در زمان برداشت پسته سمپاشی نکنید

با وجود اثرات سوء زیست محیطی سموم شیمیایی، ایجاد پدید مقاومت در حشرات و بیماریها، بر هم زدن تعادل اکولوژیکی و طبیعی، از بین بردن دشمنان طبیعی آفات و حشرات مفید و باقیمانده سموم شیمیایی در محصولات کشاورزی، متاسفانه هنوز مبارزه شیمیائی و استفاده از آفتکش ها متداولترین روشی است که بر علیه آفات محصولات زراعی و باغی بکار می رود.
آفت کش ها علیرغم دارا بودن محاسنی چون تاثیر سریع و عملی بر روی آفات، تنوع روشهای کاربرد و راههای تأثیر و ارزانتربودن نسبت به دیگر روشهای کنترل به دلیل داشتن معایبی چون ایجاد مقاومت در حشرات، افزایش طغیان آفات درجه دوم، از بین بردن حشرات و کنه های مفید و دشمنان طبیعی آفات، و از همه مهمتر به دلیل خطرات باقیمانده سموم در محصول مصرفی و محیط زیست و بروز مسمومیتهای حاد و مزمن در انسان لازم است با دقت بیشتری مورد استفاده قرار گرفته و با رعایت برخی نکات، از تأثیرات منفی آنها کاست.
در سالهای اخیر و با توجه به حساسیت کشورهای خریدار نسبت به میزان باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی، توجه به ملاحظات ایمنی و سلامتی در کاربرد سموم در پسته اهمیت بیشتری یافته است. یکی از مهمترین معیارهای مهم اطمینان از کاهش خطرات سموم شیمیایی توجه به دوره کارنس سموم است. دوره کارنس یا( دوره احتیاط) به حداقل فاصله زمانی بین آخرین سمپاشی تا برداشت محصول گفته می شود که بر حسب نوع آفتکش و محصول متفاوت است. دوره کارنس یکی از نکات مهمی است که در مبارزه شیمیایی در مرحله رسیدن و برداشت محصول برای جلوگیری از بروز مسمویت های حاد و مزمن باید بطور جدی مد نظر قرار گیرد.
مهمترین آفات پسته در مرحله رسیدن محصول و برداشت میوه پسته در اکثر مناطق پسته کاری کشور عبارتند از پسیل معمولی پسته (شیره خشک)، سن های سبز پسته که گاهی در مرحله رسیدن میوه پسته (در حدود اواسط شهریور) با جمعیت بیشتری نسبت به ابتدای فصل در باغها مشاهده می شوند، چنانچه در زمان نزدیک برداشت، از سموم شیمیایی استفاده شود و به دوره کارنس سم توجه نشود باعث باقی مانده سموم در محصول برداشت شده می شود. نتـایج مطالعات مختلف نشان داده است که بـاقیمانده سموم دفع آفات نباتی برای انسانها مخاطرات نامطلوبی از قبیل مسمومیت، سقط جنین، عوارض پوستی و عصبی، اختالالت رفتاری و برخی سرطان ها را به همراه می آورد.
مطالعات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض برخی حشره کش ها در دوران بارداری با زایمان زودرس ارتباط دارد. به همین ترتیب، افزایش ریفلاکس های غیرطبیعی در نوزادان، احتمال ابتلا نوزاد به اوتیسم، رشد ذهنی پایین در ۲۴ ماهگی و افزایش خطر اختلال در رشد، ممکن است در این گونه موارد ایجاد شود. مطالعه دیگری نشان داده است که کودکان متولد شده از مادرانی که در دوران بارداری در معرض گروه های مختلف آفت کش ها یا حشره کش ها بوده اند، دارای افزایش سطح بالای رفتارهای مرتبط با اختلال بیش فعالی و کمبود توجه بوده اند. همچنین می توان گفت که یکی از آثار منفی استفاده از حشره کش بر جنین، خطرات قابل توجه رشد جنین است. در واقع، محققان معتقدند که آثار این مواد شیمیایی بر هوش (IQ) کودک شبیه به آثار سرب است. یکی از راه های مهم برای کاهش خطرات و عوارض حشره کش ها در دوران بارداری، مصرف زیاد میوه ها و سبزیهاست. مصرف غذاهای ارگانیک می تواند بدن را پاک سازی و همچنین نوشیدن آب فراوان می تواند سموم بدن را دفع کند.