به قلم: فاطمه ملایی/سردبیر
شایوردنیوز_یادداشت/هفته گذشته مزرعه ماینرها در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان با «توئیت یک فعال اقتصادی» در حاشیه ای پررنگ فرو رفت تا جاییکه اعتراضات مردمی در شبکههای اجتماعی به علت برق مصرفی ماینرها به اوج خود رسید. اعتراضات از آنجا شروع شد که وزارت نیرو به مردم هشدار داد که در مصرف برق صرفه جویی کنند تا خاموشیها کاهش یابد، که یکباره مزرعه ماینرها در رفسنجان و ارس روی خط خبرهای داغ کشور و شبکه های فارسی زبان خارج از کشور رفت که چرا مزرعه ارز دیجیتال رفسنجان به علت تعداد زیاد ماینرها و مصرف بالای برق خاموش نمی شوند.
هر چند مردم رفسنجان هم بارها به وجود مزرعه ماینرها در منطقه ویژه اقتصادی اعتراض داشته اند و فعالیت چینیها را در حوزه اقتصاد و سرمایه گذاری در رفسنجان در هاله ای از ابهام می دانند اما صدای آنها کمتر به جایی رسیده است تا اینکه اعتراضات مردمی در سراسر کشور سیم ماینرها را از پریز برق بیرون کشید.
اما آنچه در کنار مزرعه ماینرها در رفسنجان مهم است، انجام تعهدات چینیها همزمان با استخراج ارز دیجیتال است که تا چه اندازه این تعهدات عملی شده است؟ بیش از دو سال است که فاز اول کارخانه فروکروم در رفسنجان افتتاح شده است. در کنار فعالیت این کارخانه و مزرعه ماینرها، طرحها و پروژه های دیگری هم تعریف شده است که هنوز مشخص نیست که چینیها تا چه اندازه به قراردادها و تعهداتشان عمل کرده اند؟ تا جایی که مشخص نیست آیا چینی ها، در حوزه انرژیهای پاک و خورشیدی، قراردادهایشان را عملی کرده اند یا نه؟ یا این طرحها مسکوت مانده اند؟
چند سال پیش «گروه توسعه سرمایه گذاری ایران و چین» برای ایجاد زیرساختهای لازم برای سرمایه گذاری جدید به ثبت رسید. از جمله طرحهایی نهایی شده در این گروه، احداث دومین کارخانه فروکروم ۶۰ هزار تنی پرکربن، احداث کارخانهی ۲۰ هزار تنی فروکروم کمکربن و احداث دیتاسنتر با ۱۰ هزار ستنر در فاز اول، سرمایهگذاری سه میلیارد یورویی استان شاندونگ برای احداث صنایع مختلف، مشارکت ۱۰۰ میلیون یورویی شرکت دیگری برای احداث مزرعه خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی در «منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان» به صورت سه جانبه با حضور مدیران استان کرمان و رفسنجان و چینیها در رفسنجان به امضاء رسید. این طرحها، نمونه ای از پروژه هاییست که قرار بود چینیها در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان سرمایه گذاری کنند اما انگار این طرحها بیشتر به عنوان یک برگه کاغذ (سند) تدوین شده اند تا عملا پروژه ها وارد فاز اجرایی شوند؟!!
هرچند مزرعه ارز دیجیتال در رفسنجان با حضور مقامات کشوری و به صورت قانونی فعالیت خود را آغاز کرده است (البته یک روز قبل از افتتاح رسمی مجوزهای لازم را گرفته است) و بعدها به عنوان بزرگترین مزرعه ماینر در خاورمیانه نام گرفت اما فعلا سیم ماینرها که برق مصرفی زیادی دارند از پریز برق کشیده شده و خوراک این دستگاهها قطع شده است اما باید در کنار این مزرعه خوش خوراک، فعالیتهای اقتصادی دیگری هم که برای چینی های چشم بادامی تعریف شده است؛ به سرعت اجرایی شوند و چینیها حضورشان را در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان، تنها با برداشت از مزرعه ماینر نشان ندهند.
اما مسئولان شهرستان و مدیر منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان باید از چینیها بخواهند که به تفاهم نامههایشان پایبند بوده و هر چه زودتر طرحها را اجرایی کنند. به هر حال با مزایا و بهره ویژه ای که چینیها از منطقه ویژه اقتصادی و مزرعه ماینرها می برند، انتظار می رود که شرکتهای چینی در حوزه اقتصاد و اشتغال پایدار، سهم خود را ایفا کنند و به تعهداتشان عمل کنند وگرنه حضور آنها و مزرعه ماینرها بیشتر شبیه یک آفت در مزرعه می ماند.