با کاهش صادرات پسته بازارهای فعال پسته را در چین و هند از دست داده ایم/اگر کوچکترین اشتباه را انجام دهیم، ضربه بزرگی خواهیم خورد
دبیر کل انجمن پسته ایران گفت: انبار پسته در کشور اصلا به نفع کشاورزان و صادرکنندگان نیست، ما بازارهای فعال پسته را در چین و هند از دست داده ایم.
به گزارش شایوردنیوز، حسین رضایی امروز عصر در نشست خبری با بیان اینکه پیمان سپاری ارزی و نوسانات ارزی در بازار از مشکلات و مسائلی است که سبب شده است پسته به موقع صادر نشود، بیان کرد: کدامین تاجر جرأت می کند که با این نوسانات شدید ارزی به بازار اعتماد کند؟ اما با این حال خرده فروشان و صادرکنندگان سعی می کنند که جلوی افت شدید قیمت پسته را بگیرند و نمی گذارند که قیمت پائین تر از این بیاید. دولت بایستی به صادرکنندگان اعتماد کند و ۳۰ سال است که صادرکننده ارز صادراتی پسته را وارد کشور کرده است که ارز پسته، پاکترین ارز است زیرا دسترنج کشاورزان است.
وی کاهش صادرات را در دو سال اخیر از دلایل از دست دادن بازارهای جهانی پسته دانست و گفت: ده سال صادرات پسته به خوبی انجام می گرفت و در سال ۹۶ صادرات پسته رونق داشت اما در سال ۹۷ و ۹۸ به خاطر تعهد ارزی و پیمان سپاری ارزی که صادرکننده بایستی ارز را به بانک مرکزی می آورد و ارز را پائین تر از ارز بازار می فروخت که این به بازار ضربه زد.
رضایی گفت: امسال با رایزنیهایی که با بانک مرکزی انجام گرفت، بین صادرکننده و وارد کننده تهاتر انجام گرفت که ارز صادرات برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفته شود که در سه ماه اخیر رونق خوبی در بازار صادرات و واردات انجام گرفت اما اکنون بانک مرکزی مجددا می خواهد که ارز صادراتی وارد بانک مرکزی شود که این به بازار پسته ضربه می زند.
دبیر کل انجمن پسته ایران خاطر نشان کرد: اگر پسته صادر نشود و فرصتها از دست برود دیگر قابل جبران نیست، پسته ایران وارد بازر نشود، پسته آمریکا و دیگر آجیلها جایگزین پسته ما می شود.
رضایی گفت: امسال بازار با تولید ۷۰۰_۸۰۰ هزار تنی پسته روبرو خواهد شد که هیچ موقع با این حجم تولید پسته روبرو نبوده ایم و چه سیاستی وجود دارد که پسته را عرضه نکنیم و یا به موقع عرضه نشود و تاجران نتوانند قراردادها را ببندند، اگر کوچکترین اشتباه را در امر صادرات انجام دهیم، ضربه بزرگی خواهیم خورد.
دبیر کل انجمن پسته ایران افزود: ۱۰۲ هزار تن از محصول پسته سال قبل کشور باقی مانده که نزدیک ۷۵ هزار تن در انبارهای استان کرمان است. از سال ۹۷ تاکنون در صادرات پسته افت شدید داشته ایم و در صورت تداوم وضعیت پیمان سپاری ارزی، تاثیرات بسیار بدی بر سر صادرات پسته گذاشته است که در صورت تداوم وحشتناک تر خواهد بود.
وی تصریح کرد: با کاهش ارزش صادراتی، امکان قراردادهای بلند مدت را از صادرکننده گرفته است.
رضایی عنوان کرد: سیاست غلطی که دولت در پیش گرفت پسته را وارد بورس کرد و دست دلالان را باز گذاشت. دولت از سیاست غلط خود دست بردارد و پسته را از بورس خارج کند.
دبیرکل انجمن پسته ایران گفت: اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم صنعت پسته ۵ میلیون نفر است و در ۲۸ استان کشور کشت و تولید پسته انجام می گیرد.
رضایی با بیان اینکه استفاده از گوگرد فشار سموم را به میزان بالایی از روی درختان پسته برداشته است، بیان کرد: عیار پسته ایران بالاتر از کشور رقیب و ۵۵ درصد مغز است که در کشور رقیب ۵۰ درصد است، درصد بالای روغن پسته ایران یک مزیت به شمار می رود.
وی گفت: ۵۵ رقم پسته با نام در کلکسیون پژوهشکده پسته موجود است و تولید می شود.