
«رویکرد شهرداری برنامهمحور است، پروژههای اقتصاد محوری در شهر تعریف میکنیم و در بحث ایجاد شهر امن باید ساختارهای شهر امن را ایجاد کنیم که مدیریت بحران، آتش نشانی و…در این زمینه باید دیده شود. در مورد زیرساختهای فرهنگی و موضوعاتی برای جذب سرمایهگذار پیشبینیهایی میشود و گردشگری به طور ویژه در سال آینده دیده شده است که باید برای شهر منابع خوبی داشته باشیم و جاذبهای ایجاد کنیم که مردم مهاجرت نکنند و گردشگر داخلی و خارجی به این شهر ورود پیدا کند. تسهیلاتی هم برای امر سرمایهگذاری دیده شده که در بخش سرمایهگذاری و در بخش گردشگری رونمایی میشود.»
دوشنبه این هفته ۷ اسفندماه در آخرین روزهای سال ۹۶، مهندس عظیمی زاده شهردار، حجت الاسلام علی هاشمیان رئیس شورای شهر و جمعی از اعضای شورای شهر رفسنجان در اولین نشست خبری به سوالات خبرنگاران در حوزه های مختلف پاسخ داده و همچنین گزارشی از عملکرد صد روزه خود را در حوزه کاری خود بیان کردند.
چرا کسانی که مالیات برارزش افزوده می پردازند باید عوارض بدهند و اینکه چرا به یکباره عوارض سال ۹۶ افزایش پیدا کرده است؟
مهندس عظیمی زاده: مالیات بر ارزش افزوده کسی را از عوارض ساختمان معاف نمی کند به صنعت خدمات تعلق می گیرد از سال ۸۸ به بعد شهرداری سهم خود را از ارزش افزوده گرفته است.
در سال ۹۵ و ۹۶ تعرفه عوارض شهرداری علیرغم تصویب در شورای شهر قبلی اجرا نشده است و سازمان بازرسی کل کشور مدعی شهرداری شده است چون متولی کار بوده است و چون تعرفه نیازی به تصویب استانداری ندارد زیرا شورا تصویب کرده باید اجرایی شود.
عوارض سال ۹۶ مصوبه شورای قبل است که در زمان فعلی وصول می شود که شهرداری به دلایلی اجرایی نکرده و بازرسی تکلیف می کند که باید اجرایی شود، عدم اجرایی عوارض سال ۹۶ خلاف قانون است. از طرفی قیمت منطقه ای بر روی عوارض اثر مستقیم دارد.
تعرفه عوارض تیغ دو لبه است هر دو طرف حق مردم است از طرفی مردمی که حق دارند در یک شهر خوب زندگی کنند از طرفی مردمی که با کار در شهرداری زندگیشان می چرخد. در سال جدید مشکل تعرفه عوارض حل خواهد شد و یک تعرفه منطقی خواهیم داشت.
آیا معاونت فرهنگی شهرداری، برای زیر ساختهای فرهنگی شهر برنامه ای اجرایی، دقیق و کارشناسانه ای در دست کار دارد، البته دو سال قبل یک بسته فرهنگی برای فرهنگ شهر نوشته و تدوین شد که در حال حاضر در آرشیو ارشاد و شورای فرهنگ عمومی خاک می خورد، در این خصوص چه برنامه ای شهرداری دارد؟ و ساختار معاونت فرهنگی شهرداری در دروه شما چه تعریفی خواهد داشت؟ و تعاملتان با شورای فرهنگ عمومی چگونه است؟
مهندس عظیمی زاده: در شهرداری یک چارت تشکیلاتی دیده شده بود که هیچ ردی از مباحث فرهنگی در آن وجود نداشت، اگر کاری بنیان گذاری شد باید درست برنامه ریزی و اجرا شود، اگر یک مشاوره فرهنگی بگذاریم این مشکل را حل نخواهد کرد و در مباحث شهری ساختار فرهنگی شکل نمی گیرد، بحث فرهنگ یک بحث بین بخشی و خیلی حساس و جنبه عمومی دارد و نهادهای متعددی در شهر به مانند، میراث فرهنگی، ارشاد، ائمه جمعه و.ــ متولی هستند. شهرداری باید در بحث زیر ساختاری ورود پیدا کند و سایر دستگاهها به کمک شهرداری بیایند تا محتوا شکل گیرد. در یزد ما ساختاری بنام معاونت فرهنگی شهرداری نداشتیم که سازمان فرهنگی- ورزشی را داریم، البته ما پیشنهاد سازمان فرهنگی- ورزشی را به شورا داده ایم که باید در شورا و بعد وزارت کشور تایید شود. این شهر با توجه به سابقه فرهنگی و اجتماعی قوی به چنین ساختاری نیاز دارد. وقتی زیر ساختها نباشد ما بیاییم از افراد و کارشناسان خبره فرهنگی استفاده کنیم اعتبار و آبروی این افراد را از بین برده ایم. باید نهادهای فرهنگی و بخش خصوصی به کمک شهرداری بیایند. خرید یا ساخت فرهنگسرا را هم در دستور کار داریم البته باید آن تشکیلات منسجم را ایجاد کنیم که در این رابطه رسانه ها هم می توانند بسیار کمک کنند.
شیخ علی هاشمیان: سیاست های شورای فرهنگ عمومی شهرستان در سیاست های کلی شورای شهر در نظر گرفته می شود، بنده عضو شورای فرهنگ عمومی استان و شهرستان هستم، شورای فرهنگ عمومی شهرستان مسائل مهمی را می تواند رصد کند که متاسفانه تاکنون کارشناسی نشده و نباید وارد مسائل جزئی شد. در بحث فرهنگ شهرستان ما تنها ارگان نیستیم که باید در این زمینه فکر و برنامه ریزی کنیم از جمله شورای فرهنگ عمومی که در این زمینه برنامه ریزی داریم. معتقدم هر چه رسانه ها شفاف تر به مسائل شهری و نه به مسائل شخصی نگاه کنند این موجب رشد شهرستان خواهد شد. اگر رسانه ها آزادانه بتوانند بحث های عمومی را دنبال کنند، دستگاههای امنیتی کارشان راحت تر می شود.
همکاری شورای شهر با افرادی که در خرد جمعی اصلاح طلبان، میثاق نامه ای را برای حمایت از اعضای شورای شهر در دوره انتخابات امضا کردند و از ادامه انتخابات انصراف دادند به چه شکل است؟ آیا در برنامه ای مشارکت دارند؟
شیخ علی هاشمیان: ما به وعده ای که دادیم عمل کردیم و به دبیرخانه شورا و هم کانال تلگرامی که با حضور حامیان تشکیل شده اعلام کردیم هر فردی که علاقه دارد می تواند در جلسات شورا شرکت کند. شنبه ها به دبیر خانه شورا اطلاع دهد تا بتواند در جلسات دوشنبه ها شرکت کند. بعضی جلسات غیر علنی است که باید حرمت افراد رعایت شود.
حتی کمیسیون های مختلف در شورا تشکیل شده و اعلام کردیم هر کسی علاقه به بحث های فرهنگی و شهر سازی دارد می تواند در کمیسیون ها شرکت کند و نظر بدهد. ما این برنامه را ریختیم که سی چهل نفر در این چهار سال با کار شورا آشنا شوند البته اوائل افرادی می آمدند اما بعدها استقبال نشد.
ما هیچ گاه به فردی وعده کار ندادیم که مثلا بیایید در شهرداری کار کنید، اگر وارد شورا شده بودند می آمدند به مانند ما اینجا می نشستند و تصمیم می گرفتند، فضا باز است و افراد می توانند در جلسات شورا شرکت کنند اما استقبال نشده است، روی حرفهایی که زده ایم محکم ایستاده ایم.
در خصوص بدهی شهرداری در دوره گذشته از طرف سرپرست شهرداری و شورا مبالغی مطرح شد و از طرف شهردار فعلی شفاف سازی نشد، همچنین اسناد و اوراقی در خزانه وجود داشت که از آنها حرفی به میان نیامد، در این خصوص توضیح می دهید؟
مهندس عظیمی زاده: تحویل و تحول گزارش مالی شهرداری فرم دارد و بدون ضابطه نیست که توسط شهردار فعلی، قبلی، شورا و…پر میشود و خزانه شهرداری را باید تحویل میگرفتم که دو هفته به طول انجامید. بیش از ۳۶ میلیارد تومان در آن صورتجلسه بدهی شهرداری بود اما قانون هیچ جا نگفته است که آن را در مردم نشر بدهیم و جو درست کنیم.
شهرداری اینطور نیست که بگوییم چقدر به حسابش است ساختار یک شهرداری یک چارت تشکیلاتی با یکسری تخصص هاست ، در برخی شهرداری ها این تخصص ها در نظر گرفته نشده و وجود ندارد اینها ایجاد اشکال می کند.
من در این خصوص که شهرداری چقدر بدهی دارد مصاحبه نکردم و اینکه شهرداری چقدر بدهی دارد ضرورتی برای مطرح کردن آن ندیدم. فارغ از اینکه چه بدهی ها و طلب هایی دارد، الان باید دید وضعیت شهر چگونه است؟ اولویتها چیست؟ طبیعتا یک سری بدهی از شهردار قبلی به شهردار جدید منتقل می شود که امری طبیعی است، ممکن است یک نفر که بخواهد سمت شهردار را بپذیرد بدهی ها و طلب ها را ببیند و امکان دارد این سمت را قبول نکند.
اما موضوع این است که در اینجا یک سری اعداد و ارقام وجود دارد و بدهی هایی که در دوره قبل ثبت نشده اند. شهرداری باید متعهد باشد، چاههای آبی که شهرداری دارد و باید حق النظاره آب منطقه ای را می داده و در این سالها نداده و چندین حلقه چاه است که حدود یک و نیم میلیارد تومان بدهی وجود دارد که سند نخورده است.
حساب سپرده گذاری شهرداری در دوره قبل به بهانه های مختلف از آن برداشت می شده، هزینه هایی که ضروری بوده و باید شهرداری به پیمانکار پول می داده و از حساب سپرده برداشت می کرده تا پیمانکار به حقوق خود برسد و به قولی از گرسنگی نمیرد. الان در حساب چک است اما موجودی ندارد،این چک در حسابهای شهردا ی ثبت نشده است و رسانه ای نکردیم و دنبال این مسائل نیستیم و واقعا درست نیست، این بدهی هایی است که ثبت نشده اند.
از اسناد خزانه شهرداری می گویند، خب سر رسید این اسناد کی هست؟! اسناد خزانه سررسید آن سال ٩٨ است، امروز اگر بخواهیم در بازار این اوراق را بفروشیم ٢۵ درصد از قیمت آن کسر می کنند، برای اینکه منافع مردم و شهر رفسنجان تامین شود قطعا با این شرایط فروخته نمی شوند اگر پیمانکار بدون کسر قیمت اسناد را تحویل بگیرد واگذار می شوند و گرنه به هیچ وجه شهرداری با قیمت پائین این اسناد را نخواهد فروخت و در این خصوص با چند پیمانکار صحبت شده است که به جای طلبشان اسناد را بخرند و اگر خواستند در بازار بفروشند.
چرا ساخت پروژه زیرگذر- روگذر خلیج فارس متوقف شده است؟
مهندس عظیمی زاده: پروژه متوقف نیست، ایراداتی در پروژه هست که صبر کرده ایم تا بررسی شود. من نمی دانم این پروژه اصلا ضرورتی داشته است یا نه؟ ما این پروژه را ارزیابی نمی کنیم چون این پروژه در برنامه های شهردار قبلی بوده و یک نفر تصمیم نگرفته است و شورای شهر و تشکیلات وزارت کشور به عنوان کمیته انطباق بالای سر طرح بوده اند، شهر طرح تفصیلی داشته و بر اساس طرح تفصیلی به این جمع بندی رسیده اند که اینجا زیر گذر بسازند.
وقتی من به شهرداری رفسنجان آمدم عرشه پل ساخته شده بود که عرشه ۵۰ سانتیمتر از آسفالت کناری آن بالاتر است. ماشین چطوری از آن می خواسته پائین بیاید؟ پله یا رمپـی می خواستند بگذارند؟ ما باید این پل را فردا روزی به مردم تحویل بدهیم، چه کسی مسئولیت ۵۰ سانتیمتر را می پذیرد؟ اگر بخواهیم آسفالت دو طرف را بالا بیاوریم هزینه ای بیش از یک میلیارد تومان در بر دارد. بحث اجتماعی مطرح است و حیاط خانه های اطراف مشخص است یا آب( باران) به خانه های مردم می رود و باید ساختمانهای همجوار را در نظر بگیریم.
باید آسفالت جمع شود و دو سه لایه خاک ریزی شود، پروژه را متوقف نمی کنیم اما باید ابهامات آن رفع شود تا پروژه خوبی تحویل مردم داده شود.
بدون هیچ گرایش بروید عکس بگیرید که این اختلاف سطح برای چیست؟ دنبال معطل کردن سرمایه مردم نیستیم. باید ترافیک را به سمت زیر گذر هدایت کنیم و یا بتن بالا را برداریم و یا اینکه آسفالت را بکنیم و چندین لایه خاکریزی کنیم تا با عرشه هم سطح شوند.
البته باید در نظر گرفت کارهای زیادی را در اولویت شهرسازی قرار داد، زیر گذر ساختن خیلی راحت است و در آخر دوره اتمام مسئولیت گزارش می دهیم که ۵ تا زیر گذر ساخته ایم. ولی وقتی به محلات نگاه می کنیم و مشکلات را می بینیم که باید کوچه سازی، پیاده رو سازی و آسفالت انجام گیرد این اولویت ها را در نظر می گیریم که هزینه دارد و منابع مالی سنگینی می خواهد شاید نمود نداشته باشد اما نیاز مردم این است.
هر بار که به نشست خبری شورا و شهرداری می آئیم این سوال تکراری را می پرسیم که بافت مرکزی شهر رها شده است و با یک بافت فرسوده روبرو شده ایم و حدود ده سال است که از بازسازی و بهسازی مرکز شهر حرف به میان می آید اما هنوز اجرایی نشده است و بیشتر جمعیت شهری تمایل پیدا کرده که به اطراف شهر برود و این منطقه به مانند ایالتی از شهرهای افغانستان تبدیل شده است، با توجه به اینکه شما شهردار یزد بوده اید و با این بافت آشنایی دارید چه برنامه ای برای اصلاح ساختار بافت مرکزی شهر دارید؟
شهردار: به خاطر اینکه زمین در اطراف شهر ارزان بوده و نبود خدمات، شبکه های نامناسب و بحثهای اجتماعی در مرکز شهر مردم بیشتر به حاشیه شهر برای ساخت و ساز رفته اند و مرکز را رها کرده اند حتی پرداخت تسهیلات هم به ساخت و ساز در بافت مرکزی مشکلی را حل نکرد، حفظ بافت تاریخی امری مهم است و بخش عمدهای از مرکز شهر به بافت فرسوده تبدیل شده است . باید در بافت تاریخی جاذبه ایجاد کنیم که مردم برگردند، به بافت تاریخی باید به عنوان مجموعه ای با ارزش نگاه کرد تا سرمایهگذاری در آن صورت گیرد. چند محور گردشگری در بافت تاریخی شهر داریم که اول باید در آن سرمایهگذاری شود و تا زمانی که زمین گران نشود مردم ساخت و ساز نمیکنند و برنمیگردند.
بخشی از خدمات برای بازآفرینی شهری را دولت و بخشی را شهرداریها باید انجام دهند تا مردم هم مشارکت کنند.
با توجه به اینکه بانوان نیاز به فضاهای ورزشی دارند و چندی پیش مسابقات اسب سواری به مناسبت دهه فجر برگزار شد و بعد از آن افرادی واکنشهایی نشان دادند، ما نمی توانیم بانوان را در فضای بسته نگه داریم و باید یا زیر ساختهای ورزشی فراهم شود و یا اینکه این مسابقات ادامه داشته باشد نظر شما در مورد ادامه مسابقات چیست آیا ادامه خواهد داشت و همچنین شهرداری چه برنامه ای در خصوص گسترش فضای ورزشی بانوان دارد؟
شیخ علی هاشمیان: با توجه به هیات سوار کاری که داشتیم این مسابقات برگزار شد و البته کارهای نو و جدید یکسری حرف و حدیث ها درست می کند، خبر را اشتباه رساندند، انتقاد ما هم همین است ای کاش می آمدید می دیدید و اگر ایرادی بود همانجا می گفتید و اصلاح می کردیم. در این مسابقه تمامی شئونات اسلامی رعایت شده است و این کار انجام خواهد شد و حرفها مانع آن نخواهد بود مگر اینکه اتفاق ویژه ای بیافتد و برگزاری مسابقه قانونی بوده است.
زنان در جامعه فعال هستند و بانوان به فضاهای ورزشی- فرهنگی و شور و نشاط نیاز دارند اما بر اساس موازین دینی و قانونمند بایستی انجام شود امروز زنان در جامعه حضور دارند، حیا و عفتشان را نگه می دارند قطعا کسی دنبال اباهه گری در شهر نیست . فضاهایی برای این مهم باید باشد البته در مجموعه آگاه همه اینها دیده شده و اختصاص به بانوان دارد که از شورای دوره دوم شروع شد و دوره های سوم و چهارم پیگیری شد به همت سرمایه گذار انجام شده و ما به عنوان مدیریت شهری از ایشان تشکر می کنیم و کمکشان می کنیم که کاری بسیار بزرگی در سطح کشور است. مهندس عظیمی زاده: فضای فرهنگی برای بانوان فعلا یک پارک وجود دارد که دو پارک در دو منطقه شهری در دستور کار است، فضاهای ورزشی را رو باز برای آقایان احداث کنیم که خانم ها بتوانند از سالن ها استفاده کنند برای دوچرخه سواری یکسری فضاهای شهری مثل ورزشگاه در ایام خاص پلمپ شود و مورد استفاده بانوان قرار گیرد که این موارد در حال بحث و بررسی است.
شما دبیر شورای ترافیک استان یزد بودید و در آنجا طرحهای ترافیکی بسیاری را اجرا کرده اید با توجه به رشد جمعیتی رفسنجان و خیابانهای کم عرض چه طرحی در این خصوص در رفسنجان پیش بینی کرده اید؟
مهندس عظیمی زاده: در اکثر ساعات روز شهر در ترافیک روان و مناسبی است و ایجاد پل برای روانتر شدن ترافیک لازم است اما الان پل در اولویت نیست و آسفالت اولویت اصلی است و اجرا و ساخت خیابانهای جدید از دیگر اولویتهاست.
الان شهر رفسنجان آسفالت آن بسیار خراب و داغان است اشکال از کسی نیست شهر بزرگ است، برای پروژه های بزرگ نیز درآمد هنگفتی می خواهد یا باید با کمک های دولت ،یا گام به گام مشکلات را حل کرد. اگر بیاییم نزدیک به ۱۵ میلیادر تومان زیر گذر بسازیم آن هم در جاهایی که شاید اصلا نیازی نیست بیاییم تقاطع غیر هم سطح بسازیم که کار بزرگی نشده است.
ما دنبال کار نمایشی نیستیم و یک سری از کارها نیازهای شهر رفسنجان است که شناخته شده و یک سری مربوط به رسیدگی به مطالبات مردم است که بر اساس اولویتبندی کار انجام میدهیم.
خیابان مصلی، گلزار شهدا و نهالستان در دست اجراست که همزمان کار اجرایی آن انجام شده است همچنین در بلوار شهید مطهری آسفالت خراب قبلی تراشیده میشود و زیرسازی و آسفالت میشود.
نگاه شما به رسانه های شهر و مطالبی که منتشر می کنند، چگونه است؟
شیخ علی هاشمیان: من معتقدم هرچه رسانه ها شفاف تر به مسائل شهری و نه به مسائل شخصی نگاه کنند این موجب رشد شهرستان خواهد شد. اگر رسانه ها آزادانه بتوانند بحث های عمومی را دنبال کنند دستگاههای امنیتی کارشان راحتتر می شود. رسانه ها صدای ملت هستند، همه رسانه های چه مکتوب و مجازی برای ما محترم هستند به مسائل شهر به چشم سیاست نگاه نکرده و سیاست را به تصمیم گیری های شورای شهر و شهرداری دخالت نداده ایم.
متاسفانه دیده شده آگهی هایی از طرف شهرداری و بعضی سازمانها به یک یا دو نشریه داده می شود همه رسانه ها حق دارند از این آگهی ها استفاده کنند زیرا حیات یک نشریه به آگهی های سازمان های شهری وابسته است همانطور که متاسفانه یک نشریه با قدمت ده سال (مهرآور)به خاطر بدهی تعطیل شد، نشریات شهر جزئی از فرهنگ شهر هستند، آیا نباید شهرداری در این خصوص به همه نشریات نگاه یکسان داشته باشد؟
مهندس عظیمی زاده: حمایت از رسانه وظیفه همه تشکیلات استان و شهرستان است یک نظام صنفی قوی بایستی برای رسانه ها ایجاد شود، خانه مطبوعات را راه بیاندازید که می تواند مدیریت کند منافعی اگر وجود دارد را میان رسانه ها پخش کند
شهردار رفسنجان:
**این وسعت شهر برای ۵۰۰ هزار نفر جمعیت است در حالی که شهر رفسنجان ۱۶۰ هزار نفر جمعیت دارد که خدمات رسانی را با مشکل ایجاد می کند.
**حضور پیمانکاران یزدی برای پروژه آبنمای بوستان معلم فقط تأمینکننده تجهیزات است و کار عمرانی توسط سازمان عمران شهرداری انجام میشود.
**وضعیت نابسامان اطراف مجموعه پیامبر اعظم(ص) روبروی بازار بزرگ شهر رفسنجان که این روزها تردد در آن سنگینتر شده و البته مشکلات آن هم بیشتر شده است، طی بازدیدی که انجام دادیم وضعیت خوبی مشاهده نکردیم و تملکهایی در این بخش باقی مانده اما با شرایطی که دارد در این موقعیت ساماندهی میشود تا مردم راحتتر باشند و وضعیت از آنچه که هست بهتر شود.
**برای معضل بزرگ سگهای ولگرد در رفسنجان، قراردادی با یک شرکت مشهدی منعقد شد که این سگها را زندهگیری کند و پس از انجام معاینات سگهای بیمار را معدوم و مابقی را عقیمسازی کند.
**دو پارک طی سه ماه گذشته آماده شده و دو پارک درون محلهای هم به زودی افتتاح میشود که مطالبات مردمی بوده است.
**مناسبسازی معابر مختص یک نقطه از شهر نیست، مناسبسازی برای معلولان و سالمندان باید صورت گیرد که در پروژههایی با عنوان انسانمحوری دیده شده و از اولویتهای سال ۹۷ است اما در رفسنجان برای آدمهای سالم هم مسیر مناسبی نداریم که تردد کنند و مشکلاتی در این زمینه وجود دارد.
**مباحث ترافیکی خیلی مهم است در رفسنجان پیوستگی مسیرهای عابر پیاده نداریم و مشکلاتی ایجاد شده که به همین دلیل پیادهروسازی را آغاز کردیم که در خیابان شهدا کار در حال انجام است و خیابان بهشتی در نوبت بعدی است که با مصالح بهتری در این زمینه کار میشود.
**در شهر رفسنجان شاید کمتر به این موضوع پرداخته شده که از المان ها استفاده شده باشد و اکنون یکسری برنامه هایی را پیش بینی کرده ایم و برای میادین همچون ۲۲ بهمن و آیت الله هاشمی مسابقه ای برای المان های آنها برگزار شد که تا پایان هفته گذشته فرصت بود پیشنهادات ارسال شود که بررسی می شوند.
**از امروز تا یک هفته پروژههایی که برای شهر نیاز است و ضرورت دارد چنانچه توسط رسانهها پیشنهاد شود به طور رسمی میپذیریم و در اولویت کار شهرداری قرار میگیرند.
**دو محله رحمتآباد و رستمآباد از محلههای هدف و برای بازآفرینی شهری از آنها در اولویت بندی نام برده شده است، در محله رحمتآباد کار در حال انجام است و با توجه به اینکه پیمانکار ضعیف بود تذکراتی داده شد ضمن اینکه قرارداد پیمانکاران با اداره کل راه و شهرسازی است و بخشی از نظارت کار به عهده شهرداری است ضمن اینکه مقرر شده است جدولگذاری توسط شهرداری انجام شود.
**در شهر رفسنجان بسیاری از مردم اعتقادی به اینکه نمای بیرونی چشم نواز و جذاب باشد ندارند به درون رسیدگی می کنند این رویه باید یک مقدار اصلاح شود و به ظاهر بیروی ساختمان بیشتر رسیدگی شود و شهرداری و نظام مهندسی باید جدیت بیشتری در بحث نظارت داشته باشد.