این فرصت استفاده کرده و کالاهای خود را روانه عراق کنند و از دیگر کشورهای منطقه و آمریکا پیشی بگیرند.
آیا رفسنجان هم می تواند از بازسازی عراق سهمی داشته باشد؟
باید در نظر داشت شرکتها و کارخانجات رفسنجانی هم می توانند فعالیت گسترده و بازاریابی محصولات خود را در عراق شروع کنند، ‌عراق برای بازسازی به کالاهایی همچون کاشی، ‌سرامیک و سنگ، ‌آجر، ‌بلوک و ‌ماشین آلات ساختمانی، ‌تولیدات مفتول و شمش مس و.. که در رفسنجان تولید می شوند و از کیفیت خوبی برخوردار هستند، نیازمند است. ‌
اما متاسفانه شرکت‌ها و تولیدکنندگان ایرانی از ارتباط تجاری با همسایه خود کمترین بهره را می برند در حالیکه ترکیه سهم قابل توجهی از بازار عراق را از آن خود کرده است اما شرکتهای ایرانی حداکثر مکانی را که برای تحویل کالا در عراق در نظر می‌گیرند لب مرز است و تعداد اندکی از شرکتها به قلب بازار عراق برای بازاریابی محصولات خود وارد شده اند. حال باید دید شرکتهای رفسنجانی می توانند فعالان اقتصادی عراق را به رفسنجان بکشانند و یا خود به عراق رفته و اقدامات اولیه جذب سرمایه گذاری و برقراری روابط تجاری را با عراقیها فراهم کنند و به کسب و کار خود را رونق دهند یا از این بازار مغفول خواهند ماند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا