کرونا نفس شهر را می گیرد
“با وجود این خدمات، بعضی افراد حتی کار سادهای مثل ماسک زدن را انجام نمیدهند که من واقعاً از آن پرستاری که فداکارانه در حال ارائه خدمت است خجالت میکشم. واقعاً خجالت می کشم که آنها آن جور دارند فداکاری می کنند، آن پزشک، آن پرستار، آن وقت این آدم، جوان یا غیر جوان حاضر نیست یک ماسک بزند؛ این عرض اوّل ما است. من خواهش می کنم همه کسانی که در این زمینه مؤثّرند، همه در این زمینه فعّالیّت کنند تا بتوانیم در ظرف مدّت کوتاهی این زنجیره سرایت را قطع کنیم و کشور را به ساحل نجات برسانیم. اگر دو سه نفر دور من باشند، بنده هم حتماً ماسک می زنم، کما اینکه آدم می بیند این ماسک زده نمی شود؛ خب وقتی که شما که مسئول دولتی هستید، در یک اجتماع مردمی ماسک نمی زنید، این جوانی هم که در خیابان دارد راه می رود و حوصله ماسک ندارد، تشویق می شود که نزند (رهبر معظم انقلاب).”
به دلیل باقی ماندن قطرات ویروس در هوا، انتقال آن از طریق سرفه و عطسه، حضور در محیط های بسته و کنار هم بودن به مدت طولانی، این روزها استفاده از ماسک برای همه به عنوان یک الزام معرفی شده است. هنوز برای بیماری کووید ۱۹، واکسن و داروی درمانی خاصی کشف نشده است و بهترین درمان برای پیشگیری از این ویروس، استفاده از ماسک است به طوری که ماسک می تواند احتمال انتقال ویروس را از ۹۰ درصد به ۱.۵ تا ۲ درصد برساند.
وضعیت در شهرستان رفسنجان پیچیده خواهد شد
باید به صراحت گفت استفاده از ماسک در بین مردم رفسنجان چندان جدی گرفته نشده است و مردم بدون ماسک و رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی در مراسم های عزا و عروسی شرکت کرده و در اماکن عمومی تردد می کنند که می توان گفت کمتر از ۱۵ درصد مردم رفسنجان از ماسک استفاده می کنند که آمار بالای کرونا در این روزها نشان دهنده کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی از طرف شهروندان است.
مبینا اسماعیلی کارمند یک دفتر حقوقی می گوید: یکی از آشنایانم بدون ماسک در جشن عروسی شرکت کرده بود که این آقا به کرونا مبتلا شد و بعد که از خانواده و اطرافیانش آزمایش گرفتند، بیش از ۲۰ نفر را مبتلا کرده بود که عزیزترین افراد خانواده اش، مادر و پدر، همسر و فرزندانش هم بین مبتلایان بودند.
هر چند در ادارات و بانک ها استفاده از ماسک اجباری شده است اما زدن ماسک در بین مردم به عنوان یک وظیفه اجتماعی و بهداشتی در اماکن عمومی چندان جدی گرفته نشده است. همانطور که سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۹۹ بیماران بستری مثبت قطعی کووید ۱۹ در شهرستان رفسنجان به ۴۵ نفر رسید و رکورد افزایش بیماران بستری در چند ماهه اخیر شکسته شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می گوید: سه شنبه ۴۵ مورد بستری مثبت قطعی مبتلا به کرونا داشتیم و ۲۴ مورد مشکوک که از این تعداد ۱۹ مورد در آی سی یو بستری هستند که ۴ مورد مثبت قطعی بوده و حالشان وخیم است.
اسماعیلی ندیمی اضافه می کند: اگر مردم شهرستان پروتکل های بهداشتی را رعایت نکنند و حضور در اجتماع را به حداقل نرسانند، وضعیت در این شهرستان پیچیده و دشوار خواهد شد و بیمارستان علی ابن ابیطالب رفسنجان پاسخگوی بیماران نخواهد بود.
اسماعیلی ندیمی تصریح می کند: هیچکس مصون از ابتلا به ویروس کرونا نیست و ابتلاء و فوت کودکان و جوانان در کشور شاهد این مدعاست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرستان رفسنجان در ادامه تاکید می کند: اگر مردم مانند روزهای نخست رعایت پروتکل های بهداشتی را جدی بگیرند و به فکر سلامتی خود و دیگران باشند، می توانیم موج و خیز جدید ویروس کرونا را نیز با کمترین آسیب پشت سر بگذاریم.
اسماعیلی ندیمی در پایان از مردم در خواست می کند که با رعایت پروتکل های بهداشتی به مانند زدن ماسک، فاصله گذاری اجتماعی، شستشوی مکرر دستها، کادر بهداشتی و درمانی را همراهی و کمک کنند.
کودکان هم کرونا می گیرند
دختر بچه ای دستش را روی لباسهای فروشگاه می کشد و بلوزها و دامنها را در هوا تکان می دهد و بعد خود را ما بین لباسهای بلند پنهان می کند و لِی لِی کنان از این سر فروشگاه به آن طرف فروشگاه می رود و چند باری به زمین می خورد، ماسک بر صورت ندارد و با همان دستهای خاکی اش موهای روی صورتش را کنار می زند و دست روی صورتش می کشد. از مادر دختر بچه می پرسم چرا بر روی صورت دخترت ماسک نزده اید؟ هر آن ممکن است که کودکتان کرونا بگیرد و کودکان هم در معرض خطر هستند. این مادر با لبخندی بر لب می گوید: بچه ها طوریشان نمی شود!!! و به ماسک نیاز ندارند. کرونا بچه ها را درگیر نمی کند!!
در سطح شهر رفسنجان کَم کودکانی نیستند که در خیابان ها و اماکن عمومی، ماسک بر روی صورت ندارند. برخی از والدین خودشان از ماسک استفاده کرده اند اما این وسیله حفاظتی را از کودکانشان دریغ کرده اند و عده ای هم که نه خودشان از ماسک استفاده کرده اند و نه ماسکی بر روی صورتهای کودکان معصوم زده اند.
اما عده ای از خانواده ها به استفاده از ماسک در کودکان اهمیت می دهند. دو دختر بچه در پارک در حال اسکیت بازی هستند و هر دو ماسک زده اند. پدر این دو دختر که خودش هم از ماسک استفاده کرده است، می گوید: اخبار مربوط به کرونا را دنبال می کنم و چند هفته ایست که وزارت بهداشت تأکید دارد که کودکان ماسک بزنند زیرا آنها هم به ویروس کرونا مبتلا می شوند. گزارشهایی خوانده ام که کودکانی هم جانشان را از دست داده اند. بچه ها در خانه خسته می شوند، امروز آنها را به پارک و محیط باز آوردم اما همه نکات بهداشتی را رعایت می کنم.
ویروس کرونا دیگر ویروس پنج ماه پیش نیست که کودکان در معرض خطر قرار نگیرند. این ویروس هر روز رفتاری متفاوت از خود نشان می دهد و این روزها کودکان و خردسالان هم از چنگالهای این ویروس مرگ آور در امان نیستند، همانطور که متاسفانه در هفته های اخیر کودکان هم جان خود را بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ از دست داده اند. به طوری که میزان ابتلای کودکان به ویروس کرونا نسبت به اسفند ماه افزایش پیدا کرده است. یکی از دلایل این افزایش به این علت است که حساسیت خانوادهها نسبت به گذشته کمتر شده است. کودکان را به محیط های سربسته و تجمع می برند و یا حتی برای خرید و کارهای غیرضروری کودکان را با خود به بازار و خیابان می آورند.
نگرانی ما دورهمی های خانوادگی است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با بیان اینکه در رفسنجان هم کودکان و بچه ها درگیر کرونا شده اند، می گوید: نگرانی ما دورهمی های خانوادگی است که انتقال ویروس کرونا بین افراد خانواده به سرعت اتفاق می افتد، بچه ها و کودکان ناقل هستند اما علامت دار نیستند و کودکان در ارتباط با سالمندان، آنها را به ویروس کرونا آلوده می کنند.
احمد جمالیزاده توصیه می کند که افراد به محض خارج شدن از خانه از ماسک استفاده کنند و بیان می کند: مردم باید سبک زندگی خود را تغییر دهند و با ویروس کرونا زندگی کنند و شرایط جدید را بپذیرند و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند و ماسک بزنند و همچنین افراد از تردد در اماکن شلوغ و پرازدحام خودداری کنند.
۲۰ درصد افراد علائم کرونا ندارند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان پویش “من ماسک می زنم” را یکی از بهترین راهکارها برای اطلاع رسانی به عموم می داند و می گوید: همه گروههای جامعه باید ماسک بزنند و این ضریب اطمینان را بالا می برد. ۲۰ درصد افراد علائم کرونا ندارند. حتی اگر فرد سالم ماسک بزند و فرد بیمار ماسک نزند، انتقال ویروس به فرد سالم به بالای ۵۰ درصد می رسد.
جمالیزاده مراقبت از سالمندان و گروههای پرخطر را بسیار مهم می داند و اضافه می کند: خانواده ها به مراسمهای عزا و عروسی نروند. حضور در تجمع، ابتلای به ویروس کرونا را افزایش می دهد.
وی خاطر نشان می کند: افزایش و کاهش بیماری کرونا بستگی به رفتار مردم دارد. پیش بینی می شود که تا هفته آینده سرعت انتقال بیماری کرونا افزایش پیدا کند.
به چندین فروشگاه در سطح شهر که سر می زنیم، فروشگاهها بنری نزدیک درب ورودی نصب کرده اند که روی آن نوشته شده است از ورود افراد بدون ماسک به داخل فروشگاه جلوگیری می شود و تجمع بیش از ده نفر ممنوع است اما افراد زیادی بدون ماسک وارد فروشگاه می شوند بدون اینکه از ورود آنها ممانعت شود و جالب اینکه این افراد به مدت طولانی در این مکان های سربسته توقف می کنند و نکته جالبتر این است که تعداد زیادی از فروشندگان هم ماسک نزده اند.
سه دختر خانم روی یک نیمکت روبروی دریاچه پارک بدون فاصله گذاری اجتماعی نشسته اند و هر سه ماسک ندارند. از یکی از آنها سؤال می کنم، چرا ماسک نزده اید؟ می گوید: هر روز ماسک می زدم امروز ماسکم را در خانه جا گذاشته ام!!!
کرونا نفس شهر را می گیرد
این روزها پویش همگانی “من ماسک می زنم” با هدف ترویج فرهنگ استفاده از ماسک برای مقابله با شیوع کرونا راه اندازی شده است تا اهمیت استفاده از ماسک در پیشگیری از ویروس کرونا به همه نشان داده شود و در شهر رفسنجان هم عده ای به هر شکلی از هنرشان استفاده کرده و در این پویش شرکت کرده اند.
محمد احمدی راد طراح و یکی از عکاسان برجسته رفسنجانی است که به صورت خودجوش با طراحی ماسک بر روی آثار تاریخی، عمق فاجعه بیماری خطرناک کووید ۱۹ را به مردم نشان می دهد. احمدی راد در گفتگو با شایورد می گوید: هدفم آگاهی سازی و اطلاع رسانی به مردم شهرم است تا از ماسک استفاده کنند و به اهمیت آن در پیشگیری از بیماری کرونا پی ببرند.
این طراح اضافه می کند: ما با طرح ها و عکسهایمان حرف می زنیم و به نظرم یک طرح جذاب می تواند مفهوم کلی پیام را برساند و طرح ماسک بر روی آثار تاریخی نشان دهنده مرگآور بودن این ویروس است که تمامی شهر را درگیر می کند و نفس شهر را می گیرد و مردم باید بفهمند که با استفاده از ماسک باید در این پویش همگانی شرکت کنند تا شیوع بیماری کاهش پیدا کند و به این طریق به کادر درمان و بهداشت هم کمک کنند.
احمدی راد هشتک “حال این روزهای شهرمان” را بر روی طرح هایش می نویسد و از مردم می خواهد که در خانه بمانند و فقط برای مواقع ضروری از خانه خارج شوند.
دست روی دست نگذاریم؛ ماسک بزنیم
بهناز شریفی خبرنگار معتقد است: اگر هر یک از ما به عنوان عضوی از جامعه برای ایفای نقش خود در سلامتی همگانی قدم برداریم، حتما به سلامت همگانی خواهیم رسید؛ ماسک تنها دارو و راه حل پیشگیری از انتقال ویروس و ابتلای به کروناست و باید به این یقین برسیم که سلامتی جامعه به رفتار ما گره خورده است.
این فعال اجتماعی برپایی پویشها را در فضای مجازی برای اطلاع رسانی مردم بسیار مهم ارزیابی می کند و می گوید: تولید محتواهای رسانه ای و آموزشی، برپایی پویش ها و کمپین های مجازی و توزیع ماسک رایگان در میان اقشار آسیب پذیر از روشهای متداول برای تشویق مردم به استفاده از ماسک است؛ اما نباید از تأثیر نقش افراد و شخصیت های مهم و الگوهای جامعه در این امر غافل شد.
شریفی با اشاره به اینکه بسیج همگانی برای بیان یک پیام بهداشتی بسیار مهم و ضروری است، خاطر نشان می کند: وقت آن رسیده که همگی در هر کِسوت و نقشی که هستیم، به مسئولیت اجتماعی خود عمل کنیم، به یکدیگر احترام بگذاریم و به جای دست روی دست گذاشتن، با انتشار پیام «من ماسک می زنم» در مسیر سلامتی حرکت کنیم.
این خبرنگار رفسنجانی که در تولید محتوای رسانه ای هم بسیار فعال است و پوستر و عکس با مضامین بهداشتی طراحی می کند و هشتک “فقط به خاطر من، فقط به خاطر تو” را بر روی طرح هایش می نویسد، در ادامه بیان می کند: اهمیت موضوع به حدی است که باید این روزها ماسک را به عنوان عضوی از بدن و بخشی از پوشش خود بدانیم که مانند سایر البسه و دیگر اعضای بدن با خود به این طرف و آن طرف می بریم. آیا شما برای بیرون رفتن از خانه دست یا پایتان را جا می گذارید؟! پس ماسک تان را هم با خود ببرید.
حجت بهادری که از بسیج مقداد شهرداری در پارک مستقر شده است تا به شهروندان یاداوری کند که بدون ماسک در پارک تردد نکنند، می گوید: خیلی از افراد استفاده از ماسک را جدی نگرفته اند. به نظرم می توان از تلویزیونهای پارک استفاده کرد و در ساعات شلوغی پارک، فیلم هایی از وضعیت بد بیماران کرونایی و تعداد جانباختگان را نشان داد و یا افرادی از علوم پزشکی در پارکها مستقر شوند و به مردم نکات بهداشتی را آموزش دهند.
با شهروندان که صحبت می کنیم که چرا ماسک استفاده نمی کنند، همه گرمی هوا را بهانه می کنند و یا استفاده از ماسک را ضروری نمی دانند و یا اینکه عده ای می گویند از ماسک بدشان می آید.
پیرمردهایی در پارک با فاصله گذاری اجتماعی به صورت دایره مانند بر روی چمن های پارک نشسته اند اما تعدادی از آنها ماسک ندارند.
پسر بچه حدود ۱۲_۱۳ ای چند عدد نان روی فرمان دوچرخه اش گذاشته و ماسکی بر روی صورت ندارد و نانهایش را هم در سفره یا پلاستیکی نگذاشته است.
راننده از ماشین پیاده می شود و در پمپ بنزین بدون دستکش دست به نازل می زند و ماسک هم ندارد، ماسکش بر روی دنده ماشین زیر باد کولر تکان می خورد.
آمار مرگ و میر کرونا در کشور همچنان سه رقمیست و رو به افزایش است. در هفته های اخیر به طو میانگین روزانه ۱۸۰ نفر جان خود را بر اثر ابتلا به این بیماری از دست داده اند، این آمار به اندازه سقوط یک هواپیما با دهها مسافر است، مسافرانی که “مرگ بر اثر کرونا” بر صفحه شناسنامه شان نوشته می شود و در هر ۶ دقیقه در کشور یک نفر بر اثر ابتلا به بیماری کرونا جان خود را از دست می دهد. فاجعه ای دردناک که فقط مردم می توانند جلوی وخیمتر شدن اوضاع را با رعایت پروتکلهای بهداشتی بگیرند و استفاده از ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و ضدعفونی کردن و شستشوی مکرر دستها را به عنوان یکی از ضروریات زندگی در این روزهای کرونایی مهم بشمارند تا هم جان خودشان را نجات دهند و هم جانهایی در امان باشند.