رفسنجان مهد تولید پسته در دنیا / افتتاح دانشکده ایرانشناسی در رفسنجان /حمایت دانشگاه ولیعصر(عج)رفسنجان از ایده های نوین

با حضور معاون توسعه مدیریت جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و جمعی از مسئولان شهرستان دانشکده ایرانشناسی در دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان به بهره برداری رسید.
به گزارش شایوردنیوز؛ رئیس دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان گفت: امروز دانشکده ایرانشناسی در دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان با همت مرحوم دکتر تجدد افتتاح میشود و ایشان انسانی فرهیخته و عاشق ایران بود که علاقه داشتند بحث ایران و ایرانشناسی آکادمیک شود و در دانشگاهها دنبال شود.
چهارشنبه ٢ اسفند ماه محمد علی دهقان در همایش پیش رویداد استارت آپ ویکند پسته در تالار خیام این دانشگاه گفت: اقوام، موسیقی، لباس، غذاها، معماری، حیات وحش، حیات کویری ایرانی و دیگر موارد در ایران بحث های مفصلی است که جای کار دارد.
محمدعلی دهقان بیان کرد: این دانشکده با دو رشته ایرانشناسی در مقطع کارشناسی ارشد و زبانهای باستان که مجوز آنها از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صادر شده فعالیت خود را آغاز می کند.
وی تصریح کرد: با همت خانواده خیر تجدد این دانشکده در ۴ هزار مترمربع زیربنا و هزینه ۵ میلیارد تومان ساخته شده است که نیمی از این هزینه را خانواده تجدد پرداخت کرده است.
دهقان همچنین به پیش رویداد نخستین استارت آپ پسته اشاره کرد و گفت: باید تولید، فروش و صادرات پسته را از سنتی به سمت مدرنیته پیش ببریم .
وی تأکید کرد: مقاومت در این کار می تواند رونق و پویایی در اقتصاد پسته را برای ما به ارمغان بیاورد لذا کسانی موفقند که به سرعت این تغییر سیستم را در خود ایجاد کنند و به سمت بروز شدن بروند.
دهقان عنوان کرد: در قسمت تولید پسته نیاز به تحول داریم، فرآوری، فروش و صادرات پسته نیاز به تحول دارد
وی ادامه داد: استارت آپ پسته، ایده های برتر مرتبط با تولید، فروش و صادرات پسته را مطرح و بکار می گیرد و باعث تحول در این صنعت خواهد شد.
دهقان با اشاره به اینکه اختراع آقای مرعشی در مورد اسانس پسته هم به ثبت جهانی رسیده بیان کرد: این اولین اسانس پسته از طرف ایران است که مورد تأیید کشور آمریکا رسیده است.
وی تصریح کرد: دانشگاه ولیعصر رفسنجان در سال ۱۳۷۰ تأسیس شد و در حال حاضر حدود ۱۰ هزار دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل میکنند. البته دانشگاه سعی دارد، محیط این دانشکده را گسترش دهد و موزه آن به فضای بسیار بزرگی نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه ۲۷۵ نفر عضو هیأت علمی، ۱۸ نفر استاد تمام، ۳۸ نفر دانشیار و ۱۷۸ نفر استادیار ترکیب اعضای هیأت علمی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان هستند گفت : با گذشت ۲۵ سال تأسیس با دانشگاه های همزاد رقابت خوبی داشتیم و تمام پیشرفت دانشگاه را مرهون خیرانی هستیم که در ساخت خوابگاهها و دانشکدههای مختلف همکاری کردند.
*****
رفسنجان مهد تولید پسته در دنیا
معاون توسعه مدیریت جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به اینکه نباید محصولات مس، پسته و زعفران را بدون بسته بندی و خام فروشی به خارج صادر کرد گفت: باید برای ارتقاء و رونق در این صنایع به سمت ایده پردازی، صنایع تبدیلی و تولید محصولات فرآوری شده برویم.
علیرضا دلیری در برنامه پیش رویداد استارت آپ ویکند پسته در تالار خیام دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان اظهار کرد: رفسنجان مهد تولید پسته در دنیا است پس باید مراکز و کارخانجات تولید محصولات پسته با استفاده از علم و دانش و فناوری نوین در این شهرستان ایجاد شود.
وی تصریح کرد: باید دانشجویان را به تفکر وادار کرد تا در این زمینه فرمولهایی کشف و به اجرا دراورند. از پوست نرم و سخت پسته و از مغز آن می توان محصولاتی از جمله اسانس پسته، دارو، کربن، کره و شکلات، حلوای پسته و … تولید و در مرحله انبوه سازی رساند و این محصولات را نه تنها به مصرف داخل برسانیم بلکه به خارج از کشور هم صادر کرد.
دلیری بیان کرد: از همه اجزای پسته می توان فرآوری کرد ارزش غذایی و دارویی این محصول بسیار بالا است پس چرا این محصول را که تولید ایران است به صورت فله و خام به کشورهای خارج صادر می کنیم و در آنجا فرآوری شده با برندهای خارجی و با ارزش افزوده بالا به فروش می رسد؟
وی ادامه داد: همچنین محصول زعفران در انواع و اقسام محصولات غذایی و آرایشی کاربرد دارد لذا این محصول و محصول مس را نیز می توان با فکر، اندیشه و دانش فرآوری کرد و به رونق اقتصاد کشور کمک کرد.
وی افزود: تا کی قصد داریم، مس را تولید و خامفروشی کنیم، در بحث ایدهپردازی استارتآپ شرکتکنندگان را به چالش بکشیم و برای ارتقای محصول از آنها استفاده کنیم.
دلیری عنوان کرد: اقتصاد باید توسط بخش خصوصی مدیریت شود منابع دولتی فقط زیرساخت را فراهم می سازد.
دلیری با اشاره به وجود بیش از ۵ میلیون نفر دانشجو در کشور اظهار کرد: جایگاه ما در بحث تولید علم برجسته است و رتبه اول علمی را در ایران و رتبه شانزدهم در دنیا را دارا هستیم.
وی گفت: نیروی انسانی می تواند در رونق و شکوفایی اقتصاد کشور اثر گذار باشد باید از علم مان برای زندگی بهتر مردم بهره مند شویم تولیداتمان اکثرا تولیدات خام است و نوآوری و فناوری در محصولات کمتر دیده می شود.
وی با بیان اینکه ۹۵ درصد زعفران دنیا در ایران تولید می شود خاطرنشان کرد: این محصول به صورت خام فروشی عرضه می شود از علم و تفکرات دانشجویان نخبه و برتر می توان در جهت فرآوری این محصول و ایجاد ارزش افزوده بالا استفاده کرد.
دلیری گفت: خیلی از دانشجویان ایرانی که از کشور مان خارج می شوند ، تحول ایجاد می کنند و اثر گذارترین بچه های ما در کشورهای خارج هستند.
اگر استاد دانشگاه کار صنعتی کند، میگویند تاجر است
دلیری افزود: ابتدای دولت یازدهم چرا نتوانستیم ارتباط بین دانشگاهیان و صنعت برقرار کنیم، چرا متخصصین و فارغ التحصیلان رشته کشاورزی ما نمی توانند کار کشاورزی انجام دهند؟ دانشجویان باید در حین تحصیل فعالیت در زمینه رشته مورد نظر هم داشته باشند.
این مقام مسئول با بیان این مطلب که دانشگاهیان کشورهای پیشرفته درگیر فعالیتهای اقتصادی و صنعتی هستند، یادآور شد: استاد دانشگاه با صنعتگر ارتباط دو طرفه دارد و استاد دانشگاه اگر در صنعت فعالیت نکند، نمیتواند، عضو هیأت علمی باشد، اما در کشور ما اگر استاد دانشگاه کار صنعتی کند، میگویند، تاجر است و نمیتواند، عضو هیأت علمی شود بر اساس این آسیبشناسی طرحی در دانشگاه آغاز کردیم.
معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: در این طرح که از دانشگاه صنعتی شریف آغاز شده در بین دانشجویان ایدهپردازی را نهادینه کردیم، آنها را دور یک میز نشاندیم تا موضوعهای حوزه تخصصی را پیگیری کنند و سفارش ایده را به آنها بدهیم.
معاون توسعه مدیریت جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به وجود ۳۴۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور بیان کرد: بیش از ۳ هزار استارت آپ در زمینه های مختلف و ۵۰ مرکز نوآوری در کشور راه اندازی شد و در کهنوج و جیرفت هم ایده پردازی در حال شکل گرفتن است.
وی یادآور شد: در ابتدای سال ۲۰۱۴ ایران در زمینه تولید علم جایگاه اول منطقه و جایگاه ۱۵ دنیا را داشت و این افتخاری برای ملت ایران است که فرزندانی توانمند در حوزه علم تربیت و به عرصه جهانی تقدیم می کند.
دلیری عنوان کرد: در سالهای گذشته از بین ۱۴۰ کشور دنیا در رابطه با نوآروی رتبه ۱۲۰ را داریم و در سال ۲۰۱۷ به رتبه ۷۵ رسیدیم و باید بدانیم که دنیا با سرعت در حال حرکت است. چرا باید منفعت تولیدات ما از جمله پسته و زعفران را دیگران ببرند؟
*****
به دلیل عدم ثبات نرخ ارز، کشاورزان و صادرکنندگان نمی دانند چه پیش می آید و چه کار کنند…!
مدیر عامل شرکت امین پدیدار گفت: سال ۸۱ تولید پسته ایران نسبت به امریکا افزایش داشته است اما از سال ۸۹ به بعد تولید پسته در آمریکا افزایش پیدا می کند و سال ۹۵ اوج تولید پسته امریکا که ۴۰۹ هزار تن بوده است و ایران ۱۷۰ هزار تن برداشت داشته است که امسال حدود ۲۸۰ هزار تن برداشت محصول پسته داشته ایم که آمریکا ۲۷۰ هزار تن بوده است.
مهندس قاسمعلی زاده در دانشگاه ولیعصر در همایش استارت آپ ویکند گفت: از این به بعد باید تولید پسته در آمریکا را بالای ۲۷۰ هزار تن بدانیم که این مقدار با اوج تولید در ایران در چند سال اخیر برابر است. پیشی گرفتن آمریکا در تولید پسته و مکانیزهایی که این کشور دارد می تواند تعیین کننده قیمت پسته در بازار جهانی در آینده باشد.
وی به مشکل قیمت گذاری در ایران اشاره کرد و افزود: در حالیکه ما در شهریور انتظار قیمت را داریم. شرکت پارامونت که ۶۰ درصد پسته آمریکا را تحت اختیار و خرید خود دارد قیمت پسته را قبل از این ماه اعلام می کند.
مدیر عامل شرکت امین پدیدار گفت: خوشبختانه پسته کالایی است که ۹۰ درصد محصول هر سال مصرف می شود و در سال ۹۵ حدود ۳۹۰ هزار تن پسته در جهان مصرف شده که ۴۴۰ هزار تن تولید جهانی بوده است. در حالیکه ۲۰ درصد پسته سالیانه ما در داخل مصرف و بقیه صادر می شود.
قاسمعلی زاده از بازار مناسب پسته در بعضی از کشورها حرف به میان آورد وگفت: مقاصد اصلی کشورهای صادراتی پسته، کشورهای اتحادیه اورپایی، خاورمیانه، شبه قاره هند است. هند تنها کشوری است که پسته احمد آقایی ایران را به دلیل طعم و مزه گرانتر از امریکا می خرد. در هند پسته احمداقایی مصرف می شود که جای خوشبختی دارد.
آمریکا روی بازار هند کار می کند ولی در این خصوص هندیها به بازار آمریکا تمایلی نشان نداده اند. در آینده چین و هند تا سال ۲۰۳۰ به اقتصاد اول و دوم دنیا تبدیل می شوند و مصرف پسته رشد قابل توجهی پیدا می کند در این خصوص نباید نگران بود.
وی به بعضی از مسائل که بازار پسته ایران را تهدید می کند اشاره کرد و گفت: آجیل های دیگر مانند بادام و بادام زمینی و … که قیمتشان پائینتر است به محض افزایش قیمت پسته مصرفشان بالا می رود و جای پسته ایران را در بازار می گیرند.
وی به کاهش تناژی پسته ایران در هکتار اشاره کرد و گفت: اما پسته ایران در رقابت با پسته آمریکا تولید آن در هکتار بسیار کم است بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلو پسته در هکتار است در حالیکه در آمریکا در هر هکتار ۲۵۰۰ کیلو تولید می شود که این مساله جایگاه پسته ایران را تهدید می کند.
وی افزود: قیمت ارز دیگر مسله ای است که بر بازار پسته تاثیر گذار است. به دلیل عدم ثبات نرخ ارز، کشاورزان و صادرکنندگان نمی دانند چه پیش می آید و چه کار کنند. پایین نگهداشتن نرخ دلار به زور تزریق ارز به بازار به طور غیر طبیعی باعث می شود که به تولید کننده خارجی کمک کنیم و به تولید کننده داخلی آسبیب برسانیم. بنابراین قیمت تمام شده محصول پسته برای ما بالاست که یک تهدید به شمار می رود.
وی با اشاره به اینکه نوسانات نرخ پسته در بازار باعث می شود نتوانیم قراردادهای دراز مدت ببندیم افزود: پسته ایران مثل جمعه بازار شده، چهار و پنج کانتینر می بریم و در بازارهای خارجـی فروشیم چون ثبات قیمت وجود ندارد و ما نمی توانیم قراردادهای دراز مدت ببندیم و از عقد قراردادهای بزرگ جا می مانیم. الان پسته ایران را می خرند آیا در آینده هم می توانیم بفروشیم؟
قاسمعلی زاده در پایان گفت: نمی دانم بگویم یا نه؟ در حال حاضر زالو درمانی راه افتاده است من فکر می کنم اگر از سرمایه داران زالو صفت استفاده شود اقتصادمان درمان می شود.
*****
حمایت دانشگاه ولیعصر(عج)رفسنجان از ایده های نوین
دبیر پیش رویداد استارتآپ ویکند پسته گفت: هدف اصلی برگزاری استارت آپ ویکند پسته شناسایی ایدهها در زمینه فرآوری، فروش و تجارت پسته است.
حسین کاظمی بیان کرد: دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان از این ایدهها حمایت می کند تا به کسب و کارهای ارزشمند تبدیل شوند.
وی افزود: امکان تجاری سازی این محصولات وجود دارد و این فرآوردهها می تواند برای اشتغالزایی بستر مناسبی باشد.
کاظمی بیان کرد: فرآوردههای خانگی پسته به دلیل ماهیت نوآورانه ای که دارند، میتوانند با صنایع دیگر پسته از جمله بسته بندی رقابت کنند.
وی با اشاره به اینکه استارتآپ ویکند پسته از ۱۶ تا ۱۸ اسفند ماه جاری در د انشگاه ولیعصر رفسنجان برگزار خواهد شد اظهار کرد: در این پیش رویدادی که امروز برگزار شد در مورد بازار پسته، چشمانداز تجارت پسته ایران و جهان، وضعیت صادرات، چشمانداز آینده، مشکلات و راه حلها، حلقههای سودآور و اینکه در زنجیره تولید و ارزش پسته چه کسب و کارهایی سودآور هستند، بحث میشود.
کاظمی خاطرنشان کرد: ایده های برتر در زمینه فرآوری، فروش و صادرات پسته در استارت آپ ویکند پسته (۱۶ تا ۱۸ اسفند ) معرفی خواهند شد.
وی عنوان کرد: در مرکز رشد دانشگاه ولیعصر رفسنجان ۳۳ شرکت فعال است که ۱۶ شرکت به مرحله رشد و ۱۷ شرکت به مرحله پیش رشد رسیده اند، هدف و کارایی مرکز رشد این است که ایدههای خام و اولیه را دریافت، استعدادها را شناسایی و تبدیل به کسب و کارهای ارزشمند کرده تا برای پیشرفت در بازار رقابت کنند.
لازم به ذکر است در حاشیه این پیش رویداد دو پانل تخصصی فروش و تجارت و همچنین فراوری و صنایع تبدیلی برگزار شد و همچنین شرکتهای فناور تحت پوشش مرکز رشد دانشگاه آخرین دستاوردها و اختراعات خود را به معرض نمایش گذاشتند.