اجتماعیاخباراقتصادیبهداشت و سلامتسیاسیشهری و رفاهیکشاورزی و پستهگزارش

آتش تنور نانواها بر دل مصرف کننده

نان را نمی توان از سفره عده ای حذف کرد، نان غذای اصلی‌شان است. اگر چیزی در خانه نداشته باشند تا بخورند اما تکه نانی در هر خانه ای پیدا می شود تا شکم گرسنه ای را سیر کند. افزایش قیمت نان، عده ای را نگران می کند. خانواده هایی که بخشی از درآمد زندگی‌ شان به پای خرید نان می رود و اگر گران شود درآمد خانواده، دخل و خرجشان را تحت تاثیر قرار می دهد و بخشی از درآمدشان صرف خرید نان می شود. به یکباره گرانی نان در این روزهای مرداد در رفسنجان داغی را بر دل سفره خانواده های کم درآمد گذاشت.

نانی که قوت غالب مردم است و به عنوان برکت سفره‌ها از آن نام می‌ برند. برکتی که حالا آنقدر گران شده است که به مرور زمان از سفره برخی خانوار‌ها حذف می شود و یا حداقل تکه های نان در سفره‌ها کاهش پیدا می کند.
 

گران کردن خودسرانه نان قبل از مصوبه دولت

صبح روز دوشنبه طبق عادت و پس از آماده کردن صبحانه، مروری بر گروه های واتس آپی و تلگرامی خود می اندازم، پیامی ذهنم را درگیر می کند، بچه ها نان گران شده است؟ ۱۲۰۰ تومان؟
پیام های بعدی را می خوانم حول و حوش گرانی نان در رفسنجان است. یکی از اقوام همان روز نان را به قیمت ۱۲۰۰ خریده است و گلایه مند این است که چرا بی جهت هر چیزی را گران می کنند.

به چند نانوایی در سطح شهر سر می زنم. در یکی از نانوایی ها از نانوا قیمت نان را جویا می شوم. جواب می دهد: نرخ نان تغییری نداشته، فقط وزن نان کاهش یافته است. به نظر می رسد این همان معنی گران شدن را می دهد!! چرا که قبل از این نان تافتون با وزن ۳۸۰ گرم به قیمت ۶۰۰ تومان به دست مردم می رسید حال همان نان با وزن ۲۸۰ گرم به قیمت ۶۰۰ تومان است.

یکی از نانوایان در پاسخ به سوالات ما می گوید: علت گرانی نان به دلیل گران شدن مایه خمیر ترش، آرد و نمک است. به او و دیگر شاطران خسته نباشید می گویم. او و شاگردش که بی محابا برای خدمت به همشهریان خود در نانوایی‌ها با آن هُرم از گرمای تنور و شدت گرمای هوا نان می پزند تا سفره هایمان خالی نباشد.

به نانوایی دیگر سر می زنم که او نیز علت گران شدن نان را افزایش هزینه های جاری، آب، برق و گاز عنوان می کند.

علّت گران شدن نان و شفاف سازی به عموم را تلفنی از آقای عسکری رئیس صنف نانوایان رفسنجان جویا می شوم که او پاسخ می دهد ۲ روز دیگر صبر کنید، قرار است جلسه ستاد تنظیم بازار برگزار و در مورد نحوه وزن و قیمت نان بحث و تبادل نظر شود.

مردم نباید نسبت به کاهش وزن و کیفیت نان ناراضی باشند

قیمت گذاری نان در روزهای اخیر از مباحث داغ بین متولیان بخش دولتی و نانواها بود. در هفته های گذشته تعدادی از نانواهای رفسنجان بدون مصوبه دولت، نان را گران کرده بودند که این افزایش های خودسرانه نارضایتی مردم را در هفته های گذشته در پی داشت که به همین منظور جلسه ای فوری در فرمانداری تشکیل می شود تا نرخ‌ های جدید نان به تصویب برسد.

فرماندار رفسنجان در جلسه تنظیم بازار با اشاره به مصوبات جدید و اخیر استانداری در مورد قیمت جدید نان در همه نانوایی های استان می گوید: کاهش وزن نان آن هم با افزایش قیمت موجب نارضایتی مردم می شود که قیمت جدید را اعلام می کنیم.

مجید فصیحی هرندی بیان می کند: بهتر است در این شرایط بد اقتصادی که بر جامعه حاکم شده است و با توجه به شرایط سخت نانواها که در گرمای نانوایی با زحمت فراوان نان را تهیه و به دست مردم می رسانند تدابیری بیاندیشیم تا نان با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد و برای نانوا هم مقرون به صرفه باشد.

وی با بیان اینکه ما الان هم مشکل وزن و هم کیفیت نان را داریم، می گوید: نانوایی کار مقدسی است و زحمت می کشند امّا در کار آن ها نظارت هم باید باشد.مردم نباید نسبت به کاهش وزن و کیفیت نان ناراضی باشند.

فصیحی هرندی ادامه می دهد: نان تافتون قبلاً با وزن ۳۸۰ گرم با قیمت ۶۰۰ تومان عرضه می شد. استانداری کرمان اعلام کرد وزن نان ۲۸۰ گرم با قیمت ۶۰۰ تومان به دست مصرف کننده برسد که ما قصد داریم با رعایت قیمت استانداری، نان با کیفیت به دست مردم برسد. اگر وزن نان کاهش یابد نان در نانوایی یا سوخته از تنور بیرون در می آید یا بی کیفیت می شود لذا باید تدبیری باشد که کمی وزن افزایش پیدا کند و قیمت هم مناسب باشد تا به خریدار فشار وارد نشود.

وی خاطر نشان می کند: از تاریخ ۸ مردادماه نان با نرخ جدید در نانوایی های رفسنجان عرضه می شود. نان تافتون با وزن ۴۲۰ گرم با قیمت ۹۰۰ تومان، نان دوار ماشینی با وزن ۴۵۰ گرم و قیمت ۹۰۰ تومان، نان حرارتی با وزن ۵۲۰ گرم و قیمت ۱۰۰۰ تومان، نان بربری با وزن ۴۷۰ گرم و قیمت ۹۰۰ تومان، نان سنگک با ۴۷۵ گرم و قیمت ۱۲۵۰ تومان در نانوایی های سراسر شهرستان به دست مردم برسد. حتماً بر این امر نظارت شود.

افزایش قیمت نان و لبنیات سلامت خانواده هایی را به خطر می اندازد

به عنوان مثال فرض کنید یک خانواده چهار نفره روزانه فقط ۳ نان بخرند باید روزی ۳ هزار تومان هزینه کنند که در ماه هزینه ای حدود ۱۰۰ هزار تومان می شود و با توجه به اینکه نرخ سایر کالاهای اساسی روز به روز در حال افزایش است و حقوق ثابت خانوارها که هیچ تغییری در آن دیدی نمی شود، بی‌ شک مشکلاتی را برای تامین هزینه ها و سبد خوراکی خانوار‌ها ایجاد می کند. 

این درحالی است که خانوارهای بسیار ضعیف‌تر، با درآمد کمتر و جمعیت بیشتر که قوت قالب آن‌ها نان است و با نان و پنیر و ماست روزگار می‌گذرانند، مشکلات آنها قطعا افزایش پیدا می کند. همانطور که قیمت لبنیات هم در این هفته افزایش پیدا کرد که این افزایش قیمتها، سلامت خانواده های کم درآمد و قشر ضعیف را تحت تأثیر قرار می دهد.

فرماندار رفسنجان در جلسه تنظیم بازار قیمت جدید هر کیلوگرم شیر خام در شهرستان را برای مصرف کننده ۳۵۰۰ تومان اعلام کرده است.

شکایت مردم از قیمت نان

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان رفسنجان بیان می کند: در خصوص قیمت جدید نان مدتی است که استانداری نرخی را اعلام کرده و در رفسنجان و سایر شهرستان ها در حال اجراست.

شاهین حریری می گوید: طی چند روز گذشته گلایه و شکایت هایی از طرف مردم و مصرف کنندگان داشتیم که منجر به برگزاری جلسه ستاد تنظیم بازار و بحث و تبادل نظر در مورد قیمت و وزن نان شد.

نان گران نشده است

مدیر عامل شرکت آرد توکل رفسنجان اما در خصوص گرانی نان نظر متفاوتی دارد و می گوید: دولت گندم را از مزرعه از کشاورز می خرد و به قیمت پائین تر جهت حمایت از مصرف کننده به کارخانجات آرد تحویل می دهد تا پس از تبدیل گندم به آرد، آرد را به نانوایی ها ارسال و نان با قیمت مناسب به مردم عرضه شود.
احمدیان اضافه می کند: ۳ نوع آرد داریم یکی آرد دولتی، که دولت هر یک کیلوگرم گندم را به قیمت ۲۷۰۰ تومان از کشاورز خریداری و به قیمت ۶۶۵ تومان به کارخانه تولید آرد می فروشد، و ما نیز پس از اینکه گندم را به آرد تبدیل کردیم به قیمت هر یک کیلو گرم ۸۱۵ تومان به نانوایی هایی که در سامانه دولتی ثبت نام کردند می فروشیم. آرد نوع دوم هم نیمه یارانه ای است یعنی دولت این آرد را به کارخانه آرد به قیمت ۹۰۰ تومان می فروشد و ما نیز با توجه به میزان سبوس آرد آن را به قیمت ۱۱۰۰ تا ۱۱۵۰ تومان به نانوایی ها تحویل می دهیم.

وی نوع سوم آرد را آرد آزاد عنوان می کند و می گوید: دولت هر یک کیلوگرم آرد را ۲۷۰۰ تومان به ما می فروشد که آن آرد با توجه به خلوص بالای ۳ هزار تومان ارزش دارد چون آردی بدون کاملا سبوس است و برای کیک و کلوچه و شیرینی مورد مصرف دارد..

وی با بیان اینکه ماهیانه سهمیه گندم کارخانه آرد توکل رفسنجان ۶ هزار تن است، خاطرنشان می کند: سهمیه آرد نانوایی های رفسنجان در ماه ۲۲۰۰ تن است که این کارخانه کل نانوایی های رفسنجان و انار را پوشش می دهد ضمن اینکه از مابقی آرد هم یک سوم آرد به کرمان، ۲ سوم آرد به شهربابک و نیمی از آن به نانوایی های زرند می رود.

احمدیان اظهار می کند: دولت تمام هم و غم اش تأمین نان مردم کشور است، و به صورت کامل از کشاورز خریداری و به قیمت یارانه ای در اختیار کارخانه های آرد و نانوایی ها قرار می دهد.

وی تأکید می کند: نان گران نشده است از سال ۹۳ تا سال ۹۵ قیمت یک قرص نان تافتون ( ۳۸۰ گرم ) در رفسنجان ۵۰۰ تومان بود و از سال ۹۵ تا ۹۸ این قیمت با ۱۰۰ تومان افزایش با قیمت ۶۰۰ تومان به دست مردم می رسید در حال حاضر هم با افزایش وزن نان ( ۴۲۰ گرم ) قیمت آن به ۹۰۰ تومان افزایش یافته است که این افزایش به دلیل گرانی هزینه های جاری نانوایی ها اعم از آب، برق، گاز و هزینه شاطر و کارگر است.

نان بی کیفیت

با صحبتهای احمدیان به این نتیجه می رسیم که انگار دولت می خواهد بعضی از هزینه های جاری نانواها را پوشش دهد و چه بهتر که از جیب مصرف کننده تأمین شوند.

اما آنچه در این میان مهم است، مردم از کیفیت نان در رفسنجان هم چندان رضایت ندارند. نانواها نان فطیر، سوخته و پرنمک و بی کیفیت به دست مردم می دهند.

تا وقتی که نانواها فقط به سود خود فکر می کنند و هدفشان این باشد که آرد بی کیفیت را خمیر کرده و به دیواره تنور بزنند، رضایت مشتری بدست نخواهد آمد و از آن طرف این نان بی کیفیت باز هم سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد.

دولت اگر به فکر این است که نانواها سود ببرند از آن طرف باید این طرف کفه ترازو را هم در نظر بگیرد و نظارت بر نانواها شدت گیرد تا نان باکیفیتی به دست مردم برسد تا اگر پولی از جیب مردم به جیب نانواها سرازیر می شود لاقل نان خوب و مرغوبی روانه سبد خانوارها شود. هر چند کیفیت نان در این سالها یک معمای حل نشده است و انگار جدیتی برای حل این مشکل وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا